Planul Rosu: Statele Unite planuiau atacarea imperiului britanic

Detalii

CategoriiInchiriere biciclete
TaguriRascoale/Revolutii, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6192

Voteaza & Distribuie

Descriere

Planul Rosu, pus la punct de militarii de la comanda fortelor armate americane, prevedea ca in anul 1930, SUA sa atace, masiv, imperiul britanic. Statele Unite erau pe atunci ceea ce astazi s-ar putea numi „o putere emergenta" si se pare ca strategii de la Washington se temeau de reactia britanica fata de planurile americane de expansiune a influentei SUA in intreaga lume.

Drept consecinta, cu numai noua ani inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, America studia posibilitatea de a ataca fortele britanice din Canada si Atlanticul de nord, precum si bazele navale britanice din arhipelagul Bermudelor. Aceste planuri nu au fost doar intentii schitate pe hartie, lasate sa zaca in mapele Statului Major reunit al fortelor americane.




Planul Rosu

Planul Rosu al Statelor Unite






Documente secrete, dezvaluite pentru prima data, arata ca se alocasera 57 de milioane de dolari pentru construirea de aerodroame secrete de-a lungul frontierei dintre SUA si Canada, cu scopul lansarii de misiuni de bombardament asupra Canadei. Erau vizate zonele industriale si se prevedea utilizarea armamentului chimic impotriva tintelor canadiene. Acest din urma ordin a fost semnat de nimeni altcineva decat legendarul general Douglas MacArthur, cel care le-a promis japonezilor dupa caderea Manilei si retragerea trupelor SUA din Filipine: „Ma voi intoarce".

Conform unui documentar realizat de Channel 5, avand ca tema Planul Rosu, Statele Unite vizau lansarea unui atac masiv, dur si necrutator asupra tuturor fortelor britanice din colonii pentru distrugerea totala a imperiului britanic. Nu mai exista nici o indoiala ca marina Marii Britanii, regina marilor, ar fi reactionat la fel de dur si un razboi devastator s-ar fi declansat intre Statele Unite si fosta lor metropola.

Evenimentele ar fi fost urmarite cu cea mai mare atentie de Germania, Japonia si Rusia, si nu este greu de imaginat care ar fi fost sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial daca in 1930 SUA si Marea Britanie ar fi fost, deja, secatuite de conflictul dintre ele. Statele Unite aveau astfel de planuri impotriva unui numar de potentiali inamici, inclusiv Mexicului si Chinei si administratia SUA se pregatea si pentru eventuale revolte interne pe teritoriul american.

Conform documentelor dezvaluite recent despre Planul Rosu (socotit in 1929 drept „cel mai secret document de pe intreaga planeta"), atacarea Marii Britanii si posesiunilor ei de peste mari era in acordul intregii elite politice si militare americane. Presedintele Francis Delano Roosevelt a subscris total la acest plan, si erau destui lideri americani convinsi ca acest razboi era perfect realizabil si chiar de dorit, pentru ca Washingtonul sa nu mai fie stanjenit de Londra.

Interesant este ca atat Winston Churchill, cat si Hitler credeau ca un asemenea conflict este posibil in anii ’30, marcati de mari probleme economice si incertitudini politice. In mod paradoxal, Hitler era aproape sigur ca acest razboi este pe cale sa se declanseze si-si dorea ca Anglia sa invinga, pentru ca acest lucru ar fi servit mai bine intereselor Germaniei.

Acum se stie ca de partea americana s-au facut miscari militare importante in Caraibe si pe coasta de vest a SUA pentru blocarea oricaror masuri de represalii din partea Marii Britanii, fie dinspre Europa, fie dinspre India sau Australia.

Planul Rosu nu avea nimic cu URSS-ul, pentru ca la Washington nu se credea ca America ar putea intra, vreodata, in razboi impotriva Rusiei, ci doar viza un razboi apocaliptic, total, cu Marea Britanie si posesiunile sale. Una dintre cauzele acestui plan foarte radical ar fi sentimentele anti-britanice puternice de dupa 1919, amplificate dupa ce s-a constatat ca Londra datora 18 miliarde de dolari Statelor Unite pentru interventia lor in primul razboi mondial.

Trebuie spus ca sentimentul era reciproc. In America existau destui oameni importanti care voiau ca tara lor sa-si ia toate masurile de siguranta in cazul cand ascensiunea ei mondiala se va lovi de interesele britanice. Din istorie se stia cum reactioneaza Albionul cand este calcat pe bataturi: ataca si-si distruge imediat adversarul. Planul Rosu se voia ca o polita de asigurare ca Statele Unite n-ar pati la fel.

Sursa foto: wikipedia