Implantul dentar: ce presupune si cand este recomandat?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriImplant dentar, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareJoi 1 aprilie 2021
Vizualizari645

Voteaza & Distribuie

Descriere

Se spune ca sanatatea este unul dintre cele mai de pret daruri pe care le primim de la viata, de aceea este in totalitate responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa avem grija de aceasta in fiecare moment. Sanatatea dentara nu face absolut deloc exceptie de la acest lucru, ba din contra, importanta acesteia reiese si prin prisma faptului ca problemele de natura dentara sunt de cele mai multe ori si vizibile. Pierederea unui dinte este cu certitudine o situatie neplacuta, pentru ca acest lucru nu se rezuma doar la aspecte de tin de estetica, ci un dinte pierdut si neinlocuit la timp poate duce la probleme de masticatie sau chiar deformare a maxilarului. Cea mai revolutionara solutie prin care se face in prezent inlocuirea unui dinte este reprezentata de implantul dentar, tehnica utilizata cu succes in intreaga lume ce aduce rezultate cu adevarat spectaculoase.

In jurul implantului denatar au existat de-a lungul timpului tot soiul de mituri dar pe care timpul le-a demontat destul de usor, astfel ca temerile legate de aceasta procedura aproape ca au disparut complet din randul pacientilor. Ce presupune insa mai exact implantul dentar si cand este recomandat sa se apeleze la aceasta procedura?

Implantul dentar, cea mai moderna si eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti

Pana nu demult, unica solutie existenta de inlocuire a dintilor pierduti era reprezentata de puntea dentara, procedura ce presupunea sacrificarea a doi dinti vecini. In cazul implantului dentar, dintii vecini raman intacti, pentru ca intreaga procedura se desfasoara in locul ramas in urma pierderii dintelui. Implantul dentar este o piesa din titar pur ce are in general o forma de surub, rolul acestuia fiind acela de a crea o radacina artificiala in locul dintelui lipsa. Chiar daca procedura in sine este mult mai complexa decat cea pe care o presupune puntea dentara, implantul ramane totusi cea mai moderna si mai eficienta solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Cand este recomandat sa se apeleze la implant dentar?

Implantul dentar este o procedura ce ar trebui sa vina intotdeauna ca o recomandare din partea medicului stomatolog, singurul care poate analiza in detaliu intreaga situatie. Atunci cand situatia permite, implantul dentar va fi intotdeauna solutia optima de inlocuire a unui dinte pierdut din pricina faptului ca acesta nu va sacrifica dintii vecini si se va comporta exact ca un dinte natural. In cazul puntii dentare, pacientul o poate resimti ca pe ceva nenatural, lucru care nu se intampla in cazul implantului dentar.

Care este durata de viata medie a unui implant dentar?

Durata de viata a unui implant dentar depinde de o serie de factori care de cele mai multe ori au legatura cu grija pe care pacientul o are cu implantul. Multe implanturi dentare isi indeplinesc cu succes functiile chiar si dupa 25-30 ani, mai ales in cazul pacientilor ce nu au alte probleme de sanatate care sa afecteze osul (probleme parodontale). Durata de viata a impanturilor insa scade semnificativ in cazul persoanelor ce au probleme de natura parodontala sau a celor care nu respecta indicatiile medicului stomatolog. Cert insa este faptul ca nimeni nu poate oferi o garantie exacta cu privire la durata de viara a unui implant.