Salt la continut


Fotografie
- - - - -

Leucocite putine..


 • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
22 replici la acest subiect

#1 egreta alba

egreta alba

  Lalea

 • Full Members
 • StricaStricaStrica
 • 132 mesaje

Scris 31 August 2007 - 04:44 PM

Stiti cumva o metoda de crestere a numarului de leucocite?
Am leucocitele f mici si ma gandeam ca poate exista vreun ceai sau vreun aliment care sa ajute..
Altfel se pune problema de reducere a schemei de tratament si nu prea vreau sa ajung acolo..
 • 0

Ultima colectie! Noile implanturi Allergan BRST

#2 catalin_56

catalin_56

  Boboc

 • Validating
 • Strica
 • 32 mesaje

Scris 31 August 2007 - 06:25 PM

Draga Egreta, scaderea nr. de leucocite este una din reactiile adveres ale tratamentului. Dar nu intra in panica, fa tot posibiulul sa nu opresti interferonul. Cauta pe google ceva detalii despre leucocite si eventual sfatuieste-te cu medicul de familie in adoptarea unei diete speciale. Orice ar fi NU CEDA! Lupta si nu opri tratamentul. Eu am dureri cumplite de oase dar strang din dinti si merg mai departe. Fruntea sus si sanatate maxima.
Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa te aibe in paza!
 • 0

#3 egreta alba

egreta alba

  Lalea

 • Full Members
 • StricaStricaStrica
 • 132 mesaje

Scris 01 September 2007 - 09:31 AM

Multumesc, la fel!
am cautat pe internet, (in general incerc sa ma descurc singura inainte sa cer ajutorul cuiva) dar nu am gasit o sa mai insist..
 • 0

#4 ela_2_hope

ela_2_hope

  Trandafir

 • Full Members
 • StricaStricaStricaStrica
 • 428 mesaje

Scris 05 September 2007 - 10:54 AM

Egraeta,

Uite ce am gasit eu despre leucocite :


Analize hematologice (hematocrit, formula leucocitara, timp de coagulare, analiza grupelor de sange, etc.)

Generalitati

Sangele omului este compus din doua elemente esentiale: partea lichida alcatuita din apa, din substante organice si minerale solubile si partea solida alcatuita din elemente celulare (globule rosii, globule albe si trombocite). In situatia in care sangele recoltat din vena pacientului este introdus intr-o eprubeta se coaguleaza dupa cateva minute. Apoi acesta se separa intr-un strat lichid, superior, care se numeste ser si intr-un strat inferior, solid care este cheagul. Daca in eprubeta in care s-a recoltat sangele se adauga o substanta anticoagulanta (prin care se impiedica coagularea sangelui) atunci sangele nu se mai coaguleaza, dar se separa tot in doua straturi: stratul superior, lichid constituit din plasma si stratul inferior, solid, constituit din elementele celuare necoagulate.
Din aceste doua componente ser si plasma sanguina se vor efectua principalele analize medicale biochimice si serologice. Din elementele celulare sanguine se realizeaza analizele hematologice. Analizele hematologice cerceteaza numarul, forma, caracteristicile si compozitia elementelor celulare ale sangelui.

Hematocritul

Reprezinta masa de hematii (globule rosii) dintr-un anumit volum de sange. Procedeul consta in recoltarea sangelui dintr-o vena, apoi acesta se combina cu o substanta antiocoagulanta si se repartizeaza intr-un tub de sticla foarte ingust, care se centrifugheaza puternic la o centrifuga. In urma acestei operatii se observa separarea sangelui in stratul superior (plasma) si stratul inferior, format din globule rosii, care constituie hematocritul.
Hematocritul se poate defini ca fiind volumul stratului de globule rosii (in procente) fata de volumul total al sangelul din tubul de sticla.
Valori normale ale hematocritului:
- la barbati = 40-48%
- la femei = 36-42%
- la copii 2-15 ani = 36-39%.
Cresterea hematocritului se intalneste rar, cand se pierde multa apa din corp prin transpiratie, prin febra, prin varsaturi (deshidratare) precum si in boala care se caracterizeaza prin cresterea exagerata a numarului de globule rosii (poliglobulie).
Scaderea hematocritului se observa in anemii, in pierderea de sange sau cand se consuma multe lichide inainte de recoltarea sangelui. Hematocritul, alaturi de numaratoarea globulelor rosii si de dozarea hemoglobinei, ajuta la punerea unui diagnostic mai precis de anemie.

