Naeema, la 18 December 2011 - 07:11 PM, a spus:
Opinia exprimata de mine pe celalalt topic e un simplu punct de vedere. La fel cum inteleg de unde vii, cunoscand acest rationament. Am sa ma straduiesc sa explic coerent de ce nu sunt de acord cu el.
Nu se pune problema de impartit ce nu este al meu. In primul rand, sufletul unui om ii apartine lui si nu mie, nu pot avea monopolul asupra sentimentelor si intereselor lui. Aici nu ma refer la sentimente romantice, ma refer la alte tipuri de apropiere. Daca el simte nevoia sa se dezvolte in anumite directii paralele cu mine nu il pot restrange la sfera mea de preocupari. A vrea sa il opresti pe un om sa poarte discutii intelectuale sau profunde cu altcineva ascunde un fel de nesiguranta, asa percep eu, desi e o atitudine insusita pe nedigerate de multa lume, care considera ca asa trebuie sa simta si sa gandeasca. Analizata, aceasta atitudine ar putea sugera ca omul se simte amenintat intelectual de alte persoane (cu siguranta nu e cazul tau).
Am mai spus ca oamenii nu pot fi compatibili 100% dpdv al intereselor, al preocuparilor. Partenerul meu de pilda este fascinat de fizica cuantica (stiu ca e cacofonie dar asta e notiunea). A nu se intelege ca a gasit o femeie cu care discuta acest subiect, insa merge ca exemplu, este o viziune asupra universului, una care ma depaseste complet, prin urmare nu poate avea loc un schimb de idei constructiv intre el si mine pe aceasta tema. Nu ar ajunge nicaieri cu mine ca interlocutor, as putea cel mult sa ascult si sa ma straduiesc sa inteleg, dar nu as avea nimic constructiv de adaugat, la fel de bine ar putea vorbi cu motanul. Chiar daca m-as initia in acest domeniu cu siguranta nu as ajunge la nivelul lui.
Sufletul lui, timpul lui ii apartin si consider ca a face parte din viata lui este un privilegiu si nu ceva care sa ii ingradeasca libertatea de a comunica.
Poate eu de pilda sunt interesata de teologie iar el e agnostic sau ateu, ceea ce nu reprezinta o problema in relatia noastra. Asta nu inseamna ca trebuie sa reprim aceasta latura a personalitatii mele pentru ca nu as avea chipurile voie sa port discutii adanci despre lume cu alti barbati, ca s-ar simti el dat la o parte in vreun fel. Si astea sunt intr-adevar discutii adanci, care formeaza si schimba pe cineva. Pe baza persoanlitatii mele, mi-a acordat increderea ca il voi putea face fericit oricum mi-as schimba ideile. Orice om se schimba si are tot dreptul. Ideal e sa progreseze. O relatie matura intre doi adulti implica respectarea nevoii celuilalt de a evolua pe toate planurile, cand poti fi langa el esti langa el iar cand nu, il lasi sa respire. Respectul reciproc complementat de incredere este cel mai frumos lucru din lume. Iubirea matura asta implica de fapt, nu fluturasi in stomac sau pasiune care innebuneste. Eu asta cred cel putin.
Ce intelegi prin sentimente romantice mai exact?
Eu am spus sentimente fraterne, nu romantice. Nu ai citit cu atentie.
Punctul de vedere expus de tine este foarte comun astazi si a fost propagat cu succes prin Hollywood. Si anume ca oricare 2 persoane ce nu sunt rude de sange (extrapoland chiar la persoane care nu sunt rude de gradul I, ca vezi la tv destule scene cu veri) si se apropie sufleteste vor ajunge sa aiba sentimente romantice care se vor termina in pat(vor vedea in celalalt un potential partener de viata, in sensul de iubit, sau macar un partener de sex). Asta e tot ce iti inspira miile, milioanele de scene de film in care oricare 2 persoane, purtand o discutie adanca, ajung calare una peste alta pe masa. Sau cele in care doua persoane nu pot sta aproape una de alta sau nu se pot imbratisa cu afectiune fara a termina sarutandu-se. Asa au ajuns unii sa dea o interpretare de toata jena unei scene din Biblie intre David si Ionatan,considerand ca de fapt ar fi fost homosexuali (
Imi asum acuzatiile de paranoia insa aceasta interpretare freudiana a relatiilor dintre oameni, cu care suntem bombardati intruna, este menita sa reduca dialogul si comunicarea de idei in randul maselor. Daca citesti despre studentii de acum cateva decenii, aveau o atitudine complet diferita fata de a celor de acum, in relatie cu oamenii. Se adunau in grupuri si dezbateau idei cu orele, cu zilele si noptile, femei si barbati, oameni singuri si cupluri laolalta. Se concentrau asupra dezbaterii in sine si nu asupra cui vorbeste cu cine, cu gelozii absurde, altfel asemenea grupuri nu ar fi rezistat nici 2 zile. Ce se intampla astazi? Cam singurele dezbateri intelectuale in grup de dragul dezbaterii au loc pe forumuri, studentii se joaca pe calculator (se interiorizeaza, le e teama sa isi comunice ideile) iar cand se aduna, se aduna in cluburi de noapte (nu generalizez dar asta e experienta si imaginea mea de ansamblu)si fiecare isi supravegheaza partenerul cu ochi de vultur, sa il surprinda uitandu-se si cu coada ochiului dupa altcineva.
