Israel, tara si a evreilor-romani Cea mai mare diaspora romana ,in Israel
Scris 04 January 2010 - 01:18 PM
Situatia este simpla: Daca vom lua in socoteala legea romana care restituie cetatenia evreilor-romani care au emigrat in Israel,asta face Israelul ca tara cu cea mai marecantitate de cetateni romani in afara Romaniei.Bineinteles ca nu iau in socoteala ceata de romani care lucreaza in strainatate sau numai i-si cauta norocul acolo.
Emigrarea evreilor romani la Palestina a inceput inainte cu mai mult de 100 de ani . In Israel sunt doua orasele care au fost populate exclusiv de evrei veniti din Romania.Ei au lucrat in agricultura,la uscatul baltilor,la impadurare si alte profesii. De fapt, afara de timpul razboaielor mondiale,au ajuns evrei-romani in Palestina de atuncia si Israelul de azi fara intrerupere.In special dupa al IIWW in ciuda si necazul englejilor care aveau mandat in regiune si concomitent cu infintarea Statului Israel din anul 1947. Din Romania in cursul vremii au ajuns in Israel cam 400000 de evrei-romani.
In razboaiele care au fost impuse de catre vecinii arabi care nu au fost prea fericiti ca stapanul s-a intors acasa,cu toate imensa diferenta de cantitatea soldatilor din armatele arabe si israeliene,armata israeliana a iesit intotdeauna victorioasa. Nu putini din soldatii israelieni au familii care au emigrat din Romania.
Tacticele si strategiile folosite de israelieni in aceste razboaie, 1947,1956,1967,1973,1982 (fara alte actiuni scurte) sunt invatatein cele mai cunoscute academii militare din lume.Eliberarea pasagerilor rapiti de teroristi arabi din Antebe, cam 2000 km de Israel si nimicirea reactorului atomic Irakian in construire se pot concura cu filmele cele mai fanteziste.
Cum am scris, evreii -romani au fost si inca sunt prezenti in toate domenile ,politica,armata,stinta si de fapt ,in toate.
Mult timp a fost si 2-3 ziare in romaneste insa cu timpulcei care au citit numai romaneste s-au imputinat si ziaree s-au inchis. Asta ce am vrut sa va scriu. Daca avetiintrebari,sper decente, voi face tot posibilul sa va raspund.
Va rog, nu uitati ca aci este vorba numai de evreii romani care sunt si cetateni israelieni azi si nu fac nici o comparatie cu nimeni.
Am gasit ceva in legatura care mi se pare interesant:
Aşadar, ne-aţi trădat, emigranţilor!
Aţi plecat din Romānia īn căutarea libertăţii, a unui trai decent şi a fericirii NUMAI PENTRU VOI.
Ne-aţi lăsat fără inteligenţa şi fără priceperea voastră, fără forţa care s-ar fi putut aduna AICI şi nu ACOLO
.............................
Aţi plecat din Romānia īn căutarea libertăţii, a unui trai decent şi a fericirii NUMAI PENTRU VOI. Ne-aţi lăsat fără inteligenţa şi fără priceperea voastră, fără forţa care s-ar fi putut aduna AICI şi nu ACOLO pentru construirea
unei lumi mai bune. V-aţi construit case, v-aţi găsit slujbe, v-aţi aciuiat la sānul generos al unor societăţi care v-au dat o pāine şi v-au ridicat.
Iar noi am rămas singuri cu comunismul romānesc, singuri cu anticomunismul romānesc, singuri cu politicianismul de ev mediu al tuturor acestor partide, partiduleţe şi politicieni care nu urmăresc decāt interese strict legate de maţul lor personal. Am rămas singuri cu proştii ăştia de colegi de muncă fără altă preocupare decāt de a se mānca la nesfārşit īntre ei, īntr-o societate care ar fi trebuit să renască, nu să moară progresiv, după Decembrie 1989, adică exact acum 20 de ani. Am rămas īn blocurile noastre insalubre, dintre care peste o jumătate ar trebui darāmate şi reconstruite din cauza afecţiunilor cauzate de cutremure, gāndaci, ploşniţe, igrasie, manele, īmbătrānire naturală...
Am rămas marginali īntr-o lume marginală.
Ne-aţi trădat, emigranţilor, dar asta n-ar fi nimic īncă, dacă nu v-aţi fi trădat şi pe voi īnşivă!
V-aţi lăsat īn urmă părinţi, copii, fraţi, cei mai buni prieteni, profesori, oameni pe care i-aţi iubit, locuri dragi, gusturi şi mirosuri, imagini şi sunete. Aţi lăsat īn urmă morminte care au īnceput să intre īn paragină sau au fost vandalizate. V-aţi lăsat zecile, sutele, miile de cărţi care v-au format dar nu au mai avut loc īn geamantanele voastre mici de fugari. V-aţi găsit scuze şi consolări pentru toate acestea.
