Cum te ajută un avocat de drept penal într-un caz de vătămare corporală

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat, drept penal, justitie
Ultima actualizareLuni 20 martie 2023
Vizualizari673

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai fost recent victima unei vătămări corporale sau deții calitatea de suspect sau inculpat într-un dosar de vătămare corporală? Dacă fapta a fost săvârșită din culpă, vei fi cercetat pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, în acest caz pedepsele sunt mai reduse, decăt cele săvârșite cu intenție. Pentru a-ți demonstra nevinovăția sau pentru a obține o situație mai favorabilă în cadrul acestui proces, ai nevoie de sfaturile și de reprezentarea unui specialist în penal. Avocatul de drept penal este specializat în rezolvarea spețelor penale, printre care se încadrează și faptele săvârșite asupra integrității corporale a altor persoane. Rămâi alături de noi pentru a afla beneficiile serviciilor de avocatură pentru persoanele implicate în dosare de vătămare a integrității corporale sau sănătății.

Vătămare corporală din culpă - Ce presupune și care este rolul avocatului de drept penal?

Potrivit Codului Penal, vătămarea corporală din culpă este o ,,infracțiune contra integrității corporale sau sănătății. Deși este prevăzută de lege prin Art. 196 Cod Penal, ea este adesea asociată și interpretată prin intermediul a altor două articole de lege. Art. 193 se referă la infracțiunea de lovire sau alte violențe, iar art. 194 definește vătămarea corporală în forma ei generală. Diferența dintre cea generală și cea din culpă este vinovăția, sub forma căreia este săvârșită fapta, și anume cu intenție. În cazul vătămării din culpă, inculpatul nu a comis fapta cu bună știință, ci din greșeală. Tocmai pentru că nu a fost intenționată, pedepsele diferă în funcție de context și sunt mai mici decât în cazul persoanelor care au comis fapta cu rea-voință.

Avocatul de drept penal, în cadrul ședințelor de consultanță juridică, va analiza cazul tău și va încerca să găsească soluțiile optime, indiferent dacă tu ești cel vinovat de faptă sau deții calitatea de victimă. Specialistul te va consilia cu privire la dosarul de documente necesar pentru prezentarea în fața justiției. Trebuie menționat faptul că, dacă tu ai suferit consecințele infracțiunii, trebuie să depui o plângere prealabilă în atenția autorităților, fiindcă ele nu se pot sesiza din oficiu. Autoritățile înregistrează plângerea ta și deschid un dosar penal. Odată inițiată procedura de cercetare penală, vei avea nevoie de reprezentare profesională în faza de urmărire penală și faza judecății din instanță. Avocatul va analiza orice posibilă vulnerabilitate și te va îndruma spre un anume comportament, astfel încât să beneficiezi de o soluție cât mai favorabilă.

Avocat penal București – Care este pedeapsa în cazul vătămării corporale sau sănătății si care este cuantumul daunelor morale la care poți fi obligat sau de care poți beneficia în calitate de victimă?

Fapta s-a petrecut în București sau în alt loc din România, iar aceasta se va cerceta pe plan local? Ai nevoie de un avocat drept penal pentru a te reprezenta în fața autorităților, indiferent dacă ești vinovat sau nu și indiferent dacă îți cunoști drepturile sau nu. Infracțiunea de vătămare corporală are anumite consecințe, iar în urma stabilirii vinovăției unei persoane pentru comiterea acesteia, se poate aplica o pedeapsă cu închisoarea sau cu amendă. Totuși, dacă se dovedește că nu ai comis fapta cu intenție sau cel care a comis-o împotriva ta nu a intenționat acest lucru, pedeapsa se micșorează semnificativ. Sunt mai multe circumstanțe ce pot fi reținute astfel încât pedeapsa să difere de la caz la caz, pe care le vom explica în cele ce urmează.

În ceea ce privește daunele morale, acestea se vor stabili în funcție de numărul de îngrijiri medicale acordate de către medicul specialist, pe baza examinării medicale efectuate de acesta, conform mențiunilor din cuprinsul certificatului medico-legal.

Infracțiunea de ”Lovirea sau alte violențe”

După cum am precizat mai sus, fapta de care ești acuzat sau pentru care formulezi plângere prealabilă, poate fi încadrată la infracțiunea de lovire sau alte violențe atunci când aceasta a fost săvârșită cu intenție. Pedeapsa poate varia și poate consta într-o condamnare definitivă la închisoare între 3 luni și 2 ani sau la o condamnare cu amendă. Totuși, există situații când fapta este săvărșită în formă agravantă și astfel se pedepsete mai aspru. În acest din urmă caz, pedeapsa aplicată poate fi închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau amendă.

Lovirea este definită la art. 193 alin. 1 din Codul Penal, iar la alin. 2 este menționat și un context care schimbă datele problemei. În cazul în care victima a avut nevoie de îngrijiri medicale de până în 90 de zile, pedeapsa este închisoarea timp de 6 luni până la 5 ani sau amendă, însă dacă aceasta este săvârșită din culpă, pedeapsa poate fi redusă dacă se dovedește că fapta a fost comisă sub influența băuturilor alcoolice, consumului de substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși o infracțiune. Atunci limitele pedepsei sunt de la 3 luni până la un an de închisoare sau amendă.

Deosebiri între infracțiunea de ”Vătămare corporală” și infracțiunea de ”Vătămare corporală din culpă”, precum și formele lor agravante

Vătămarea corporală se pedepsește cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani sau cu amendă dacă, în urma săvârșirii faptei, victima suferă anumite prejudicii corporale și de sănătate, precum: o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, avort, dacă viața i-a fost pusă în primejdie sau dacă are leziuni care necesită îngrijiri medicale mai mult de 90 de zile. În situația în care se dovedește culpa în săvârșirea acesteia, pedeapsa se micșorează la 6 luni până la 2 ani de închisoare sau amendă, conform alin. 2 prevăzut la art. 196 din Codul Penal, pentru contextul amintit mai sus. Dacă urmările au survenit în urma nerespectării unor dispoziții legale sau a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda., conform art. 196 alin. 3 din Codul penal.

Alineatul 2 prevăzut la art. 194 prevede situația agravantă a infracțiunii de vătămare corporală, când fapta a fost comisă în mod intenționat ca victima să sufere aceste consecințe. Atunci perioada de închisoare crește până la 10 ani. Pe de altă parte, dacă infracțiunea a fost săvârșită din culpă și a produs vătămarea a două sau a mai multor persoane, pedeapsa se majorează cu o treime.

În cazul în care deții calitatea de victimă în cadrul procesului penal, poți beneficia de daune morale și/sau materiale și poți solicita achitarea cheltuielilor de judecată. Anunță avocatul că îți dorești aceste lucruri și el va preciza și solicita acest lucru în instanță.

Este important să apelezi la serviciile juridice ale unui avocat specializat în materia dreptului penal, pentru a afla gravitatea situației în care te afli, ce proceduri trebuie urmate, care sunt documentele de care ai nevoie și ce pedepse riști dacă se dovedește că ești vinovat.