Afecțiunile care pot duce la probleme de ovulație

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurimedicamente, obezitate, sanatate
Ultima actualizareMarti 26 octombrie 2021
Vizualizari397

Voteaza & Distribuie

Descriere

Problemele de ovulație reprezintă principala cauză generală a infertilității feminine. 40% dintre femeile cu probleme de infertilitate s-au confruntat cândva cu întârzierea sau lipsa ovulației. Tocmai de aceea, atunci când nu ai un ciclu regulat, e foarte important să afli care este cauza principală pentru lipsa menstruației, identificând afecțiunea din spatele situației. Mai jos ți-am pregătit cele mai comune afecțiuni care pot duce la probleme de ovulație.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este cel mai des întâlnit motiv pentru care femeile nu ovulează în fiecare lună. Medicii nu au identificat precis cauza sindromului ovarelor polichistice, dar acesta pare să fie cauzat de anumite dezechilibre hormonale care afectează nivelul de testosteron al unei femei și receptivitatea la insulină. Aceasta este și cauza pentru creșterea nivelului de glucoză în sânge. Deși femeile produc în mod natural o parte din testosteron, femeile cu niveluri ridicate de testosteron asociate cu sindromul ovarelor polichistice pot experimenta lipsa menstruației sau o recurență neregulată a acesteia. De asemenea, sindromul poate determina formarea chisturilor ovariene. Producerea de chisturi multiple în timp poate bloca foliculii ovarieni să producă ouă mature, iar excesul de testosteron androgen poate perturba ovulația și poate provoca infertilitate.

Amenoree hipotalamică

În timpul ciclului menstrual, glanda pituitară eliberează hormonii foliculostimulanți pentru a semnala ovarelor că un folicul are nevoie să se maturizeze în interiorul unui ovul. Nivelurile de hormoni foliculostimulanți încep să scadă pe măsură ce nivelurile de hormoni luteinizanți încep să crească, semnalând eliberarea ovulului nou maturat din folicul. Femeile cu amenoree hipotalamică pot prezenta ovulație neregulată sau absentă, deoarece corpul lor nu are nutrienții sau conținutul de grăsime de care are nevoie pentru a trimite impulsuri hormonale către ovare. Amenoreea hipotalamică este frecventă la sportivii profesioniști, dansatori și femei cu anorexie nervoasă.

Insuficiență ovariană prematură și menopauză

Insuficiența ovariană prematură, cunoscută și sub denumirea de insuficiență ovariană primară, reprezintă debutul menopauzei înainte de vârsta de 40 de ani. În timpul insuficienței ovariene premature și a menopauzei, ovarele încetează să producă estrogen. Insuficiența ovariană prematură se instalează atunci când corpul a „epuizat” timpuriu foliculii ovarieni sau foliculii ovarieni funcționează necorespunzător. Femeile cu tulburări autoimune, care au primit un tratament prin chimioterapie sau radiații sau cele care au anumite tulburări genetice sunt mai susceptibile să experimenteze insuficiență ovariană prematură.

Dezechilibre hormonale

Un exces de hormoni poate duce la probleme de ovulație sau chiar la infertilitate feminină. De exemplu, un exces de prolactină, un hormon produs de glanda pituitară, poate provoca hiperprolactinemie. În timpul hiperprolactinemiei, excesul de prolactină reduce nivelul de estrogen, provocând probleme de ovulație.

Obezitatea și medicamentele

Un stil de viață dezordonat și un nivel de activitate fizic scăzut al femeii poate duce la probleme de ovulație. De asemenea, consumul de medicamente poate afecta nivelul hormonilor din organismul feminin, cu un posibil deznodământ negativ - infertilitatea. Supraponderabilitatea sau obezitatea pot reprezenta, în egală măsură, dezechilibre hormonale care pot afecta capacitatea femeii de a procrea. Ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene luate pe o perioadă lungă de timp pot afecta ovulația. Steroizii, chiar și cei prescriși de un medic pentru uz medical, interferează cu hormonii necesari ovulației, la fel ca și unele medicamente pentru epilepsie. Multe metode contraceptive folosesc hormoni pentru a interfera cu capacitatea ovarelor de a produce și elibera ovule.

Dacă ciclurile tale nu sunt regulate sau observi o schimbare în ceea ce privește fluxul menstrual ori simptomele premenstruale îți recomandăm să mergi cât mai curând la o consultație de specialitate. Medicul ginecolog este singurul în măsură să-ți recomande un tratament adecvat pentru afecțiunea cu care te confrunți.

REFERINȚE

1. nichd.nih.gov/health/topics/infertility/conditioninfo/causes/causes-female
2. pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/nsaid-use-may-prevent-fertile-women-from-ovulating/20068779.article?firstPass=false

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-smpnn