Delicatese scumpe

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5353

Voteaza & Distribuie

Descriere

De la caviar la foie gras, de la trufe la vinuri fine, delicatesele scumpe ale bucatariei frantuzesti si nu numai se vand contra unor sume inimaginabile. Preturile uriase se explica fie din cauza raritatii produselor respective, fie din cauza accesului anevoios la ele sau pur si simplu datorita gustului nemaipomenit si retetelor secrete de preparare. Si totusi care sunt cele mai scumpe delicatese?


Perlele de melci

Perlele de melci, cunoscute in bucataria internationala sub numele de perles d'escargot, sunt un aliment rar al caror gust este extrem de apreciat de gurmanzii din intreaga lume. Cei ce aleg sa consume perlele de melci afirma ca gustul acestei delicatese este asemenea unei plimbari prin padure, intrucat papilele gustative sunt invadate de arome unice, asemanatoare ciupercilor.




Perle de melci


Perle de melci, cunoscute si ca perles d'escargot




Caviarul

O delicatesa extrem de scumpa este caviarul. Desi denumirea de caviar s-a extins si la icrele altor specii de pesti precum somonul, pastravul sau morunul sau chiar la preparatele culinare care se aseamana cu caviarul dar sunt de origine vegetala (caviarul din vinete sau din fasole pestrita), termenul de caviar descrie, de fapt, o delicatesa de lux, extrem de scumpa, care consta in icrele sturionilor. Sarate si, de preferinta, proaspete, nepasteurizate, icrele sturionilor pot atinge preturi cuprinse intre 6000 si 12000 de euro pe kilogram.




Caviar


Caviar, una dintre cele mai scumpe delicatese




Foie gras

Foie gras reprezinta o alta delicatesa a bucatariei frantuzesti. Foie gras-ul are la baza ficatul de gasca sau rata indopata, extrem de gras si cremos, cu un gust diferit fata de ficatul altor pasari. Ficatul se vinde fie intreg, fie preparat sub forma de mousse, parfait sau pate. Cu toate acestea, printre cele mai scumpe si cele mai apreciate forme de preparare se afla ceea ce se numeste bloc de foie gras. Bloc de foie gras se vinde sub forma de blocuri compacte, de regula ambalate in conserve metalice sau borcane de sticla si contine ficat de gasca sau rata in proportie de 98%, Armagnac (brandy produs in regiunea Gascogne, in sud-vestul Frantei) si condimente traditionale.




Foie Gras


Foie Gras, cu traditie in Franta




Trufele

Trufele sunt o specie de ciuperci care cresc in solul padurilor, la adancimi cuprinse intre 3 si 15 centimetri. Trufele reprezinta o delicatesa extrem de scumpa, intrucat gasirea lor este un proces dificil si anevoios. Initial, se foloseau porcii pentru descoperirea ciupercilor insa, din cauza faptului ca animalele mancau mare parte din si asa rarele si putinele delicatese culinare, s-a trecut la utilizarea cainilor dresati.




Trufe


Trufele, probabil cele mai scumpe delicatese din lume




Sampania

Cand vorbim de sampanie, excludem din start vinurile spumante sau spumoase pe care le gasim, de regula in supermarket-uri, la preturi acceptabile. Sampania este o bautura alcoolica al carei procedeu de realizare este reglementat de legislatia Uniunii Europene si se refera strict la bautura produsa in regiunea Campagne din Franta sau de oriunde altundeva in acelasi mod si din aceleasi specii de struguri. La realizarea sampaniei se folosesc numai strugurii din speciile Pinot Noir, Chardonnay si Pinot Meunier. In timp, sampania a fost asociata cu luxul si fastul si a devenit astfel o delicatesa pentru papilele gustative, care sunt invaluite de arome fructate, fine, amplificate de bulele de aer unice.




Sampania


Sampania, scumpa dar apreciata




Saumon fume

Somonul afumat, cunoscut in bucataria frantuzeasca drept saumon fume, este o delicatesa scumpa si apreciata in acelasi timp. Se prepara din fileul de somon care este sarat si apoi afumat la cald sau la rece, in functie de zona si de traditie. Somonul afumat se vinde sub forma de felii foarte subtiri sau chiar si in blocuri mai groase, pentru gatit. Este extrem de popular in bucataria internationala si se adauga in salate, paste, sushi sau se serveste alaturi de crema de branza, in omlete sau amestecat in pateuri sau diverse sosuri.




Somon afumat


Somonul afumat, apreciat de cei care prefera pestele




Stridiile
Stridiile au fost dintotdeauna asociate cu amorul, fiind considerate un afrodiziac puternic. Desi nu s-a dovedit stiintific niciodata ca au intr-adevar proprietati afrodiziace, stridiile reprezinta o delicatesa extrem de populara printre gurmanzi. Stridiile se servesc proaspete, cu gheata, ceapa, suc de lamaie si vin alb demi-sec sau sampanie, sau pot fi gatite prin prajire, marinare, fierbere, coacere la cuptor etc. In unele tari, in functie de traditia bucatariei zonale, stridiile se servesc alaturi de diverse sosuri, parmezan sau bere bruna.


Stridii


Stridiile, delicatesa scumpa cu reputatie de afrodiziac