Povesti fotografice

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fotografia poate fi una dintre cele mai speciale reprezentate a artelor din toata lumea. Fie ca vorbim de fotografia de acum zeci de ani, care inca ni se mai pare fascinanta, cu camerele obscure, aparatul pe film, pozele la minut, conditiile de atunci si toate pozele alb negru si sepia, fie ca aveam de-a face cu un simplu D-SLR si un program de editare a fotografiilor.

E drept ca astazi suntem mai putin limitati, tehnologia evolueaza, putem chiar sa facem pozele sa arate ca in trecut, insa era fascinanta si perioada aceea, cand fotografii au inceput sa apara si erau priviti si tratati cu respect si invitati la diverse evenimente. Astazi, unii fotografi, considera ca e o rusine sa mergi sa faci fotografie de nunta ori de la diverse evenimente, ca e mai usor sa ai un studio, dar cei mai multi trec prin diverse etape ca sa ajunga acolo.


La Negra 1980 and 2010, Buenos Aire

La Negra 1980 and 2010, Buenos Aire


Termenul "fotografie" vine din limba greaca si, daca il traducem direct, inseamna "a picta cu lumina". Lumina intr-o fotografie este mai mult decat importanta, iar fenomenul de pictare cu lumina a fost constatat inca din perioada lui Aristotel, cand a descopeit ca daca faci o gaura intr-o cutie, pe partea opusa se va forma o imagine reala, dar rasturnata.

Se poate intelege, asadar, ca primul model de aparat foto a fost reprezentat doar de o camera obscura prin care se putea observa imaginea rasturnata a obiectului aflat in fata acesteia. Totodata, si-au dat seama ca lumina innegreste clorura de argint, iar hiposulfitul de sodiu poate avea rol de "fixare".

MARITA & COTY IN 1977 & 2010, Bueno

MARITA & COTY IN 1977 & 2010, Bueno


Aceste trei metode au fost utilizate de Joseph Nicephore Niepce pentru a transpune o imagine pe o placa metalica, iar calitatea a fost foarte buna. Inventia aceasta a fost preluata apoi de Jaques Mande Daguerre, iar despre 1839 putem vorbi astazi ca despre anul in care fotografia a fost oficial inventata.

Unii nu fac doar poze, nici macar simple fotografii, nu merg la concerte sau alte evenimente si nici nu au un studio al lor. Dar pasiunea pentru fotografie le este atat de puternica, incat, cu un strop de originalitate si multa creativitate, realizeaza adevarate povesti fotografice.

Irina Werning, din Buenos Aires, nu numai ca e pasionata de fotografie, dar mai ales, e incantata de fotografiile vechi. Si este un fotograf curios. De indata ce calca pragul vreunei case, incepe sa inspecteze tot. Este fascinata de felul in care poate alatura doua fotografii cu aceeasi persoana pentru a le observa schimbarile, diferentele si totusi, aceleasi expresii.


CECILE IN 1987 & 2010, France

CECILE IN 1987 & 2010, France


De ceva timp, insotita de un aparat foto, a inceput sa invite oamenii sa se intoarca in trecutul lor. Cu haine similare si acelasi fundal ca acum 10, 20 si chiar 30 de ani, personajele s-au lasat fotografiate si apoi au zambit vazand cat si cum "au crescut".

Cand se intalneste cu viitoarele personaje ale povestii ei fotografice, Irina cauta prin fotografiile lor vechi, una cat mai interesanta, apoi se cauta haine, recuzita, locul (acelasi ca in fotografie). De asemenea, se intereseaza si cu ce a fost facuta fotografia, in trecut. Pentru realizarea oricarei povesti, fie ca e in imagini, e nevoie de putina cecetare inainte.


IAN IN 1984 & 2010, London

IAN IN 1984 & 2010, London


Apoi incepe calatoria in timp. Irina le cere oamenilor sa adopte aceeasi atitudine ca in fotografie si blitz-ul se declanseaza. Fotografa recunoaste ca toata aceasta poveste a facut-o sa inteleaga ca are anumite obsesii.

Spre exemplu, si-a observat prin fotografiile ei, cateva elemente cheie sau clisee, cum le numeste ea: In LA fotografiile le face pe "Walk of Fame", in New York cu Statuia Libertatii pe fundal, ori in Times Square, in Paris prefera o fotografie veche a cuiva cu Turnul Eiffel, iar la Berlin undeva prin zona Zidului Berlinului.