Siropul de agave

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4475

Voteaza & Distribuie

Descriere

Siropul de agave, cunoscut si sub numele de nectar de agave, se obtine din cateva specii de agave, o planta originara din sudul si vestul Statelor Unite ale Americii si din Africa de Sud. Siropul e mai dulce si mai fluid decat mierea, fiind ideal pentru indulcirea bauturilor.




Sirop de agave


Sirop de agave




Siropul de agave, extras dintr-o planta

Siropul de agave se extrage din plantele de agave, mai precis din maduva plantei. Lichidul extras se filtreaza, apoi se incalzeste pentru transformarea polizaharidelor in zaharuri simple. Sucul rezultat in urma filtrarii se lasa la ingrosat, pana capata o consistenta apropiata mierii.


Speciile de agave din care se extrage siropul sunt salmiana si tequiliana. In functie de gradul de procesare al nectarului, culoarea acestuia poate varia de la galben deschis pana la culoarea chihlimbarului.




Planta de agave


Planta de agave




Ce contine siropul de agave?

Siropul de agave contine fructoza si glucoza in proportii variabile. Unii producatori prepara nectarul cu 92% fructoza si 8% glucoza, altii il prepara cu 56% fructoza si 20% glucoza. Impactul asupra nivelului glicemiei este mic, intrucat indicele glicemic al siropului de agave este mai mic decat al zaharului clasic.


Cu toate acestea, medicii avertizeaza asupra consumului exagerat de fructoza, care poate duce la aparitia hiperinsulinemiei, a hipertrigliceridemiei, a tolerantei la glucoza si a sindromului metabolic. Chiar daca are un indice glicemic scazut, nu este recomandat in cantitati mari diabeticilor.




Sirop de agave sau zahar?


Sirop de agave sau zahar?




Atentie la eticheta! Unele siropuri de agave contin si sirop de porumb. Siropul de porumb are indice glicemic ridicat si ridica nivelul glicemiei. De asemenea, cei care tin diete pentru slabit (Montignac, South Beach) trebuie sa-l consume cu moderatie, pentru ca va incetini pierderea kilogramelor.


Utilizarea siropului de agave in bucatarie

Datorita faptului ca este deosebit de dulce si mai ales de origine vegetala, siropul de agave si-a castigat un loc bine stabilit mai ales in bucataria vegana. Este folosit ca inlocuitor al zaharului si al mierii in retetele de dulciuri si la indulcirea bauturilor. Se dizolva rapid chiar si in lichide reci, ceea ce il face un indulcitor excelent pentru ice tea sau alte bauturi servite la temperaturi joase.




Siropul de agave este un bun inlocuitor al zaharului la prepararea deserturilor


Siropul de agave este un bun inlocuitor al zaharului la prepararea deserturilor




Pentru ca are o aroma slaba, abia perceptibila, poate fi folosit chiar si in retetele preparatelor fine. Gustul, desi slab, aduce a caramel. Poate fi utilizat la prepararea deserturilor (cheesecake, budinca, briose din fructe, tarte cu fructe), a mancarurilor din carne de pasare, porc, vita, peste sau fructe de mare. Este excelent pentru garnisirea clatitelor, a napolitanelor, a gauffre-lor etc. De asemenea, este folosit cu succes in dieta raw, in forma neincalzita si neprocesata.


Pentru a preveni efectele neplacute ale consumului exclusiv de sirop de agave, il puteti alterna cu miere de albine de buna calitate, cu sirop de artar, cu zahar brut din trestie de zahar si cu extractul de stevia rebaudiana. Toate cu masura, pentru ca excesul de dulciuri este intotdeauna daunator.