Cele 7 minuni ale naturii

Detalii

CategoriiParcuri de distractii
TaguriBrazilia, Minuni naturale
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari28550

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele 7 minuni ale naturii reprezinta un proiect demarat in 2007 prin care se dorea crearea unei liste cu sapte minuni naturale votate de oameni prin intermediul unui sondaj global. Proiectul a fost initiat si condus de catre Fundatia elvetiana New7Wonders, aceeasi care s-a ocupat si de campania New7Wonders of the World, ce a stabilit noile sapte minuni ale lumii.

Cele 7 minuni ale naturii

Cele 7 minuni ale naturii

Proiectul Cele 7 minuni ale naturii a inceput in 2007 iar voturile s-au incheiat pe 11 noiembrie 2011. Printre cei 28 de finalisti s-au clasat Cascada Angels din Venezuela, Padurea Neagra din Germania, Marele Canion din Statele unite, Insulele Maldive, Vulcanii Noroiosi din Azebaijan si Muntele Vezuviu din Italia. Dar iata ce a votat populatia planetei pentru primele sapte pozitii ale clasamentului:

1. Jungla Amazoniana si fluviul Amazon

Amazon

Amazon

Amazonul este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume. Este clasat pe locul doi in lume dupa Nil in privinta lungimii, insa se afla pe pozitia fruntasa la capitolul debit de apa si intindere a bazinului hidrografic. Amazonul trece prin cinci tari din America de Sud: Brazilia (62% din suprafata bazinului hidrografic al Amazonului se afla in aceasta tara), Peru (16.3%), Bolivia (12%), Columbia (6.3%) si Ecuador (2.1%).

Jungla Amazoniana, cunoscuta si sub numele de Amazonia, este o padure de foioase care se intinde pe majoritatea bazinului amazonian. Suprafata junglei este de peste 5 milioane de kilometri patrati si reprezinta mai bine de jumatate din padurile tropicale ramase pe Terra. Padurea amazoniana este cel mai bogat ecosistem al Pamantului ce adaposteste specii inca nedescoperite.



Golful Halong din Vietnam, cea de-a doua minune a naturii{title}

2. Golful Halong din Vietnam

Golful Halong

Golful Halong

Golful Halong este pozitionat in provincia Quang Ninh din Vietnam si face parte din patrimoniul mondial UNESCO. In golf s-au format, de-a lungul a 500 de milioane de ani de evolutie geologica, peste 700 de insulite calcaroase. Climatul tropical umed a favorizat si el evolutia rocilor carstice din Golful Halong. Golful adaposteste o padure tropicala perena cu 14 specii endemice de plante si 60 de specii endemice de animale.

Zona este extrem de vizitata de catre turistii din toata lumea, care nu numai ca iau contact in mod direct cu una dintre cele 7 minuni ale naturii, dar si cu un mediu natural care s-a conservat perfect in ultimii 300 de milioane de ani. Una dintre cele mai frumoase formatiuni carstice o reprezinta The Kissing Rocks, doua stanci plasate in mjlocul apelor care au fost modelate in timp de cresterea si descresterea nivelului marin si de curenti. Cele doua stanci par a se privi una pe cealalta de la o distanta foarte mica, dand impresia ca sunt pe cale sa se sarute, de unde si denumirea sugestiva a lor.



Cascada Iguazu se afla printre cele 7 minuni ale naturii{title}

3. Cascada Iguazu din Argentina si Brazilia

Cascada Iguazu

Cascada Iguazu

Cascada Iguazu este formata pe cursul raului Iguazu exact la granita dintre Brazilia si Argentina. O legenda locala spune ca un zeu planuia sa se casatoreasca cu frumoasa Naipi, care plutea pe rau intr-o canoe, impreuna cu iubitul ei pamantean, Taroba. Furios, zeul a taiat raul in doua si a format cascada, condamnandu-i pe cei doi indragostiti la o cadere eterna.

Iguazu este una dintre cele mai frumoase cascade din lume, prin intinderea sa si prin caderile de apa spectaculoase. Cascada face parte din cele doua parcuri nationale detinute de Brazilia (Parcul National Iguacu), respectiv Argentina (Parcul National Iguazu). Ambele parcuri fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO inca din anii '80.



Cea de-a patra minune a naturii, Insula Jeju{title}

4. Insula Jeju din Coreea de Sud

Insula Jeju

Insula Jeju

Insula Jeju este pozitionata in Coreea de Sud si cuprinde insula vulcanica si tunelurile formate de lava. Insula este formata in intregime in urma activitatii vulcanice de acum doua milioane de ani. Zona a ramas neexploatata de oameni din cauza reliefului neadecvat agriculturii, fapt ce a determinarea formarea unui ecosistem unic in lume.

Padurea adaposteste sursa principala de apa subterana, formata in urma ploilor. Apa patrunde cu usurinta in sol printre crapaturile si tunelurile formate de lava si ajunge in panza freatica. Padurea Insulei Jeju este pretuita pentru speciile de plante unice in lume pe care le gazduieste si pentru faptul ca reprezinta principala sursa de apa potabila pentru locuitori.



Indonezia se mandreste cu Insula Komodo{title}

5. Insula Komodo din Indonezia

Insula Komodo

Insula Komodo

Pe langa frumusetea zonei, Insula Komodo din Indonezia este renumita pentru doua lucruri. Locuitorii sai sunt descendenti ai fostilor condamnati care au fost exilati pe insula si s-au combinat cu populatiile bastinase. Si al doilea lucru demn de consemnat il reprezinta fauna unica ce populeaza insula. Aici traieste cea mai mare soparla din lume, numita dragonul Komodo.

Komodo are printre cele mai frumoase plaje din lume, cu nisip roz. Amestecul de nisip alb si rosu da impresia ca plajele sunt roz.



Raul Subteran Puerto Princesa, una dintre cele 7 minuni ale naturii{title}

6. Raul Subteran Puerto Princesa din Filipine

Raul Subteran Puerto Princesa

Raul Subteran Puerto Princesa

Un alt loc desemnat de UNESCO patrimoniu mondial este Raul Subteran Puerto Princesa din Filipine. In parcul national prin care curge raul se afla un munte format din roci calcaroase. Raul a sapat in acel munte si il strabate de-a dreptul inainte de a se varsa in mare. Faptul ca intra in pestera din munte da impresia de rau subteran.

Zona are un ecosistem unic si una dintre cele mai importante paduri din Asia, cu un habitat protejat pentru biodiversitatea sa.



Muntele Masa din Africa de Sud este cea de-a saptea minune a naturii{title}

7. Muntele Masa din Africa de Sud

Muntele Masa

Muntele Masa

Cea de-a 7-a minune a naturii este Muntele Masa din Africa de Sud, un monolit plat, format din gresii, ce se ridica la 1086 metri deasupra nivelului marii. Muntele este strabatut de o telecabina ce transporta turistii, dar pune la dispozitie si poteci pentru cei ce adora traseele montane.

Vizitatorii pot face catarari pe stanci, pot explora pesterile sau pot urmari aparitia constelatiei Mensa (care inseamna chiar Masa si a fost denumita dupa celebrul munte). Constelatia se vede din Emisfera Sudica numai in timpul verii, la mijlocul lunii iulie. Muntele adaposteste o diversitate de specii de plante unice si animale.