Hemoglobina

Culoarea rosie a sangelui, respectiv a globulelor rosii este data de o substanta chimica care contine un pigment pe baza de fier, numit hemoglobina. Aceasta substanta are capacitatea de a fixa oxigenul din aer la nivelul plamanilor, pe care apoi de a-l transporta in tot organismul, la celule.
Scaderea cantitatii de hemoglobina indica o anemie si acest fapt se datoreaza fie reducerii continutului globulelor rosii in hemoglobina, fie scaderii numarului de globule rosii. Sunt oameni cu un numar aproape normal de globule rosii, dar acestea contin hemoglobina putina, situatie care se intalneste in asa-zisele anemii hipocrome. Exista si cazuri de anemii hipercrome, in care cu toate ca sangele contine hemoglobina in limitele normale, anemia se datoreaza scaderii numarului de globule rosii (hematii). Hemoglobina se exprima fie in procente la 100 ml sange, fie in grame la 100 ml sange.
Valori normale ale hemoglobinei:
- la barbati = 13-16 g la 100 ml sange
- la femei = 11-15 g la 100 ml sange.

Numaratoarea hematiilor (eritrocitelor)

Globulele rosii pot fi numarate la microscop. Pentru aceasta este nevoie de o picatura de sange recoltata de la un deget sau din vena. Numaratoarea se face pe un volum foarte mic de sange, iar rezultatul se raporteaza la 1 mm cub de sange.
Valori normale ale numarului de globule rosii:
- barbati = 4,2-5,6 milioane pe 1 mm cub
- femei =3,7-4,9 milioane pe 1 mm cub
- copii (1-5 ani)= 4,5-4,8 milioane pe 1 mm cub.
O scadere sub 4 milioane de eritrocite la barbati si 3,5 milioane la femei indica o anemie, care trebuie tratata. Anemiile sunt produse de numeroase cauze: pierderi mari de sange (hemoragii), boli infectioase acute si cronice, boli produse de paraziti, intoxicatii cu diferite substante chimice, lipsa de fier si de vitamine, subalimentatie etc.
Cresterea numarului de globule rosii peste 5,5-6 milioane pe 1 mm cub se intalneste in pierderile mari de apa (deshidratare) si in poliglobulie (eritrocitoza), boala rara.

Numaratoarea globulelor albe

Tehnica de numarare a globulelor albe (leucocite) este similara ca si in cazul globulelor rosii, dar numarul leucocitelor din sangele uman este mult mai mic.
Valori normale ale numarului de globule albe:
- la adulti = 4000-8000 pe 1 mm cub
- la copii (1-6 ani) = 4000-1000 pe 1 mm cub.
Un numar crescut de leucocite (leucocitoza) se intalneste in infectiile acute cu microbi sau paraziti, in infectiile cronice si in general in toate bolile insotite de febra. Leucocitoza este un mijloc natural de aparare a organismului deoarece prin mobilizarea unui numar mare de leucocite care au rolul de a ucide si fagocita microorganismele patogene, organismul lupta impotriva infectiilor. Un numar foarte crescut de leucocite peste 20.000/mm cub se intalneste atat in ale bolile sangelui cat si in infectii deosebit de grave, peritonite, septicemii, etc.
Scaderea numarului de leucocite sub 3000/mm cub se intalneste in unele infectii cu virusuri, in anemii, organisme tarate fara capacitatea de a mai lupta impotriva infectiilor, in imbolnavirea maduvei osoase structura responsabila cu producerea acestora.

Formula leucocitara

Globulele albe din sange nu sunt toate la fel fiind foarte variate ca forma, structura si functii. Dupa modul in care ele se coloreaza cu colorantii s-au descris mai multe tipuri de globule albe, fiecare avand un anumit rol in organism si o semnificatie. In cele ce urmeaza vom descrie numai patru tipuri de leucocite, dintre cele mai importante, care se exprima in procente.

