Rolul psihoterapiei in vindecarea depresiei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriBucuresti, Psiholog
Ultima actualizareLuni 25 februarie 2019
Vizualizari936

Voteaza & Distribuie

Descriere

In aceasta lume a socializarilor si a relatiilor virtuale intense, paradoxal, oamenii tind sa devina tot mai singuri si depresivi. Unii dintre acestia ajung sa isi creeze dependente periculoase, in timp ce altii se afunda in ganduri tot mai intunecate. Depresia a ajuns una dintre cele mai raspandite boli ale mileniului trei, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 300 de milioane de persoane de toate varstele au fost afectate in 2018, dintre care aproape un milion se sinucid anual.

Ce este depresia?

Depresia reprezinta o tulburare mentala, care se caracterizeaza printr-o stare de tristete persistenta si prin pierderea interesului pentru orice activitate de care te bucurai in mod normal. Acestea sunt insotite de anumite incapacitati ce au legatura cu desfasurarea activitatii zilnice. Persoanele care sufera de depresie prezinta, in mod normal, cateva dintre urmatoarele caracteristici: lipsa energiei, insomnii, tulburari ale apetitului, lipsa capacitatii de concentrare, neliniste, indecizie, vinovatie, sentimentul de a fi lipsit de valoare, lipsa de speranta, iar uneori si ganduri de auto-vatamare. Depresivul ajunge sa se simta lipsit de forta, in nesiguranta, este nelinistit, are miscari lente sau agitate, prezinta o mimica rigida si riduri de expresie pronuntate. Acesta simte ca traieste sentimente de neputinta, tristete, descurajare si culpabilitate si devine sensibil chiar si la variatiile meteo, prezentand tulburari si afectiuni in intregul organism.

Invingerea depresiei

In principiu, este cunoscut faptul ca o depresie poate fi depasita cel mai simplu prin socializare si practicarea unor hobby-uri satisfacatoare, care sa redea individului cheful de viata. Prin prisma faptului ca depresia scade energia si speranta unei persoane, abordarea procesului de vindecare devine o etapa extrem de dificila. Depresia poate fi tratata din punct de vedere psihoterapeutic, prin intermediul unui psiholog Bucuresti. Eficacitatea psihoterapiei in depresie este una larg cunoscuta, aceasta contribuind atat la imbunatatirea calitatii vietii, cat si la reducerea costurilor legate de tratament.

Cei care ajung sa fie convinsi sa viziteze cabinetul specialistului, in vederea depasirii episodului depresiv prin care trec nu trebuie sa se astepte la un proces extrem de simplu de vindecare. In cadrul psihoterapiei, subiectul redescopera anumite elemente esentiale ale vietii si este motivat sa inceapa a se reintegra in societate si sa se orienteze catre pasiuni constructive. Scopul principal al unei asemenea terapii este acela de a ajuta persoana in cauza sa realizeze care sunt problemele din viata sa, precum si cauzele care au determinat suferinta, astfel incat sa poata actiona asupra lor.

Depresia si Valentine’s Day

De pilda, una dintre perioadele in care depresia se face mai puternica simtita este luna februarie, atunci cand se pune foarte mult accentul pe fericirea cuplurilor. Depresia specifica acestei perioade poate lua nastere atat in cazul persoanelor singure, cat si in cazul celor care nu sunt suficient de fericite cu relatia in care se afla. Mediatizarea sarbatorii de Valentine’s Day declanseaza, de regula, sentimente de pierdere, neadaptare, scaderea stimei de sine sau chiar respingere. A devenit tot mai complicat pentru o persoana singura sa treaca peste aceste zile, in conditiile in care au ajuns sa fie tot mai promovate, acceptate si sarbatorite de foarte multe persoane.

Oamenii au nevoie de conexiuni speciale realizate cu cei din jur pentru a fi impliniti si fericiti. Insa atunci cand depresia a luat nastere, incolteste si dorinta de izolare sociala, ceea ce face imposibila relationarea cu persoanele din jur. Rolul psihoterapeutului este intocmai acela de a ajuta persoana sa se deschida si sa vorbeasca despre suferinta sa, in asa fel incat sa se descarce si pentru a fi gata sa cunoasca si alti oameni. Psihologii sunt familiarizati cu aceste tipuri de stari depresive cauzate de lipsa unei impliniri amoroase. Forma aceasta de tristete este binecunoscuta si in perioada sarbatorilor de iarna, atunci cand, din nou, este extrem de promovat conceptul de familie perfecta si fericita.

Depresia este o afectiune care apare si se manifesta la nivel psihic si care prezinta o complexitate aparte. Cu toate ca multe persoane sunt obisnuite sa rezolve orice problema prin aplicarea unui tratament din farmacie, in cazul depresiei lucrurile sunt diferite. Tratarea depresiei se face prin intermediul unor terapii de specialitate. Psihoterapeutul Daniel Ivan pune la dispozitia persoanelor interesate o serie de tehnici psihoterapeutice, care sa ajute la depasirea oricarei stari de depresie.