Toate astea se intampla din cauza excesului de tensiune sexuala dintre oameni. Raspandita ghici prin ce? Prin televizor, evident. Am avut niste experiente caraghioase in sensul asta (le-am considerat candva jenante). Dupa ce am depasit anumite probleme de timiditate pe care le aveam m-am comportat foarte dezinvolt cu oamenii, dar cum eu nu resimteam acea tensiune sexuala fata de barbati in preajma lor, am propus catorva insi sa iesim la o bere si sa ne cunoastem mai bine, afland ulterior ca ar fi inteles ca vroiam sa ma culc cu ei, desi erau foarte departe de adevar. Era un tip de pilda care imi parea foarte deprimat si suparat pe viata, l-am invitat la o bere in sensul ca asa s-ar mai destinde. Cand am zis bere am vrut sa zic exact asta, dar a umplut targul ca eram atrasa sexual de el. Cu altii am iesit ca amici apoi s-au asteptat la altceva. Mi-am dat seama ca oamenii in vest se gandesc foarte mult la asta, le e greu sa interactioneze fara sa o faca.
Cat despre clasica expresie tot din Hollywood venita, ''a fost doar o noapte'' (eventual la asta se poate adauga ''nu a insemnat nimic pentru mine, nu ar trebui nici pentru tine sa insemne ceva, desi in acea singura noapte am lasat-o gravida si ti-am mai adus si chlamydia ei)... Asa ceva nu se intampla daca ai lucrurile bine definite pentru tine ca persoana.
Evident ca nu esti, poate doar ti-ai insusit niste perceptii fara sa meditezi foarte mult la ele, pentru ca acum fac parte din cultura vestica si din asa-zisul common sense al vremii. Sunt de acord cu tine ca partenerul e cel mai bun prieten si ca doi oameni evolueaza impreuna. Dar ca sa evolueze impreuna trebuie sa evolueze si separat, altfel daca isi mentin nivelul de cunostinte si idei la cel existent cand s-au inatlnit, nu evolueaza ci stagneaza. Vrei ori nu vrei, omul progreseaza prin interactiunea cu altii (exceptie facand pustnicii dar ei sunt raritati). In lumea din afara casei, in casa, cand citesti, cand asculti muzica, practic constant, tu primesti mesaje intelectuale sau emotionale. Doi oameni se dezvolta constant apoi isi impartasesc experientele si ideile acumulate de fiecare separat si astfel evolueaza impreuna. Cum il voi ajuta eu pe el sa evolueze si el pe mine daca stagnam impreuna?
Hollywood-ul convinge oamenii sa se imagineze in relatii stereotipe, in care persoanele sunt percepute ca produsele din supermarket, asta la raionul de haine, asta la raionul de carne, asta la raionul de branzeturi. Adica, teoria ar fi cum ca daca un om este pus in fata a 4 persoane de sex opus, va aprecia pe cineva exclusiv pt fizic, pe altcineva exclusiv pt intelect, pe a 3-a doar pt suflet si pe a 4-a pt personalitate (calitati de relationare cu altii). In realitate lucrurile nu stau deloc asa, impresiile noastre despre altii nu ii indeasa in compartimente din astea. De aici si ideea gresita ca sufletului cuiva ii este rezervata o singura persoana. Sufletul nu se reuzuma la relatia romantica, dupa cum nici iubirea nu este de un singur fel (de natura romantica). De asta in viata cuiva pot exista persoane foarte apropiate, cu care relatia sa fie fraterna desi nu sunt rude de sange. Fara ca asta sa creeze vreo confuzie.
Religia crestina, pe care imi propun sa o inteleg si intr-o zi sa o traiesc cu adevarat, nu doar de forma cum am facut-o pana acum, propune varianta foarte logica si frumoasa de a ii considera pe altii fratii tai, evident daca nu ai alt tip de relatie deja stabilita cu ei. Mi se pare o varianta cu mult preferabila tensiunii sexuale constante cu orice strain si intrebarile legate de amici, daca sa duci sau nu amicitia mai departe. Cumva ideea de a duce mai departe sugereaza ca relatia sufleteasca nu e suficienta asa cum este ea. Consider gresita abordarea asta.
Aceasta postare a fost editata de Finnian: 19 December 2011 - 02:32 AM
Contact
Facebook
Twitter
RSS