Picturile decorative pe pereți

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, Pictura, tencuiala decorativa
Ultima actualizareMarti 14 februarie 2023
Vizualizari375

Voteaza & Distribuie

Descriere

Începând cu perioada Renașterii, picturile decorative pe pereți au început să devină populare, deși ele au început să fie folosite cu mulți ani înainte. Această formă de artă a evoluat de-a lungul anilor, au apărut tehnici noi și poate fi și astăzi o metodă excelentă de a da personalitate unei încăperi. În cele ce urmează vom vorbi despre principalele tehnici și tipuri de picturi decorative pentru a te familiariza cu ele.

Ce este pictura decorativă?

Pictura decorativă este utilizată pentru a transforma aspectul unei suprafețe indiferent de dimensiuni și pentru a-i înfrumuseța aspectul. În anumite situații, pictura decorativă poate fi folosită și pentru a mări durabilitatea și a întări suprafața pe care ea este aplicată. Pictura decorativă poate fi executată pe pereți, dar și pe diferite piese de mobilier. Poți utiliza pictură decorativă pe pereții din casă, sau din spațiile comerciale, în birouri, în interior sau la exterior. Picturile decorative la exterior nu sunt totuși atât de populare precum cele de la interior, deoarece vopselele folosite nu sunt întotdeauna rezistente la razele UV.

Pictura decorativă îți permite să dai orice fel de personalitate îți dorești încăperii. Deși cum am precizat deja cele mai populare suprafețe sunt pereții, nu trebuie să te limitezi la ei. Poți vopsi inclusiv tavanul, mobila sau chiar și pardoseala. La fel ca si la tencuiala decorativa interior sau vopseaua decorativa. Si cu acestea poti obtine rezultate excelente. Există tehnici speciale pentru fiecare din aceste suprafețe. În ultimii ani acest tip de decorațiune a devenit tot mai utilizată în locuințele personale, așa că nu îți va fi foarte greu să găsești un profesionist care să te asiste.

Cum să alegi pictura decorativă

În primul rând trebuie să alegi materialul, în funcție de suprafața pe care dorești să o pictezi. Un alt aspect important este diferențierea suprafețelor care sunt supuse traficului de cele care nu sunt supuse traficului. Bineînțeles că pentru primul tip de suprafață trebuie să alegi materiale mai rezistente. Dacă pardoseala pe care dorești să o vopsești de află în bucătărie sau în baie, trebuie să te asiguri că utilizezi materiale impermeabile.

Calitatea picturii este și ea un element important la care să te gândești. Poate că pe termen scurt îți dorești să economisești bani, însă pe termen lung materialele ieftine și de calitate îndoielnică vor duce la deteriorarea rapidă a picturii decorative. Nu în ultimul rând, trebuie să te decizi ce fel de finisaj îți dorești. Îți plac suprafețele rustice, finisajele metalice sau cele satinate? Vei găsi materialele necesare indiferent de alegerea ta.

Tipuri de picturi decorative pentru pereți

Vopseaua din latex sau plastic este cea mai populară pentru picturile decorative la interior, deși în funcție de compoziție poate fi folosită uneori și la exterior. Aceste vopsele sunt confecționate pe bază de apă, așa că nu va trebui să suporți mirosurile neplăcute, și în același timp vei avea și o suprafață impermeabilă. Este foarte ușor de aplicat, se uscă repede, însă nu este recomandată pentru suprafețele din lemn netratat. Vopseaua acrilică are o rezistență îndelungată, atât la interior, cât și la exterior. Este impermeabilă și împiedică dezvoltarea mucegaiului.

Vopseaua de vinil este și ea foarte rezistentă, nu are miros și este ușor de aplicat. Vopseaua din email acrilic este mult mai durabilă decât cea din plastic și își păstrează luciul o perioadă mult mai îndelungată, chiar și în spații exterioare. Deși cel mai adesea este aplicată pe suprafețe din metal sau din lemn, poate fi folosită și pe alte suprafețe. Tencuiala decorativa Giorgio Graesan poate fi si ea folosita pentru a realiza lucrari extraordinare.

Cele mai populare stiluri de pictură decorativă

Chiar dacă pictura decorativă îți permite să pui în practică orice stil îți place, cele mai populare sunt – cel clasic (vei folosi culori deschise, fără niciun element extravagant), cel vintage (vei folosi tonuri de maro pentru un aspect natural și ușor de obținut) și cel gradient (prima dată vei împărți peretele în trei și vei picta tot peretele în nuanța cea mai deschisă și vei continua cu nuanțele mai închise și le vei îmbina cât timp suprafața este încă udă).

Sursa foto: evo-concept.eu