Carti ce trebuie citite

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8867

Voteaza & Distribuie

Descriere



Carti ce trebuie citite


Carti ce trebuie citite



Cele mai impresionante carti, sau cele care "promit" sa inspire, nu intra in nicio categorie anume. Pot fi filosofice, inspirative, fictive sau inradacinate in realitate. Dar au un singur lucru in comun - abilitatea de a starni opinia si darul de a te face sa crezi. O carte poate influenta intr-o asa masura incat sa schimbe viata persoanei ce o citeste.


The Tragedy of Macbeth, William Shakespeare

Una dintre capodoperele cele mai uimitoare produse de William Shakespeare, The Tragedy of Macbeth descrie povestea dramatica a unui om care spera impotriva sperantei. Macbeth, o ruda curajoasa a regelui, este condus de profetiile vrajitoarelor la ambitia de a ajunge la tronul Regelui Scotiei. Ambitiile sale ar fi ramas slabite si nestructurate, daca nu ar fi fost Lady Macbeth - sotia lui, care pune la cale un plan pentru uciderea Regelui Scotiei si garantarea profetiei. Astfel Macbeth l-a ucis pe rege si a deschis drumul spre propria sa moarte. Mai multe avertismente si profetii sunt facute pe parcursul povestii.


Alchimistul, Paulo Coelho

O alta capodopera filosofica cu elemente alegorice de literatura este Alchimistul. Poate ca ceea ce este fermecator la Alchimistul este modul simplu in care este scrisa. Este o poveste simpla, dar profunda, iar ceea ce impresioneaza este intelepciunea imensa de pe fiecare pagina. Paulo Coelho a fost recompensat cu Guinness Book of World Record pentru traducerea aceastei carti in 56 de limbi diferite.


Povestea incepe cu viata cinstita a unui pastor tanar, Santiago, care are un vis despre o comoara care se gaseste undeva in Egipt. Astfel el isi incepe calatoria, urmandu-si visul. Credinte, indoieli, obstacole insurmontabile, teste, iubire, disperare si aproape toate elementele vietii si scopul sau sunt portretizate in povestea acestui pastor tanar ... "Atunci cand o persoana doreste cu adevarat ceva tot universul conspira pentru a o ajuta sa-si realizeze visul." Cititi aceasta carte si veti descoperi semnificatia acestei ultime fraze.


Kite Runner, Khaled Hosseini

Primul roman al lui Khaled Hosseini a fost un mare succes in anul 2003 in randul cititorilor. The Kite Runner descrie imaginea lui Amir, care apartine unei familii instarite, si a lui Hassan, fiul servitorului tatalui lui Amir. Acesti baieti cresc impreuna, hoinaresv pe strazile din Kabul si se bucura de copilaria lor. Viata a fost dreapta si usoara pana la un eveniment care a cauzat un tumult in viata amandurora. Apoi urmeaza partea in care sovieticii invadeaza Afganistanul, situatia se inrautateste iar Amir si tatal sau trebuie sa plece in California, Statele Unite ale Americii. Povestea descrie, de asemenea, moartea tatalui lui Amir si modul in care acesta afla ca Hassan este fratele sau vitreg. Din pacate, Hassan este ucis si el iar Amir trebuie sa-l salveze pe fiul lui Hassan, Sohrab.


Sa ucizi o pasare cantatoare (To Kill a Mockingbird), Harper Lee

Rar, o carte isi face loc in inima cititorilor si „vorbeste" cu sufletul acestora. Acestea sunt cartile ale caror povesti se infiltreaza in inima celor ce le citesc si ii insotesc in viata de zi cu zi ca tovarasi tacuti care dau sens lumii si restabileste credinta potrivit careia realitatea de multe ori te determina sa-ti pui semne de intrebare. To Kill a Mockingbird este una dintre acele carti.


Marsul cel Lung (The Long Walk), Stephen King

Stephen King foloseste in The Long Walk un exemplu excelent de maraton pentru a rula povestea lui. "The Long Walk", in poveste, este un concurs anual de mers pe jos, la care participa o suta de baieti adolescenti. Este de asemenea un sport national.


