Haruki Murakami

Detalii

CategoriiStiri Cultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2647

Voteaza & Distribuie

Descriere

Haruki Murakami este un renumit scriitor de origine japoneza. Acesta s-a nascut pe 12 ianuarie 1949 la Kyoto, in Japonia, insa s-a mutat, inca de mic copil, la Kobe, oras unde a absolvit liceul. A studiat apoi la sectia de teatru a Facultatii de Litere de la Universitatea Waseda din Tokyo, unde a invatat limba franceza si a studiat tragedia Greciei antice.



Tatal sau a fost un preot budist, iar mama sa, profesoara de literatura japoneza. Se spune ca familia sa se baza pe traditii puternice.




Haruki Murakami


Haruki Murakami



Dupa ce a cunoscut-o pe cea care urma sa ii devina sotie, Yuko, si-au deschis impreuna un club de Jazz in Tokyo, numit "Peter Cat". Scriitorul era foarte tanar cand s-a casatorit, avea doar 22 de ani si era inca pe bancile facultatii, insa aceasta casatorie s-a dovedit a fi una fericita, care l-a si inspirat sa scrie romanul "Padurea norvegiana".



Acest roman s-a bucurat de un real succes, devenind cunoscut nu numai in Japonia, ci in toata lumea. Titlul bestsellerului din 1987 trimite la celebrul cantec al trupei Beatles, "Norwegian Wood".





"Padurea Norvegiana" - Haruki Murakami



Haruki Murakami a locuit in strainatate in perioada 1991-1995 si a predat la cateva universitati americane. Scriitorul a fost nominalizat pentru premiul Nobel pentru Literatura in 2007, acesta fiind unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati romancieri japonezi contemporani.



Haruki Murakami a publicat multe volume de povestiri, dintre care "Dupa cutremur, in 2001 si foarte multe si interesante romane, cautate de cititori din intreaga lumea, precum: "Automatul 1973", din 1980 si"In cautarea oii fantastice" - 1982 – pentru care a obtinut premiul Norma. Acestea, impreuna cu "Sa ascultam vantul", din 1979, reprezinta "Trilogia sobolanului".



Alte romane importante au fost: "Dans dans dans" - 1988, "La sud de granita, la vest de soare" - 1922, "Iubita mea, Sputnik" - 1999, "Cronica pasarii-ac" - 1995, "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor", "Kafla pe malul marii" – 2002.



Inspirat de un atac celebru cu gaz Sarin – Underground - care a avut loc la metroul din Tokyo si a fost iscat de secta Aum, Haruki Murakami a scris volumul "Atacul cu gaz din Tokyo si sufletul japonez".


Totodata, scriitorul a si tradus in limba japoneza foarte multi autori americani, dintre care cei mai multi i-au influentat stilul de scris. Dintre acestia ii amintim pe Truman Capone, J. D. Salinger, Francis Scott Fitzgerald si John Irving.


Haruki Murakami a fost distins in anul 2007 cu titlul de Doctor Honoris al Universitatii din Liege, Belgia, aceiasi distinctie primind-o, dupa un an, de la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii.



Uneori destinul seamana cu o furtuna izolata de nisip care isi schimba cursul neincetat. iIi schimbi ritmul de mers, incercand sa o eviti. Furtuna se schimba si ea, potrivindu-si pasul dupa al tau. Schimbi din nou pasul, dar si furtuna face la fel.


Acest lucru se repeta la nesfarsit, ca un dans macabru cu ingerul mortii, chiar inainte de revarsarea zorilor. De ce? Pentru ca furtuna nu este ceva fara legatura venit de departe. Tu insuti esti furtuna. E ceva dinlauntrul tau.


De aceea, n-ai decat sa te resemnezi si sa pasesti drept in mijlocul ei, sa-ti aperi ochii si urechile de nisip si sa o strabati pas cu pas. Acolo nu exista nici soare, nici luna, nici directie, uneori nici macar timp. E doar nisip fin si alb, facut parca din oase faramate, care danseaza in inaltul cerului. Imagineaza-ti o astfel de furtuna. ("Kafka pe malul marii", Haruki Murakami)



Haruki Murakami a primit in anul 1979 premiul Gunzo pentru romanul "Sa ascultam vantul, apoi premiul Noma, amintit anterior, pentru celelalte romane din trilogie. A mai primit si premiul "Tanizaki Junichiro" pentru "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor".


De asemenea, in 2009 a fost distins cu premiul israelian "Ierusalim", care este un premiu literar bienal, pe care il primesc scriitorii care abordeaza in operele sale teme precum libertatea umana, politica si societatea.


Despre scriitorul Haruki Murakami se spune ca scrie cartile precum un compozitor de jazz. Acesta isi plaseaza cu delicatete cuvintele in propozitii, precum un compozitor care scrie o partitura. Motivele operei sale se indreapta catre emotiile umane, iar povestile sale cu note de nostalgie surprind de fiecare data.