Cand este necesara terapia de cuplu?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricabinet de psihologie, terapie de cuplu
Ultima actualizareMiercuri 21 iunie 2017
Vizualizari1317

Voteaza & Distribuie

Descriere

Persoanele aflate intr-o relatie apeleaza la terapie de cuplu din diverse motive, de la probleme de comunicare la disfunctii sexuale si infidelitate.

Cele mai multe probleme pe care le ridica cuplurile cand apeleaza la terapie se refera la bariere in comunicare, rutina instalata in cuplu, distanta emotionala, probleme sexuale si lipsa de incredere unul in celalalt. Uneori, casatoria in sine poate fi o problema pentru cuplurile necasatorite, cand unul dintre parteneri doreste casatoria, iar celelalt este ezitant sau se simte nepregatit pentru a face acest pas.

Desi terapia de cuplu este recomandata imediat ce problemele apar in relatie, studiile ne arata ca partenerii apeleaza la un cabinet de psihologie decat dupa perioade lungi de nefericire, uneori chiar si ani. Cu cat trece mai mult timp, cu atat este mai dificil ca relatia sa fie reparata. In unele cazuri, un cuplu ce s-a hotarat deja sa se separe, poate sa apeleze la terapie pentru ca acestia sa poata sa sfarseasca relatia intr-un mod respectuos si amical.

Terapia de cuplu se concentreaza pe mai multe aspecte ale relatiei, dar in principal se focalizeaza pe comunicare. Acest lucru deoarece in cazul unor conflicte sau neintelegeri repetate, comunicarea intre cei doi devine deficitara, aparand resentimente de ambele parti.

Psihologii stiu ca unul dintre primii pasi in imbunatatirea unei relatii este ca fiecare persoana din cuplu sa invete sa isi gestioneze emotiile si sa foloseasca abilitatile de comunicare pentru a rezolva problemele noi si vechi.
Problemele dintr-o relatie poate afecta increderea in sine a unuia sau a ambilor parteneri si poate duce la sentimente de vina, rusine sau furie. Conflictele dintr-o relatie poate sa contribuie la accentuarea unor probleme emotionale precum depresia sau anxietatea. Problemele poate sa afecteze nu doar membrii acesteia ci si copiii lor daca exista.

Relatia este de multe ori periclitata atunci cand apar insultele, criticile excesive, intimidarile, amenintarile si umilintele. Acestea sunt semne de abuz emotional sau psihologic. Acestea sunt mai subtile si mai greu de recunoscut decat cele ale abuzului fizic, desi impactul psihologic al abuzului emotional este mai sever decat al celui fizic.

Intr-o relatie abuziva nu mai exista limite sanatoase si acest lucru poate face ca terapia de cuplu sa fie dificila sau chiar imposibila. Exista psihologi care nu doresc sa faca terapie de cuplu in cazul existentei violentei, decat daca partenerul abuzat sau ambii parteneri arata ca doresc intr-adevar repararea relatiei.

Succesul terapiei de cuplu depinde de motivatia fiecarui partener si dedicarii acestuia intregului proces, partenerii trebuind sa devina mai buni ascultatori si sa gaseasca noi moduri de a se sprijini unul pe celalalt. Scopurile lor vor fi stabilite sub indrumarea unui terapeut si pentru a-si indeplini obiectivele, fiecare partener trebuie sa fie pregatit pentru a intelege rolul lui in relatie.

Nu este anormal ca uneori, conflictele sa reapara in cadrul sesiunilor de terapie, dar psihologul este acolo pentru a ramane neutru si nu va lua partea nimanui. Uneori, psihologul poate propune sedinte suplimentare de sesiuni individuale pentru a-si rezolva fiecare propriile probleme si traume.