lynxul_negru, la 17 November 2011 - 01:14 PM, a spus:
Un prim lucru pe care eu l-as vedea util ar fi introducerea obligativitatii votului. Ca in Elvetia. Cine nu merge sa voteze sa fie amendat cu 3 x salariul mediu pe economie.
Asta e democratie cu forta, ceea ce delegitimeaza insasi democratia. In plus, ce facem cu diaspora, cum amendezi 3-4 milioane de cetateni cu drept de vot din afara granitelor ? Sau le interzici pur si simplu dreptul la vot, ca e mai simplu ?
Asta cu obligativitatea votului e mai degraba o problema de principiu. Eu ma refeream la aspecte mai tehnice ale sistemului, destinate sa impiedice fraudarea votului.
Si cred ca prima problema ar fi inregistrarea alegatorilor. Inregistrarea automata practicata in prezent e cea care permite cele mai multe fraude, precum si raportarea unor cifre complet false privind absenteismul. 15-20% dintre cetateni nu au absolut nici o intentie sa voteze, iar procesul de inregistrarea ar elimina categoria asta din listele electorale. Tot aceasta inregistrare ar asigura si excluderea automata a persoanelor decedate, iar prezenta la urne s-ar raporta astfel la numarul de alegatori realmente interesati sa voteze, nu la toata populatia in varsta de peste 18 ani, din care unii oricum sunt decedati deja.
Mai mult, inregistrarea alegatorilor ar exclude votul multiplu. Odata ce ai votat la Buhusi, nu mai poti vota peste o ora si la Roznov, iar peste inca o ora la Tecuci. Deci turismul electoral de la alegerile generale ar disparea cu ocazia asta.
lynxul_negru, la 17 November 2011 - 01:14 PM, a spus:
Esti cetatean al acestei tari, trebuie o data la 4 ani sa participi la momentul in care se stabileste ce vrem sa facem cu tara in urmatorii ani.
Nu neaparat. Daca bivolul nu vrea sa mearga la vot si prefera sa stea la birt in ziua aia, e mai bine sa-l lasi sa stea la birt. Pentru ca lipsa votului unuia ca el nu e nici o pierdere, nici pentru democratie, nici pentru natiune.
Problema este ca numele bivolului, aflat in liste, sa nu poata fi folosit de oamenii lui Decebal Arnautu pentru a completa un buletin de vot in plus, "in numele cauzei".