5 obiceiuri sănătoase pentru o sănătate orală excelentă

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriaparat dentar, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareLuni 29 aprilie 2024
Vizualizari701

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sănătatea orală, la fel ca sănătatea generală a organismului, poate fi îmbunătățită prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase simple. Îngrijirea zilnică a dinților și a gingiilor este fundamentală pentru menținerea unei cavități bucale sănătoase. Alimentația echilibrată joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea orală. Următoarele 5 obiceiuri pot reduce riscul de afecțiuni ale cavității bucale, contribuind la o sănătate orală excelentă.

Mergeți cu regularitate la stomatolog


Oricât de multă grijă aveți în timpul efectuării periajului dentar, în condițiile în care periuța de dinți obișnuită nu poate pătrunde în spațiile interdentare, există riscul acumulării în acestor spații a plăcii bacteriene. În vederea îndepărtării în totalitate a depunerilor de placă bacteriană, se impune efectuarea la intervale de 6-12 luni a unui detartraj sau a unei igienizări profesionale a dinților. În cazul copiilor, controlul la un dentist copii se poate efectua la intervale mai scurte de timp, datorită faptului că structurile orale și dinții se află într-o perioadă de dezvoltare continuă, ce necesită monitorizare constantă.

Neglijarea controalelor stomatologice duce, în majoritatea cazurilor, la necesitatea efectuării unor tratamente complexe. Tratamentul de parodontoza, de exemplu, poate fi evitat prin tratarea gingivitei, implicit prin efectuarea cu regularitate a detartrajului dentar.

Folosiți ața dentară în timpul periajului dentar


Studiile au evidențiat faptul că spațiile interdentare (spațiile dintre dinți) sunt primele care ar trebui curățate, înainte de efectuarea periajului dentar. În acest sens, pentru a putea efectua curățarea spațiilor interdentare, medicii stomatologi recomandă utilizarea aței dentare sau a unei periuțe interdentare.

Creșteți aportul de fructe și legume


Creșterea aportului de fructe și legume în dieta zilnică este benefică nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru sănătatea orală. Fructele și legumele proaspete sunt bogate în nutrienți care contribuie la întărirea smalțului dentar și la menținerea sănătății gingiilor. În plus, consumul regulat de fructe și legume proaspete poate ajuta la neutralizarea acidității din gură și la stimularea producției de salivă, care are un rol important în îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare de pe dinți și din zonele dificil accesibile.

Renunțați la zaharurile simple


Zaharurile simple, precum cele găsite în băuturile carbogazoase sau dulciuri, pot alimenta bacteriile din gură, care produc acizi ce pot duce la apariția cariilor dentare și a altor probleme dentare. Reducerea consumului de zaharuri simple poate contribui semnificativ la prevenirea afecțiunilor orale și la menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung.

Nu neglijați problemele de ocluzie a dinților


Un număr ridicat de persoane prezintă probleme de aliniere a dinților, în general pe fondul pierderii dinților și a neînlocuirii lor la timp cu un implant dentar. În astfel de cazuri, un tratament ortodontic ar putea preveni apariția unor probleme complexe, determinate de o mușcătură incorectă. Factori precum costul procedurii ortodontice, timpul necesar pentru tratament și gradul de confort pe perioada tratamentului pot influența decizia în privința urmării unui tratament ortodontic.

Dacă vă întrebați cat costa un aparat dentar safir sau orice alt tip de aparat dentar, atât transparent cât și tradițional, sau dacă vreți să știți în ce constă tratamentul ortodontic, este recomandat să vă adresați unui medic ortodont.