Cum sa te angajezi dupa ce ai fost concediat?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3481

Voteaza & Distribuie

Descriere

In mod evident, concedierea nu este ceva de dorit, desi in unele cazuri e o binecuvantare. Insa nu este o situatie din care sa nu poti iesi, mai ales daca stii ce stretgie sa aplici, astfel incat sa intri din nou in campul muncii, repede si cu un minim de disconfort.

Ce sa faci dupa ce ai fost concediat?

1. Accepta ceea ce ti s-a intamplat.
Este mult mai dificil sa avansezi daca nu ai trecut peste aceasta frustrare. Indiferent daca ai fost sau nu de vina pentru motivul pentru care ai fost concediat, trebuie sa fie gata sa mergi mai departe si sa-ti recapeti gandirea pozitiva. (Ti se pot intampla lucruri si mai grave decat pierderea unui job).

* Lasa-ti rusinea in urma.
Nu ar trebui sa-ti fie rusine ca ai fost concediat, cu atat mai mult cu cat motivul pentru care a trebuit sa pleci a fost reducerea de personal. Orica angajator stie ca uneori, intr-o firma sunt prea multi angajati in comparatie cu cantitatea de lucru.

* Intelege de ce ai fost concediat.
Daca si altii au fost concediati impreuna cu tine nu ar trebui sa o iei ca pe un atac personal. Insa daca motivul tine de competentele tale, poate n-ar strica sa ti le revizuiesti.

* Nu pune la suflet motivele generale pe care le invoca firma.
Unele companii pot da motive specifice pentru care te concediaza, dar poate fi vorba doar de modul lor de a efectua concedierile.

* Cand mergi la un interviu, foloseste concedierea in avantajul tau.
Daca si altii au fost disponibilizati, foloseste acest lucru pentru a explica faptul ca societatea a inceput de catva timp sa reduca numarul angajatilor si acum ti-a venit si tie randul.

2. Ia in considerare industria in care vrei sa activezi.
Acesta este un pas foarte important deoarece nu trebuie neaparat sa ramai in domeniul in care ai lucrat dintotdeauna. Cerceteaza si alte optiuni si vezi daca indeplinesti cerintele sau daca poti face o anumita meserie dupa un training specializat.

3. Accepta timpul dedicat gasirii unui nou loc de munca.
Cautarea unui job este ca un loc de munca propriu-zis. Va trebui sa te documentezi, sa cauti, sa-ti pregatesti CV-ul, sa mergi la interviuri, sa iei decizii cu privire la ceea ce-ti va aduce rezultate profitabile, etc. Nu te astepta sa-ti gasesti de lucru peste noapte si nici nu te hazarda sa pui mana pe primul angajator.

4. Pune-ti CV-ul la punct.
Este destul de probabil sa nu fie in cea mai buna forma. Cauta pe internet modele de CV-uri si redacteaza unul cu competentele si experienta ta. NU minti in CV-ul tau pentru ca, desi ti-ar putea aduce un job, odata angajat, adevarul poate iesi la iveala. Nu nota aptitudini sau lucruri care nu l-ar interesa pe un angajator – de exemplu nu mentiona ca ai facut cursuri e dans daca vrei un job in vanzari.

5. Vorbeste cu prietenii si cunostintele tale.
Afla daca in firmele in care lucreaza ei exista locuri de munca disponibile. Sau roaga-i sa te anunte daca se iveste vreo posibilitate. Nu-ti uita rudele sau fostii colegi. Ia in considerare si fostii angajatori, poate mai este un job liber pentru tine.

Cand iti depui CV-ul:
Nu vorbi despre concediere in scrisori de intentie sau in CV-uri. Prezentarea acestor documente trebuie sa fie optimista si pozitiva.

Lasa explicatiile pentru discutia intre patru ochi. Nu te apuca sa insiri justificari, dar poti mentiona ca "ai dori sa discuti despre acest subiect in persoana".

Lasa pe dinafara lucrurile care ar putea ridica suspiciuni sau indoiel. Daca ai avut un loc de munca pentru cateva zile / saptamani inainte de a fi concediat, nu trebuie sa-l mentionezi in CV. Considera acel job ca o perioada de proba, mai degraba decat ca un loc de munca in sine.

Fii pregatit sa pierzi unele oportunitati. Adevarul este ca unii potentiali angajatori vor fi reticenti cand vor afla ca ai fost concediat, iar motivul nu te va ajuta nici el. In unele cazuri, nu vei putea evita acest lucru, mai ales daca angajatorul nu are o minte deschisa sau in cazul in care motivul pentru care ai fost concediati e unul foarte grav.