Delta Dunarii

Detalii

CategoriiParcuri de distractii
TaguriDelta Dunarii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4958

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fluviul Dunarea curge pe o distanta de 2860 km de la izvoarele sale din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Romania, unde se varsa in Marea Neagra. Chiar inainte de a ajunge la mare fluviul formeaza cea mai bine conservata si a doua cea mai mare delta din Europa: in jur de 4000 de km patrati de rauri, canale, mlastini, lacuri si insule de stuf. Delta Dunarii este paradisul entuziastilor faunei salbatice (in special al unui observator de pasari).

Turistii pot petrece aici mai multe zile si ii pot explora pasajele sale in compania celei mai mari concentratii de colonii de pasari din toata Europa. Labirintul de canale, marginite de stuf, salcii si stejari cu ramuri incalcite in liane, ofera mediul ideal pentru nenumarate specii de pasari, unele dintre ele venite tocmai din China si Africa. Milioane de pelicani albi egipteni sosesc aici in fiecare primavara pentru a-si creste puii, in timp ce un numar la fel de mare de gaste arctice vin aici pentru a scapa de iernile aspre din Europa de Nord.

In jur de 300 de specii de pasari (printre care cormorani, vulturi cu coada alba si ibisi luciosi) fac din Delta Dunarii casa lor. Sezonul de privit pasarile dureaza din primavara timpurie pana la sfarsitul verii. Pasarile nu sunt singurii locuitori ai Deltei Dunarii. Exista, de asemenea, o comunitate bogata de pesti si animale, de la pisici salbatice, vulpi si lupi, pana la cate un porc mistret ocazional sau caprioare. In total, 3450 de specii de animale pot fi vazute aici, precum si 1700 de specii de plante.

* Dunarea este cel mai international fluviu de pe planeta - cursul sau strabate sau formeaza granite naturale in mai multe tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina, si trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.
* Formata pe o perioada de mai mult de 10.000 de ani, Delta Dunarii continua sa creasca, datorita celor 67 milioane de tone de aluviuni depuse in fiecare an de fluviu.
* Delta este formata in jurul celor trei brate principale ale Dunarii, denumite dupa porturile lor: Chilia (in nord), Sulina (in mijloc) si Sfantu Gheorghe (in sud).
* Rezervatia Biosferei din Delta Dunarii este a treia din lume datorita biodiversitatii sale (peste 5.500 de specii de flora si fauna), depasita doar de Marea Bariera de Corali din Australia si Arhipelagul Galapagos din Ecuador.
* Delta Dunarii este casa a peste 60% din populatia mondiala de cormorani mici (pygmeus Phalacrocorax), 50% din gastele cu piept rosu (Branta ruficollis) si aici traieste cel mai mare numar de pelicani albi (Pelecanus onocrotalus) si pelicani creti (Pelecanus crispus) din Europa.
* De asemenea, este mediul cu cea mai mare raspandire a trestiei - 625, 000 de acri.
* Cei 15.000 de locuitori ai Deltei traiesc in 28 de sate si in orasul Sulina.
* Zona a fost prima data atestata de Herodot din Halicarnas (484-425 i.Hr.).
* Mai mult din jumatate de Rezervatie a Biosferei Deltei este practic intacta.