Gheorghe Zamfir

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4417

Voteaza & Distribuie

Descriere

Totul a inceput cu un refuz. Nascut in 1941, la Gaesti, o localitate de langa capitala, tanarul Gheorghe Zamfir, in varsta de 14, n-a obtinut nici unul dintre locurile libere de la clasa de acordeon a Scolii de Muzica din Bucuresti. Fortat, practic, sa participe la clasa de nai, elevul a dezvoltat nu doar o afectiune profunda, dar si un talent remarcabil pentru clasicul instrument al lui Pan, care conform legendelor grecesti, si l-a sculptat din stuf pentru a fermeca nimfele. Foarte repede, Zamfir le-a facut o deosebita impresie profesorilor de la Conservator, si a castigat la 18 ani, premiul intai la o competitie nationala.

Studiind si pianul, artistul si-a perfectionat atat echipamentul cat si instrumentul. Pentru a extinde repertoriul pentru nai, Zamfir mareste dimensiunile instrumentului de suflat, care initial avea 20 de tuburi la 22, 25 si chiar la 30 de tuburi de bambus. Ii da astfel naiului dimensiuni relativ simple, pe care nu le-a posedat niciodata. Zamfir realizeaza astfel o putere de exprimare speciala, alternand o profunzime solemna cu o lejeritate vie si plina de bucurie. De la sfarsitul anilor 60, o audienta din ce in ce mai mare, care l-a primit pe Gheorghe Zamfir si ansamblurile sale cu mare entuziasm, la inceput in Germania si in Elvetia, apoi din Franta pana in China, a beneficiat de spiritul sau pionier din domeniul muzicii, de dorinta lui impetuoasa de inovatie si de pasiunea sa pentru sunetele bogate ale naiului.

Zamfir cucereste lumea

In 1966, Gheorghe Zamfir isi lansa deja primul sau album, pe care se puteau asculta melodii celebre precum "Doina de jale" si „Doina ca de la Visina". In timpul anii 70 si 80, artistul lucreaza neobosit, alergand intre studiourile de inregistrare si importante sali de concert de pe toate continentele. In 1974, a compus prima „Misa pentru Pace" pentru nai, cor, orga si orchestra. In 1976, single-ului „Ete d'amour" devine unul dintre hit-urile anului. Zamfir realizeaza impreuna cu acompaniamentul orgii, ale ansamblurilor mici si mari de orchestre, inregistrari ale unui nou stil de o calitate exemplara ce dau nastere compozitiilor proprii, unele clasice si religioase, altele etnice si populare, dar toate impregnate de nostalgia naiul. Gheorghe Zamfir a sustinut concerte in legendarele sali Carnegie Hall din New York, Royal Albert Hall din Londra, Olympia din Paris, si altele din Shanghai, Tokyo si Cape Town. A fost primit de insasi imparateasa Japoniei si de sefi de stat din intreaga lume. A fost invitatul lui David Letterman si al lui Johnny Carson si s-a bucurat de apreciere pentru arta sa chiar si de Papa de la Vatican.

In trecutul recent, Zamfir rareori s-a prezentat pe scenele europene. Motivul se datoreaza turneelor sale continue si concertelor consecutive in Statele Unite, Canada, Australia si Asia, care s-au dovedit a fi autentice triumfuri cu un succes imens la public. Gheorghe Zamfir, solist, compozitor si dirijor a renuntat la casa lui din Canada, si locuieste acum la Paris si la Bucuresti, unde este profesor de nai – si isi doreste sa se concentreze intens la concertele sale din Europa. Cu privire la evenimentele viitoare, in special cele de pe continentul european, „Rege naiului" promite o mare varietate muzicala. Isi va prezenta lumea de sunete incomparabila intr-o simfonie cu o orchestra de camera, si va oferi mai multe concerte intim, in duet cu orga sau pian, insotite de un cantaret, un grup folcloric si percutie.