Polinuclearele sau granulocitele neutrofile

Reprezinta procentul cel mai mare de leucocite din sange.
Cresterea numarului de neutrofile se intalneste in bolile infectioase acute, de obicei atunci cand creste si numarul de leucocite.
Scaderea procentului de neutrofile se produce in bolile infectioase cronice. Este o scadere relativa prin cresterea procentului altor tipuri de leucocite.

Polinuclearele sau granulocitele eozinofile

Ssunt in procent crescut mai ales in bolile produse de paraziti si in bolile alergice.

Monocitele

Monocitele se gasesc crescute in bolile produse de virusuri si in unele boli de sange.

Limfocitele

Limfocitele in procent mare se intalnesc in bolile cronice, in bolile virale si bolile de sange.
Scaderea relativa a limfocitelor are loc in bolile care cresc numarul de granulocite neutrofile.

Numaratoarea trombocitelor

Trombocitele cele mai mici elemente solide ale sangelui, au rolul important de a produce coagularea (inchegarea) sangelui. In caz de hemoragie, prin leziuni ale vaselor sanguine, trombocitele se aduna in gramezi si contribuie, pe langa alte mecanisme la formarea cheagului si inchiderea ranii si deci la oprirea hemoragiei.
Valori normale ale trombocitelor: 150 000-300 000/mm cubi.
Scaderea trombocitelor sub 80 000- 100 000 pe 1 mm cub predispune la sangerearea vaselor sanguine, chiar dupa leziuni foarte mici. De aceea, inainte de orice operatie, se recomanda numaratoarea trombocitelor.
Din contra, cresterea numarului de trombocite, peste 400 000 poate predispune coagularea accentuata a sangelui chiar in interiorul corpului, impiedicand circulatia in vase, cu producerea de cheaguri, infarcte, tromboflebite, accidente vasculare cerebrale, etc.

Timpul de coagulare (T.C.)

Clasic pentru a aprecia puterea de coagulare a sangelui in cazul unei hemoragii sau in vederea unei operatii chirurgicale, se determina t.c. dupa cum urmeaza: se recolteaza o picatura de sange din pulpa degetului, se pune pe o lama de sticla si se cronometreaza timpul care a trecut pana la coagularea sangelui.
Valori normale ale timpului de coagulare sunt de: 8-12 minute.
Depasirea acestui timp (T.C. crescut) arata ca, coagularea sangelui se face cu intarziere, fapt ce poate predispune la sangerari, la hemoragii.
Un T.C. scazut (sub cinci minute) indica o coagulare anormal de rapida a sangelui putand duce la coagularea sangelui chiar in vasele sanguine, asa cum se intampla in unele infectii microbiene.

Timpul de sangerare (T.S.)

Este o analiza care se efecteaza tot in scopul cercetarii puterii de coagulare a sangelui. Analiza nu se face pe lama, in afara corpului ci chiar pe organismul omului. Cu un ac se inteapa usor lobul urechii astfel incat sa iasa o picatura de sange, apoi se cronometreaza timpul care trece pana cand intepatura nu mai sangereaza.
Valori normale ale timpului de sangerare: 3-4 minute.
Prelungirea T.S. indica o perturbare in mecanismul de coagulare a sangelui, cu tendinta la hemoragie.

Timpul Howell sau timpul de recalcifiere a plasmei

Analiza se face cand medicul suspecteaza o tulburare in coagularea sangelui mai ales dupa tratament cu substante anticoagulate (trompostop, heparina, etc.). Depasirea dozei acestor medicamente poate scadea capacitatea de coagulare a sangelui, fapt ce predispune la hemoragii. Rezultatul analizei se exprima in timpul necesar pentru coagularea plasmei, dupa ce i s-a adaugat o cantitate de calciu.
Valori normale ale timpului Howell: 60-120 secunde.