Regula de joc este ca fiecare participant trebuie sa mentina o viteza de cel putin patru mile pe ora. Daca participantul nu e capabil sa tina pasul cu aceasta viteza timp de 30 de secunde primeste un avertisment verbal. Daca jucatorul, dupa ce a primit trei avertismente, incetineste din nou, primeste un bilet. Primirea unui bilet inseamna primirea unui glont de catre soldatii aflati de-a lungul drumului. Lucrul interesant despre aceast maraton este ca nu exista perioade de odihna, opriri sau o linie exacta de sfarsit. Se termina doar atunci cand un singur jucator este ramas in viata. Sangele varsat in acest lung maraton este insotit de torturi fizice si psihice imense.


Stapanul Inelelor, JRR Tolkien

In ciuda faptului ca aceasta poveste este o fantezie, trilogia "Stapanul Inelelor" este inclusa in lista celor mai impresionante carti, stabilind standardul pentru orice scriitor fantastic.


Oh! The Places You Will Go, Dr. Seuss

Atunci cand se face discount unei carti pentru copii pe motive "copilaresti", se face autorului o mare nedreptate. Cartile pentru copii sunt tot mai profunde din cauza simplitatii lor - in gandire, limbaj si stil. Dr. Seuss este un geniu in fiecare sens al cuvantului, si aceasta carte, ilustratiile si toate celelalte elemente cuprinse, au fost o sursa constanta de inspiratie.


Cartile cu teme religioase sunt cele mai influentabile carti din istoria Americii. Biblia, Cartea lui Mormon, Coranul, The Bhagwad Geeta si multe altele exercita o semnificativa influenta asupra cititorilor, deoarece acestea sunt principiile pe care se bazeaza vietile noastre.


Alte carti ce trebuie citite

I Ching - Chinese Scripture

Iliada - Homer

Divina Comedie - Dante Alighieri

Don Quijote - Miguel de Cervantes

Originea speciilor (The Origin of Species) - Charles Darwin

Razboi si pace (War and Peace) - Leo Tolstoy

Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent (How to Win Friends and Influence People) - Dale Carnegie

Marele Gatsby (The Great Gatsby) - Fitzgerald F. Scott

Un veac de singuratate (One Hundred Years of Solitude) - Gabriel Garcia Marquez

Batranul si marea (The Old Man and the Sea) - Ernest Hemingway


Carti clasice ce trebuie citite

Oliver Twist - Charles Dickens

Procesul (The Trial) - Franz Kafka

Pariul (The Bet) - Anton Chehov

The Way of the World - William Congreve

Stapanul mustelor (Lord of the Flies) - William Golding

Fructele maniei (The Grapes of Wrath) - John Steinbeck

Zgomot si furie (The Sound and the Fury) - William Faulkner

1984 - George Orwell

Clanul ursilor (Clan of the Cave Bear) - Jean Auel

Turnul scorpiei (The Turn of the Screw) - Henry James


Carti de fictiune ce trebuie citite

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao - Junot Díaz

Si atunci ne-au terminat (Then We Came to the End: A Novel) - Joshua Ferris

Splendida cetate a celor o mie de sori (A Thousand Splendid Suns) - Khaled Hosseini

La furat de cai (Out Stealing Horses: A Novel) - Per Petterson

Izvorul care Tasneste (The Fountain Head) - Ayn Rand

Atlas Shrugged - Ayn Rand

Mic dejun la Tiffany (Breakfast At Tiffany's) - Truman Capote

Contest - Matthew Reilly

Laughable Loves - Milan Kundera


Carti non-fictiune ce trebuie citite

Up From Slavery - Booker T. Washington

O camera separata (A Room Of One's Own) - Virginia Woolf

The Lives of a cell - Lewis Thomas

Razboiul Civil (The Civil War) - Shelby Foote

The Demon in the Freezer: A True Story - Richard Preston

Princess: A True Story of Life Behind the Veil in Saudi Arabia - Jean Sasson

Conquering the Mysteries and Lies of Grief - Sherri Russell

Riding the Bus with My Sister: A True Life Journey - Rachel Simon

It's Not About the Bike - Lance Armstrong

Miezul noptii in gradina binelui si raului (Midnight in the Garden of Good and Evil) - John Berendt