sau Inregistrare

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Principiul echivalentei stiinta Evaluare topic: - - - - -

#1 Utilizator offline   Foton01 

• Ghiocel
  • Grup: Members
  • Inregistrat: 28-September 09

Scris 28 September 2009 - 10:02 AM

Principiul constantei vitezei luminii sta la baza teoriei restranse a relativitatii. Sunt sigur ca foarte multi dintre voi ati auzit de teoria generala a relativitatii.La baza acestei teorii sta "principiul echivalentei" pe care il puteti vedea la urmatorul link:http://ro.wikipedia.org/wiki/Principiul_echivalen%C5%A3ei

Se presupune că un om se găseşte într-un lift, fără geamuri, undeva în spaţiu. El se află în imponderabilitate, asupra sistemului om-lift neacţionând nicio forţă.

Se presupun două situaţii :

1. Liftul intră în câmpul gravitaţional al unei planete (de exemplu Pamânt), câmp caracterizat de acceleraţia gravitaţională g=9.81 m/sec2. Călătorul se va simţi „atras” de podeaua liftului, simţindu-şi greutatea egală cu G=m*9.81 [N]

2. Din spaţiul intergalactic (acolo unde nu acţionează teoretic nicio forţă asupra ansamblului om-lift), liftul dotat fiind cu un motor, începe să se mişte accelerat cu o acceleraţie fixă (de exemplu a=9.81 m/sec2). Efectul pe care îl va simţi călătorul este că se va simţi „atras” de peretele opus sensului de mişcare cu o forţă F=m*9.81 [N].

Presupunem ca liftul are motorul deasupra cabinei.El accelereaza cu o acceleratie de 9.81 m/sec*2. In aceasta situatie omul se va simtii atras de tavan. In aceasta situatie liftul se afla in spatiul intergalactic la 5 km fata de campul gravitational al Pamantului. Sa spunem ca ajunge la suparafata de separare dintre lift si campul gravitational al Pamantului apoi intra in campul gravitational al Pamantului.Motorul se opreste. Data fiind aceatsa situatie, calatorul ar trebui sa fie atras spre podea dar numai ca nu este asa. De cand intra in campul gravitational al Pamantului calatorul nu se va simtii atras de podea ci tot de tavan.
Asta inseamna ca de fapt masa gravitationala nu este egala cu masa inertiala.

m * a = m * g
Conform legii atractiei universale rezulta m * a = k*m*M / r^2
Rezulta: m*a*r^2=k*m*M
Rezulta:a*r^2=k*M
Rezulta: M=a*r^2/k
M- masa gravitationala a Pamantului.
M=a*r^2/k
k-constanta a=g=9.81m/s^2 - constanta r-variabila REZULTA M- variabila, cu alte cuvinte masa gravitationala a Pamantului variaza in functie de distantadintre Pamant si corpul care este atras- FALS rezulta ca masa gravitationala nu poate fi egala cu masa inertiala.

Ce parere aveti?
Multumesc.
0

#2 Utilizator offline   Marinel 

• 103683
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 09-December 05

Scris 02 October 2009 - 04:43 PM

Vezi postareaFoton01, la Sep 28 2009, 11:02 AM, a spus:

.... In aceasta situatie liftul se afla in spatiul intergalactic la 5 km fata de campul gravitational al Pamantului. Sa spunem ca ajunge la suparafata de separare dintre lift si campul gravitational al Pamantului apoi intra in campul gravitational al Pamantului.Motorul se opreste. Data fiind aceatsa situatie, calatorul ar trebui sa fie atras spre podea dar numai ca nu este asa. De cand intra in campul gravitational al Pamantului calatorul nu se va simtii atras de podea ci tot de tavan.

Ce parere aveti?
Multumesc.

Părerea mea este ca înainte de a discuta despre Relativitate, ar trebui să revezi mecanica clasică. Nu există nicio limita de separare a câmpului gravitaţional, iar valoarea lui g (aproximativa) data de tine este valabilă doar la nivelul mării şi la paralela de 45°. Cu cât ne depărtăm de nivelul mării, g scade treptat.

Aceasta postare a fost editata de Marinel: 02 October 2009 - 04:45 PM

0

#3 Utilizator offline   stud_in 

• Boboc
  • Pip
  • Grup: Full Members
  • Inregistrat: 31-January 07

Scris 02 October 2009 - 09:24 PM

da m-am uitat si eu pe articolul de pe wikipedia e intr-adevar ceva neclar, cum sunt multe articole romanesti. o naveta spatiala care orbiteaza in jurul pamantului se afla in campul gravitational al acestuia dar un om care se afla in interior nu inseamna ca se simte atras de podea cu o forta egala cu masa x acceleratia (greutatea lui) ci se afla in imponderabilitate, asa cum ii vedem pe astronauti de obicei.
am citit insa si cartea lui einstein. el spune ca de un cap al liftului am prinde un fir de care tragem constant. atunci omul se simte atras spre capul opus al liftului. daca am trage cu a=9,8 atunci omul s/ar putea crede pe pamant. mai departe nu mai imi aduc aminte ce deducea..:spiteful: in orice caz, este vorba despre relativitatea generala.
0

#4 Utilizator offline   Marinel 

• 103683
  • PipPipPipPipPipPip
  • Vezi blog
  • Grup: Advanced Member
  • Inregistrat: 09-December 05

Scris 05 October 2009 - 03:59 PM

Vezi postareastud_in, la Oct 2 2009, 10:24 PM, a spus:

da m-am uitat si eu pe articolul de pe wikipedia e intr-adevar ceva neclar, cum sunt multe articole romanesti. o naveta spatiala care orbiteaza in jurul pamantului se afla in campul gravitational al acestuia dar un om care se afla in interior nu inseamna ca se simte atras de podea cu o forta egala cu masa x acceleratia (greutatea lui) ci se afla in imponderabilitate, asa cum ii vedem pe astronauti de obicei.

Desigur ca si taikonautii se gasesc în campul gravitaţional terestru, la fel ca întreaga navă. Doar că acest câmp este foarte mic, de aceea ni se pare că sunt în impoderabilitate.

Citeaza

am citit insa si cartea lui einstein. el spune ca de un cap al liftului am prinde un fir de care tragem constant. atunci omul se simte atras spre capul opus al liftului. daca am trage cu a=9,8 atunci omul s/ar putea crede pe pamant. mai departe nu mai imi aduc aminte ce deducea..:lol: in orice caz, este vorba despre relativitatea generala.

Predictia ce se poate deduce din principiul echivalentei este curbarea luminii în câmp gravitaţional, şi de aici curbarea continuumului spatio-temporal produsa de o masa.
0

Reclama

Impartaseste acest subiect:

Pagina 1 din 1
  • Nu poti crea un subiect nou
  • Nu puteti raspunde pe acest topic

Subiecte similare Collapse

Topic Deschis de Replici Vizualizari
Replici noi Razboiul sexelor - inventii femei vs barbati peter bahuczki  16 4.734
Hot Topic (New) FORMULE
CUM SE INVENTEAZA FORMULELE?!
«Nsl»  20 7.803
Replici noi Inventii care sunt tinute secrete
BROWNS GAS,ROATA MAGNETICA
barbu_constantin  3 2.898
Replici noi collector solar din cutii de bere
energie solara. funtionala si iarna
Szindobel  0 464
Hot Topic (New) Atasamente perpetuum mobile
merge
ifrimgabi  107 19.853