Porcul Pink Floyd va zbura din nou

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2366

Voteaza & Distribuie

Descriere

Porcul Pink Floyd, mascota gonflabila, de forma unui porc, lasata sa zboare pe cerul londonez acum 35 de ani, deasupra centralei electrice din Battersea, a devenit, instantaneu, emblema albumului „Animals", lansat atunci. Balonul de aproape 10 metri lungime, umplut cu heliu, a facut senzatie in acei ani si a starnit multa „rumoare" dupa ce a scapat din ancorajele sale in timpul sedintei de fotografii pentru coperta albumului „Animals" al trupei Pink Floyd.




Porcul Pink Floyd


Porcul Pink Floyd




O seama de legende urbane ulterioare au sustinut ca Algie, cum era poreclit porcul zburator, realizat dupa schitele lui Roger Waters, ar fi trecut Atlanticul, impins de curentii de aer, si ca ar fi fost interceptat de aviatia SUA si doborat deasupra golfului New York. Adevarul este ca Algie a rupt otgoanele in a doua zi de fotografiere, cand organizatorii sedintei foto au uitat sa-l cheme si pe tragatorul de elita insarcinat cu impuscarea si distrugerea lui daca s-ar fi intamplat asa.


Porcul zburator a survolat, tacticos si netulburat, cerul Londrei si a disparut in cinci minute de sub privirile tuturor, pentru a fi regasit la aproape 9000 de metri altitudine, fiind semnalat de pilotii avioanelor de linie, uluiti de o asemenea aratare. Balonul Pink Floyd a fost gasit in aceeasi noapte, prabusit pe terenul unei ferme din Kent. A fost reparat si peticit si sedinta foto reluata.


La 35 de ani de la evenimente, in plina cavalcada a zvonurilor privind o reunificare a supergrupului erei psihedelice, Pink Floyd, va fi lansat pe cer un nou Algie, pregatit de specialistii de la Air Artists, pentru a marca un alt eveniment: aparitia colectiei compacte a celor 14 albume ale formatiei prog-rock, sub forma unui box de CD-uri.


Algie cel vechi, gasit recent intr-o magazie, peticit ca vai de el, nu este apt de zbor. Inlocuitorul sau va fi insa bine priponit de sol cu cabluri de otel, astfel ca fanii Pink Floyd nu vor avea placerea de a-l vedea evoluand liber pe cer.


Albumul „Animals" al formatiei Pink Floyd, lansat in 1977, a devenit, rapid, un hit, ajungand pe locul doi in clasamentele din Marea Britanie si pe locul trei in clasamentele muzicale din SUA. Albumul, cu celebra sa coperta infatisandu-l pe Algie plutind deasupra centralei electrice din Battersea, a fost inspirat din cartea „Ferma animalelor", de George Orwell, textele pieselor din acest album fiind pline de ironie si critici la adresa regimurilor totalitare si nemerniciei omenesti. Coperta albumului a fost realizata de celebrul grafician Storm Thorgeson, a carui companie, Hipnogsis, a fost implicata in toate proiectele vizuale ale formatiei Pink Floyd.


Dar vor mai putea fi vazuti pe scena membrii supravietuitori ai formatiei? Doi dintre membrii formatiei originale au decedat intre timp, iar cei ramasi de-abia daca-si vorbesc, insa potrivit unor surse apropiate de Nick Mason, drummer-ul formatiei, intre cei ramasi au loc discutii privind o reunificare pentru un ultim turneu oficial al formatiei Pink Floyd.


Cei doi „lideri", Roger Waters si David Gilmour, ale caror neintelegeri au provocat fisuri masive in alcatuirea trupei, dupa lansarea albumului „The Final Cut" (1983), culminand cu plecarea lui Waters, pare sa fi revenit la termeni amiabili. Cei doi, care niciodata n-au avut cuvinte prea blande unul pentru celalalt, au aparut fiecare ca invitat la show-ul celuilalt, anul trecut. Cum spunea si Nick Mason, cel mai putin folosit baterist din istoria muzicii rock, ar fi minunat sa existe inca o aliniere pe scena a formatiei.


O reunificare Pink Floyd pare sa fie in carti – cel putin pentru un last tour – iar daca porcii avut candva aripi, fiind o prezenta constanta ca material de scena la concertele formatiei, porcul Algie va zbura si el din nou.