Care este cea mai importanta etapa in tratamentul parodontozei?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriBucuresti, stomatolog, stomatologie, tratament paradontoza
Ultima actualizareJoi 21 aprilie 2022
Vizualizari556

Voteaza & Distribuie

Descriere

Boala parodontala constituie unul dintre cele mai mari pericole pentru sanatatea dintilor. Depistarea ei la timp si respectarea recomandarilor venite din partea specialistilor reprezinta doua dintre etapele ce asigura succesul unui tratament pentru parodontoza. Cel mai important pas in tratarea bolii, insa, consta in eradicarea bacteriilor care o cauzeaza. De aceea, ajutorul medicului este esential in eliminarea placii si tartrului, care sunt strans legate de dezvoltarea si evolutia parodontozei.

Placa bacteriana si tartrul, inamicii dintilor

O igiena dentara deficitara duce la formarea placii bacteriene care se transforma in timp in tartru, afectand atat gingiile, cat si osul de sustinere a dintilor. Patrunderea bacteriilor in zonele de sub gingie este perceputa de organism ca o amenintare, acesta mobilizand agenti de lupta impotriva inamicilor. Odata ce etanseitatea gingiei a disparut, apare un proces de lunga durata in care bacteriile duc la necrozarea osului in care sunt inserati dintii. Tesutul osos se transforma intr-o structura inerta ce nu mai poate oferi suportul necesar sustinerii dintilor, favorizand caderea acestora.

Cu toate ca aceasta boala are un impact puternic asupra dintilor naturali, ducand la pierderea lor atunci cand este ignorata, majoritatea cazurilor pot fi tratate. Asadar, dantura mai are o sansa de a fi salvata prin intermediul interventiilor ce vor fi efectuate in cadrul unui tratament parodontoza. Depinde doar de tine sa te prezinti din timp la medicul stomatolog, pentru a putea stopa actiunea distructiva a bolii parodontale.

Tratamente adaptate la stadiul bolii

In functie de stadiul bolii, se va interveni cu un tratament pentru parodontoza ce va include sedinte de igienizare, indepartarea tesutului osos perimat de sub gingie, rezultat ca urmare a luptei sistemului imunitar cu bacteriile, si administrarea de substante de tip antibiotic, ce vor ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor externi, pentru o vindecare cat mai rapida.

Diagnosticarea inca din faza incipienta a bolii te va scuti de interventiile costisitoare ulterioare. Durata tratamentului este cu mult redusa atunci cand tesuturile nu sunt afectate la un nivel profund, tocmai de aceea, prezinta-te la cabinetul medicului specialist inca de la primele simptome si nu astepta ca degradarea danturii sa iti puna in pericol sanatatea orala.

Aceasta afectiune apare de obicei in timp si nu tine cont de varsta. Din studiile efectuate, peste 80% din populatia Romaniei este afectata de o forma sau alta a unei boli parodontale. De obicei, problemele parodontale incep sa fie foarte evidente in jurul varstei de 40-45 de ani, insa pacientii sunt de toate varstele, de la adolescenti pana la persoanele in varsta. Daca pacientii le ignora si nu apeleaza la etapele unui tratament pentru parodontoza, sansele de pastrare a dintilor se reduc semnificativ dupa varsta de 50 de ani.

Recunoasterea simptomelor

Este foarte important sa recunosti primele semne ale parodontozei, precum: gingiile dureroase, de culoare rosie inchisa sau violet sau care au inceput sa se retraga si sangereaza. De indata ce aceste semne au aparut, este recomandat sa mergi la un consult din partea medicului parodontolog, care iti va spune ce este de facut pentru a evita pierderea dintilor si pentru a preveni pe viitor aparitia acestor probleme.

In ciuda faptului ca parodontoza este des intalnita, aceasta este inca una dintre cele mai neglijate afectiuni dentare. Nu astepta sa ajungi la pierderea dintilor si viziteaza regulat medicul dentist pentru un control si o curatare profesionala a danturii, de cel putin doua ori pe an. Pune capat suferintelor cauzate de aceasta boala, prin efectuarea unui tratament parodontoza intr-o clinica specializata!