Ne-aţi trădat şi continuaţi zilnic să ne trădaţi dāndu-ne sfaturi sau īndemnāndu-ne de la distanţa şi confortul mediului īn care trăiţi, criticāndu-ne des şi chiar bucurāndu-vă parcă de necazurile noastre, care nu vin decāt să justifice o dată īn plus faptul că, din punctul vostru egoist de vedere, aţi luat cea mai bună decizie cānd aţi decis să plecaţi. Iar recent ne-aţi decis si preşedintele prin votul vostru, punănd cireaşa pe tort. Sau, poate, chiar mai bine zis, bomboana pe coliva...
Ba v-am salvat, nefericiţilor!
Ne-am construit case fără să fie nevoie să furăm, muncind onest, ne-am găsit slujbe fără să fie nevoie să ne prostituăm, ne-am integrat īn societăţi care i-au apreciat pe cei mai buni dintre noi şi ne-au făcut loc īn primele linii, urmāndu-ne, nu dāndu-ne īn cap, aşa cum eram obişnuiţi ori de căte ori īncercam să facem ceva bun in Romānia.
Aţi rămas cu politicienii pe care-i meritaţi, pentru că ei s-au ridicat dintre voi şi cu sprijinul vostru, nu sunt extratereştri. Colegii voştri de muncă sunteţi voi īnşivă. Blocurile īn care locuiţi, paraziţii, marginalitatea, vă aparţin. Le aveţi cum le īntreţineţi.
N-am lăsat nimic īn urmă care am fi putut lua cu noi, iar pe cei dragi şi apropiaţi i-am ajutat cum nimeni n-ar fi īndrăznit să viseze măcar că i-am fi putut ajuta, rămānānd īn Romānia. Banii trimişi de noi şi cheltuiţi de ei pe produse şi servicii au ţinut īn viaţă o economie care ar fi fost altfel īn cădere liberă, echilibrānd ani de zile balanţa de plăţi a ţării. Medicamentele plătite de noi au salvat nenumărate vieţi omeneşti, cheltuielile noastre ca turişti īn ţara din care a trebuit să plecăm pentru a ne trăi viaţa au reprezentat şi vor reprezenta mulţi ani de acum īncolo o pāine pentru voi.
Căci dacă nu venim noi să revedem imagini, să reascultăm sunete, să ne bucurăm de gusturile şi mirosurile copilăriei, adolescenţei ori tinereţii noastre, cāţi turişti credeţi că ar prefera Romănia unor destinaţii unde ospitalitatea nu e doar o poveste pentru pionieri şi utecişti, preţurile sunt suportabile şi veceurile utilizabile?
Am plecat cu geamantane mici nu pentru că n-am fi vrut să luăm cărţile dragi cu noi, ci pentru că am plecat īn necunoscut! Dar ce bine vă pare cănd ne vedeţi revenind cu geamantane mari, pline de cadouri şi atenţii, prin care īncercăm, umili, să ne cerem iertare pentru bunăstarea noastră īndepărtată şi pentru anii īn care nu ne-am văzut...
Continuăm să vă īmpărtăşim din experienţa noastră pentru ca şi voi să īncercaţi să faceţi ceva acolo unde sunteţi, pentru a fi mai liberi şi pentru a vă realiza, descotorosindu-vă de minciună, comunicănd direct, cu răspundere şi onoare, renunţănd la individualismul anarhic atāt de copios exploatat de găştile care vă conduc şi reuşesc să vă fure, cum spunea cineva, şi banii pe care nu-i aveţi.
Ascultaţi şi citiţi limba romānă vorbită de noi, urmăriţi cum ţinem īn viaţă tradiţiile romāneşti autentice, īn mod neostentativ şi īn armonie cu cele ale popoarelor care ne-au primit cu braţele deschise şi veţi īnţelege că īn timp ce cultura voastră devine din ce īn ce mai imitativă şi mai subţire, noi suntem de fapt cei care o mai ţinem īn viaţă aşa cum am moştenit-o şi aşa cum am crezut īn calităţile ei universale.
Cāt despre preşedintele care v-a ieşit, oricare s-ar fi ales viaţa voastră ar fi fost aceeaşi, să nu vă faceţi iluzii. Preocupaţi-vă de fericire NUMAI PENTRU VOI , lăsānd apa vieţii voastre să īnvārtă roata morii voastre şi vă va fi mai bine şi fiecăruia dar şi tuturor. Īnvăţaţi asta de la noi şi salvaţi-vă, cum şi noi am īnvăţat pe unde am ajuns, şi suntem mult mai bine decāt dacă am fi rămas fiecare īn mahalaua lui.
De ceva timp īmi umbla obsesiv īn minte titlul acestui articol. Īn fine m-am decis să aştern şi ideile care veneau sub el. Fireşte, subiectul e mult mai complex şi mai nuanţat, de la caz la caz. Cititorul va trage singur linia introspectivă.
Sursa: Publicaţia electronică "Acum"
Copyright © by Romania-Israel Toate drepturile rezervate.
Scris 06 January 2010 - 11:25 AM
s_s_s, la Jan 6 2010, 06:51 AM, a spus:
Vezi? Eu nu te intreb ce scop are intrebarea ta ca eu stiu....