Timpul Quick sau timpul de protrombina

Exploreaza capacitatea de coagulare a sangelui. Intr-o eprubeta peste plasma bolnavului se adauga un reactiv special si se cronometreaza timpul, in secunde, necesar pentru coagularea plasmei. Rezultatele se mai dau si in procente de activitate a protrombinei.
Valori normale ale timpului Quick: 12-15 secunde sau 80-100%.
Valori scazute alte timpului Quick se intalnesc in numeroase boli (boli de sange, boli de ficat), in lipsa vitaminei k, dupa un tratament cu medicamente anticoagulante, cu aspirina, salicilati, etc.

In afara de analizele mentionate, in vederea stabilirii mai precise a cauzelor care perturba coagularea sangelui, medicul mai poate recomanda si alte analize. Toate aceste analize sau probe de coagulare a sangelui se fac cand se suspecteaza diferite boli in care coagularea sangelui este ori prea lenta, fapt ce predispune la hemoragii, ori prea rapida, situatie care favorizeaza formarea de trombi in vasele sanguine. De asemenea, aceste analize se mai fac si inaintea operatiilor chirurgicale, pentru a se stabili daca nu exista riscul unei hemoragii, la persoanele care prezinta sangerari repetate din cavitatea nazala (epistaxis), gingii (gingivoragii), etc., precum si la bolnavii sub tratament cu medicamente anticoagulante pentru a urmari efectul acestora.

Viteza de sedimentare a hematiilor sau a eritrocitelor (VSH)

Este o analiza simpla care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii de a sedimenta, de a se depune intr-un tub de sticla dupa ce sangele recoltat din vena a fost amestecat cu o substanta anticoagulanta. VSH se deosebeste de hematocrit prin faptul ca sangele se separa spontan dupa un oarecare timp in plasma si globule rosii, fara ca sa fie centrifugat in prealabil. Daca un tub subtire, inalt de 200 mm, se umple cu sange si se mentine in pozitie verticala timp de o ora si apoi doua ore, se observa cum deasupra se separa plasma. Valoarea VSH se socoteste dupa numarul de mm de plasma separata intr-o ora si in doua ore.
Valori normale ale vitezei de sedimentare a hematiilor:
- la barbati = 3-10 mm, la o ora; 5-15 mm la 2 ore
- la femei = 6-13 mm la o ora; 1-20 mm la 2 ore
- la copii mici = 7-11 mm la o ora.
Cu cat creste inaltimea plasmei separate si cu cat scade inaltimea stratului inferior compus din globule rosii, cu atat valoarea VSH este mai crescuta, mai mare.
Cresterea VSH se intalneste in numeroase boli. Din aceasta cauza, o crestere a VSH nu este specifica si nu poate pune un diagnostic de boala ci arata medicului ca undeva in organism exista o infectie acuta sau cronica, o boala cronica neinfectioasa sau o dereglare a functiei normale a unor organe interne (ficat, rinichi, plamani, etc.).
VSH este o analiza de orientare si numai medicul se pricepe sa caute dintre sutele de cauze pe cea care a produs cresterea peste normal a valorii VSH.
Cresterea VSH peste 40-50 mm la ora constituie un semnal de alarma, chiar in lipsa altor simptome de boala. In acest caz, repetarea analizei dupa doua saptamani este absolut necesara. Dupa cum valorarea VSH scade, se mentine sau creste, medicul isi poate da seama si de evolutia bolii. Dar VSH poate creste si in unele conditii fiziologice, asa cum s-a constatat la femei in perioada menstruala sau dupa luna a patra de sarcina, ori la persoanele mai in varsta. Exista si persoane care toata viata au VSH moderat crescut (20/40 mm) fara sa aiba vreo boala - constitutional. Totusi cresteri foarte mari ale VSH se intalnesc in aproape toate infectiile acute microbiene si virale, in tuberculoza, in reumatism, in anemie, in unele boli parazitare, in boli hepatice, ale rinichilor, in boli tumorale, etc.Scuze ca este cam lung articolul insa nu am gasit cu ce se trateaza. La un moment dat si eu am fost trimisa la un centru sepcial de analiza a sangelui fiind suspecta de talsemie, insa multumesc lui Dumnezeu nu am nimic, dar nici nu mi-a recomandat nimic medicul curant. Parerea mea este sa-l intrebi tot pe dr. curuant ce si cum, el avand obligatia sa-ti raspunda pe intelesul tau.

