Sari la conținut
Forum Roportal
otilia*

Pietrele care cresc-trovantii

Postări Recomandate

Hoinarind prin padurea Faget am dat peste niste pietre care mi-au atras atentia.Am cautat pe net dar informatiile gasite nu lamuresc prea mult.

 

 

Geologii afirma ca ele ar fi rezultatul unor cimentari care s-au produs cu milioane de ani in urma. Procesul insa nu este foarte bine explicat si multi recunosc ca nu stiu cu exactitate despre ce este vorba. Stranietatea acestor pietre rezida in formele aproape identice pe care le au. In natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre care sa semene perfect una cu cealalta.

 

"Pietrele care cresc" au fost gasite mai ales in perimetre nisipoase. Cele foarte mici sunt sfaramicioase si prezinta chiar niste excrescente ce sugereaza radacinile. Cele mari au un miez dintr-o roca extrem de dura, in timp ce zona lor periferica pastreaza caracterul nisipos. Daca sunt taiate, sectiunile seamana cu un trunchi de copac, prezentand "inele" de dimensiuni, culori si specificitati particulare.

 

O alta bizarerie a locului este aceea ca, in urma unei ploi de pilda, nisipul ud incepe sa prezinte cam in 30-40 de minute mici elemente in formare, asemanatoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gandul la o "inmultire" si "crestere".

 

post-104890-1224272787.jpg post-104890-1224272833.jpg

 

post-104890-1224272875.jpg post-104890-1224272918_thumb.jpg

 

post-104890-1224272957_thumb.jpg post-104890-1224272996_thumb.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Imi aduc aminte ca a fost un articol pe tema asta, in "Formula As" , cred ca anul acesta, prin primavara.

Am primit pe email un text interesant despre trovanti, dar din pacate depaseste spatiul alocat atatsamentului pe forum. Daca te intereseaza , ti-l pot trimite pe adresa ta de mail.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Imi aduc aminte ca a fost un articol pe tema asta, in "Formula As" , cred ca anul acesta, prin primavara.

Am primit pe email un text interesant despre trovanti, dar din pacate depaseste spatiul alocat atatsamentului pe forum. Daca te intereseaza , ti-l pot trimite pe adresa ta de mail.

 

 

Merci.Ma intereseaza,sunt doar 3 locuri in lume unde se gasesc.Mi se pare curios faptul ca avand in tara asemenea curiozitati,nu se fac publice.Pietrele care cresc se gasesc in cateva zone foarte frumoase,ar fi un potential turistic.

Exista prin zonele respective si diferite legende despre aceste pietre .Una dintre ele se refera la acestea pe care le-am afisat:

Legenda care urmeaza a fost culeasa din zona Clujului, dintr-un loc in care se gasesc asemenea forme bizare de piatra. "Se spune ca demult, pe vremea cind oamenii vietuiau in pace impreuna cu balaurii si zmeii, intr-un loc ce semana cu paradisul, traia Felec sau Feleac, un balaur cu sapte capete. El locuia intr-o pestera, nu supara pe nimeni, ba chiar ajuta oamenii. Recunoscatori, acestia il hraneau si, o data pe an, veneau sa-i asculte povestile, iar in momente grele regele si capeteniile de osti veneau sa-i ceara sfatul. Feleac avea insa si el o mare suparare, nu putea sa aiba urmasi. Intr-o zi a auzit un sunet de clopotei ce parea venit de la ingeri. Curios, a iesit, dar nu a vazut pe nimeni. Povestea s-a repetat mai multe zile, asa ca s-a hotarit sa stea la pinda.

Intr-o dupa-amiaza a vazut ca linga copacul din dreptul intrarii statea o caprioara neasemuit de frumoasa. Avea la git sapte clopotei de cristal care, la fiecare miscare, scoteau acele sunete minunate. Feleac a luat-o si a dus-o in pestera lui.

Intr-o seara, intorcindu-se de la o batalie unde participase alaturi de oameni, caprioara i-a spus: "Felec, Felec, tu ii ajuti pe oameni, dar nu stii ce te asteapta. Ei vor sa te omoare si sa ia bogatiile pe care le pazesti. In curind, marea ta dorinta, de a avea urmasi, se va implini, dar nu te vei bucura de ea. Da-mi drumul si te voi ajuta"?. Balaurul i-a dat drumul caprioarei, iar seara a vazut o lumina in fundul pesterii. Ajuns acolo a gasit mai multe oua de balaur. Bucuros, a iesit din pestera si a strigat caprioara. Aceasta a venit si i-a spus: "Ia repede ouale si ingroapa-le, deoarece miine vor veni oamenii si le vor sparge in cautarea comorilor tale, iar tu pleaca urmind aceasta vale si la capatul ei iti vei gasi linistea"?. Feleac a ascuns ouale cu gindul reintoarcerii si a plecat incotro ii spusese caprioara, dar pe drum a fost prins de oameni si legat in lanturi. La scurta vreme a murit de inima rea.

Oamenii au cautat in pestera comorile, dar nu au gasit nimic. Au sapat si pe dealurile din jur, dar nu au gasit decit niste pietre ciudate, care seamanau cu niste balauri ce ies din ou. Ei le-au numit "oua de Feleac"?, dupa numele balaurului. Locul unde acesta a stat se numeste Dealul Feleacului, iar cel unde a fost prins se numeste si astazi Valea Caprioarelor. Bietii cautatori nu au stiut insa ca singura comoara a lui Felec a fost sinceritatea, prietenia si dragostea".

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

am gasit ca si in valcea sun trovanti

http://www.descopera.ro/galerie/928916-tro...esti-jud-valcea

aici un alt site si sunt si ceva comentarii

http://www.foto-magazin.ro/fotolocation_op.../trovantii.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

draguta lgenda...frumoase pozele...trovantii se afla mai ales in Fagetul Clujului...Valea Capriorii e rezervatie naturala cu relicte vegetale din perioada ultimei glaciatiuni si are trasee de mers cu bicicleta multe si deosebite....Casele Micesti este un catun al localitatii Feleacu unde nu exista curent electric.... la 5 km de centrul Clujului.... :huh:

 

sa mai spuna si fitzroy si corvus. :P

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Super, am fost si eu si am facut fotografii. am gasit unul dezgropat pe care se vedeau granule de nisip in curs de asimilare. Am intrebat un geolog care este explicatia fenomenului si a dat din umeri. explicatia lui stintifica a fost ca Dumnezeu e mare. Si findca am avut o curiozitate, am inregistrat cum cinta cind este uscat si cum cinta cind este ud. Melodia difera.De ce? Spun si eu: Dumnezeu e mare .

Editat de corvus

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
draguta lgenda...frumoase pozele...trovantii se afla mai ales in Fagetul Clujului...Valea Capriorii e rezervatie naturala cu relicte vegetale din perioada ultimei glaciatiuni si are trasee de mers cu bicicleta multe si deosebite....Casele Micesti este un catun al localitatii Feleacu unde nu exista curent electric.... la 5 km de centrul Clujului.... :)

 

sa mai spuna si fitzroy si corvus. :blink:

Trovantii se mai numesc popular "bombe de feleac". E plina toata zona de astfel de formatiuni dar si de scoici imense fosilizate, care sunt cele mai numeroase in zona Leghia. Este se pare un fenomen asociat cu miscarea violenta a scoartei terestre si a compozitiei materialului, care se pare ca provine din nisip de mare, toata Transilvania a fost candva fundul unei mari calde si putin adanci.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×