Jump to content
Forum Roportal
Redondo

Liberul arbitru

Rate this topic

Recommended Posts

Credincioşii(teiştii) au inventat acest concept al liberului arbitru pentru a arata ca Dumnezeul lor este bun si intr-un fel a-si justifica credinta si a se justifica pe sine(faptele lor). Daca nu ai avea liber arbitru atunci nu ar avea rost sa fii pedepsit. Evident ca nu poti pedepsi pe cineva care nu are liber arbitru(pentru ca el nu poate alege alta varianta, functioneaza ca o maşina deterministă). Din asta ar rezulta un Dumnezeu rău iar cei care se roaga lui niste ridicoli. Deci ca sa nu pară ridicoli au creat acest concept.


Ok...


Daca eu imi decid propriile actiuni, daca soarta mea e in mâinile mele atunci de ce aş mai avea nevoie de Dumnezeu ? De ce sa mă mai rog, pentru ce ? Orice rău mi s-ar intampla in viaţă, depinde de mine, de intelectul meu, cum voi reacţiona. Eu decid cum rezolv problema, nu trebuie sa apelez la Dumnezeu, pentru ca eu sunt liber, eu decid ce e bine si ce nu, deci nu am nevoie de nimeni altcineva. Daca nu ma descurc sa rezolv o problema inseamna ca nu sunt indeajuns de bun deci cauza sunt eu, rezolvarea trebuie sa o caut in mine, nu trebuie sa caut divinitatea.


Viata mea este determinata de mine si de structura sociala in care ma gasesc. Noi ne influentam unii pe altii, de noi depinde calitatea vietii noastre. Nu trebuie sa ne rugam la Dumnezeu ca sa traim mai bine ci trebuie sa cautam solutii in noi, in sistemul nostru, noi suntem liberi să ne hotărâm viaţa. Nu Dumnezeu pune taxe sau se împrumută la banca mondiala, noi ne creem sistemul in care trăim. Daca un copil se naste cu o boala incurabilă, nu trebuie sa ne rugam la Dumnezeu, ci trebuie sa ne îmbunătăţim cunostintele stiintifice pentru a rezolva aceasta problema si oricare alta s-ar putea ivi in viitor. Daca avem soluţii pentru toate problemele noastre nu ar mai trebui nici măcar să pronunţăm cuvântul Dumnezeu.


Deci, liberul arbitru il exclude pe Dumnezeu !!!

Edited by Redondo
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, il exclude. Ori iti folosesti liberul arbitru, ori il folosesti pe Dumnezeu. Chiar si aceasta alegere tine tot de liberul arbitru. Deci, daca nu vrem sa filosofam la nesfarsit, tragem concluzia cea mai aproape de adevar, ca liberul arbitru si Dumnezeu se exclud unul pe celalalt.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liberul arbitru e mai profund decat alegerea.

Tradeaza credinta in Dumnezeu sau in altceva, dar tradeaza o credinta.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu exista liber arbitru nici in ipoteza creatiei si nici in cea a BB-ului. Fiecare dintre noi ne aflam la capatul unui lant cauzal care a inceput de la creatie sau de la Big Bang in functie de convingerile fiecaruia.

Oricum, o discutie despre liber arbitru nu poate avea loc decat intr-un context religios.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu mi se pare firesc sa incadram liberul arbitru doar in contextul religios. De ce am face asta?

 

Si tu si eu avem un liber arbitru si ni se da posibilitatea sa alegem intr-o anumita circumstanta (cum sa gandim, ce sa simtim, ce sa alegem) - chiar daca uneori, nu 'putem zbura' ca nu avem aripi.

Unii spun ca inclusiv gandurile ne-ar fi influentate - asta iti mai suna a liber arbitru? - si daca e asa, atunci se demonstreaza ca de fapt exista Dumnezeu?

E un truism, nicidecum o invitatie la logica ceea se propune in acest topic.

 

Totodata, daca avem dreptul la liberul arbitru - de ce asta sa denote faptul ca exista sau nu Dumnezeu.

E la fel ca si cu 'existenta si non-existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata'. Dar multi incearca, insa nu schimba laitmotivul (nu au cum), ci doar ambalajul. Atat.

 

E tricky.

Edited by stupid_me
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

.......

Deci, liberul arbitru il exclude pe Dumnezeu !!!

Daca am inteles eu bine, tu spui asa: Credinciosii au inventat liberul arbitru intru a-si justifica atitudinea vizavi de obiectul adoratiei, dar tocmai liberul arbitru exclude divinitatea.

Si aici vine colegul cu intrebarea:

... ce anume inseamna 'liber arbitru' in contextual tau [vostru] ?

Topicul imi pare strict legat de raspunsul la acesta intrebare.

 

Daca noi avem liber arbitru, acesta este limitat, un liber arbitru total ne-ar face dumnezei.

Edited by suntnusunt
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

De fapt liberul arbitru a fost inventat pentru a justifica pedeapsa in cazul savarsirii "raului".

Este vorba de pedeapsa divina si implicit de pedeapsa pe care o suporta cel ce face rau, adica nu respecta regulile si legile.

Edited by johnnyblue

Share this post


Link to post
Share on other sites

As adauga aici ca regulile si legile..pot fi si cele ale firii, nu doar religioase sau legislative :)

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, asa este, eu am vorbit de ceea ce a zis suntnusunt, adica de un liber arbitru limitat. In cazul celorlalte legi nu prea avem.

De fapt ca sa pun punctul pe i, ar trebui spus ca existenta raului in lume a fost principala cauza a inventarii acestui concept.

"Diavolul a fost facut bun, dar a devenit rau datorita liberului arbitru".smile.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×