Tu nu te intrebi dece numai tu intrebi asa o intrebare intrebareata? Se poate ca vrei numai sa te afli in-treaba?
Aceasta postare a fost editata de Cristinick: 09 June 2010 - 08:44 PM
Motiv editare: post dublu
Scris 06 January 2010 - 11:26 AM
Ia spune , care e scopul intrebarii mele , sa vedem
Scris 06 January 2010 - 12:19 PM
s_s_s, la Jan 6 2010, 11:26 AM, a spus:
Ia spune , care e scopul intrebarii mele , sa vedem
In acord cu legea tarii tale,nu sunt diferente intre cetatenii romani. In Israel sunt azi peste 300000 de cetateni romani-evrei care in marea parte a lor au primit pasapoarte romanesti in care scrie; Cetatean roman cu locuinta in Israel. Acesti cetateni voteaza la alegeri si vor putea cand vor sa locuiasca si in Romania cat vor.
Am scris ca in Israel este cea mai mare comunitate de cetateni romani din lume afara bineinteles de Romania. Cand si daca Romania va stie cum sa exploateze mina asta de aur, toti cetatenii Romaniei se vor bucura de asta. Asta nu-i interesant dupa parerea ta?
Scris 06 January 2010 - 12:35 PM
s_s_s, la Jan 6 2010, 12:26 PM, a spus:
Daca serios intrebi, esti pe drumul bun ca romanii in general "stiu totul" si nu au nevoie de indrumari.
Fiecare in profesia lui stie multe lucruri care altii nu stiu. Fa o comisie de sociologi economisti si altii si faceti planuri ca sa faceti ca acei romani-israelieni sa le fie convenabil sau confortabil sa investeasca din experienta lor si banii lor in tara ta.
Nu eu pot sa indrumez.
Scris 06 January 2010 - 12:36 PM
Evreul, la Jan 6 2010, 01:35 PM, a spus:
Fiecare in profesia lui stie multe lucruri care altii nu stiu. Fa o comisie de sociologi economisti si altii si faceti planuri ca sa faceti ca acei romani-israelieni sa le fie convenabil sau confortabil sa investeasca din experienta lor si banii lor in tara ta.
Nu eu pot sa indrumez.
Evident ca serios intreb . Stiu foarte putine , nu am pretins niciodata ca stiu totul , nici macar ca stiu multe , in fine ...
Pai daca ai spus ca romanii ar putea sa exploateze aceasta mina de aur , inseamna ca ai si idee cum .. nu ?
Scris 06 January 2010 - 03:31 PM
s_s_s, la Jan 6 2010, 12:36 PM, a spus:
Pai daca ai spus ca romanii ar putea sa exploateze aceasta mina de aur , inseamna ca ai si idee cum .. nu ?
Pai este clar ca daca cetatenii au de lucru,cumpara de toate si cei care fabrica de toate cumpara la randul lor samd.
Principalul este initiativa si parale. Unde crezi ca gasesti astea? La romani? Uite-te in oglinda si vezi.
Romania trebuie sa momeasca investitori ca sa investeasca in Romania si sa creeze cat mai multe locuri de munca.
Scris 19 January 2010 - 05:20 PM
Evreul, la Jan 6 2010, 03:31 PM, a spus:
Principalul este initiativa si parale. Unde crezi ca gasesti astea? La romani? Uite-te in oglinda si vezi.
Romania trebuie sa momeasca investitori ca sa investeasca in Romania si sa creeze cat mai multe locuri de munca.
de ce să nu investească investitorii israelieni sau alţi evrei acolo īn Israel, ca să le facă locuri de muncă şi să fie fericiţi. Părerea mea e că Romānia nu are nevoie de aceste investiţii.După ce a aruncat şi a vīndut ce a avut că nu ar fi fost bun trebuie să accepte proprietari noi? Nu avem nevoie.
Iar hotărīrea de a īnapoia cetăţenia sutelor de mii de evrei plecaţi din romānia şi urmaşilor lor a fost una complet eronată.Nimeni nu a mai făcut asemenea prostie. Băsescu e vinovat.Nu a īntrebat pe nimeni. Pt aşa ceva nici o lege nu ajungea; trebuia plebiscit. Noi nu avem nevoie de acei cetăţeni evrei.Au plecat-pace bună.
Deci aşa a cīştigat Băsescu alegerile; cu votul cetăţenilor romāni din Israel. De ce oare nu a scris presa asta? ştiţi că presa romānească este īn proprietate evreiască,nu?
Mersi, sīnteţi tare drăguţi că vreţi să ne ajutaţi,dar nu e deloc nevoie.Am fost aşa de tare "ajutaţi" după 89 īncīt sīntem datori vīnduţi. Lăsaţi-ne īn pace.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Hodorkovsky sau cum sa suprimi adversarii in Rusia
Pentru cine lucreaza avocatul lui Hodorkovsky, Robert Amsterdam? |
George Stefanescu | 6 | 3.679 |
|
Cine vrea sa falimenteze CFR-ul ?
Si de ce ? |
alone4ever | 37 | 3.231 |