Pupici si numai bine.
 • 0

#5 egreta alba

egreta alba

  Lalea

 • Full Members
 • StricaStricaStrica
 • 132 mesaje

Scris 09 September 2007 - 12:51 PM

Multumesc, Ela
Medicul meu curant vorbeste mai mult din mers cu mine asa ca...mai degraba gasesc singura raspunsuri...
 • 0

#6 ela_2_hope

ela_2_hope

  Trandafir

 • Full Members
 • StricaStricaStricaStrica
 • 428 mesaje

Scris 11 September 2007 - 08:44 AM

Nu ai de ce Egreta,

Sper sa-ti fie de folos, incearca sa nu te mai stresezi atat si iti va fi un pic mai bine.

Sper ca in curand sa-mi dai vesti bune ca ai NEDETECTABIL si ca nu faci acest sacrificiu mare degeaba.

Numai bine iti doresc si sanatate maxima. Pupici :good:
 • 0

#7 egreta alba

egreta alba

  Lalea

 • Full Members
 • StricaStricaStrica
 • 132 mesaje

Scris 31 October 2007 - 08:13 PM

am redus pana la urma schema de tratament, decat sa ajung sa-l intrerup...am facut doar jumatate din interferon.
am ajuns la 1,88 leucocite, fata de 4 cat e minim...
am luat si imunostimulator pe baza de echinaceea, am mancat polen la greu...degeaba, acum am inceput sa iau C-med 100...sper sa functioneze...as mai avea inca 4 luni de tratament!
va salut pe toti
 • 0

#8 nicoo

nicoo

  Garoafa

 • Full Members
 • StricaStrica
 • 75 mesaje

Scris 31 October 2007 - 10:04 PM

buna egreta alba ,
imi pare rau ca ai redus tratamentul . Eu am fost in aceeasi situatie, mi-au scazut leucocitele si trombocitele .
Am luat C-med100 si am baut zilnic sucuri naturale ( morcovi , citrice si intr-o perioada sfecla rosie ). Sfecla o combinam cu lamaie . Mai am 7 injectii , a trecut repede . La inceputul tratamentului am intalnit persoane in spital care mi-au spus ca luna a 8 este mai greu de trecut fata de celelalte luni , si la mine s-a adeverit, dar cu ajutorul bunului Dumnezeu am trecut si peste acea perioada.
Sanatate multa, nu descuraja , gandeste-te ca cineva ne iubeste , acolo Sus .
 • 0

#9 nickg1979

nickg1979

  Boboc

 • Full Members
 • Strica
 • 18 mesaje

Scris 01 November 2007 - 03:01 PM

Eu am luat Imunal, in Chisinau/Moldova se gaseste liber in orice farmacie si e 80% pe baza de echinaceea, 20% aclool etilic. Pe la 3 luni am avut 2 nivelul eritrocitelor, si chiar dupa o saptamina de imunal era 3.5, peste 2 luni - 5.6. Si pina la sf. de tratament a fost bine.

am redus pana la urma schema de tratament, decat sa ajung sa-l intrerup...am facut doar jumatate din interferon.
am ajuns la 1,88 leucocite, fata de 4 cat e minim...
am luat si imunostimulator pe baza de echinaceea, am mancat polen la greu...degeaba, acum am inceput sa iau C-med 100...sper sa functioneze...as mai avea inca 4 luni de tratament!
va salut pe toti


 • 0

#10 egreta alba

egreta alba

  Lalea

 • Full Members
 • StricaStricaStrica
 • 132 mesaje

Scris 03 November 2007 - 03:46 PM

merci nico, succes depin cu tratamentul!

nick, am aflat de imunal mai demult, tot de la tine...am cautat peste tot, nu se gaseste la noi asa ceva, asa ca am cautat sa iau ceva pe baza de echinaceea..
alcoolul etilic din compozitia imunalului nu dauneaza ficatului?
 • 0