Coranul

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5314

Voteaza & Distribuie

Descriere

coranSfantul Coran (tradus literalmente „recitare") este cel mai important text religios verbal al Islamului. Printre scrierile denumirii lui se regasesc si urmatoarele: Qur'an, Quran, Koran, Al-Coran sau Al-Qur’an. Musulmanii cred ca Coranul este cartea de indrumare divina pentru omenire, si ia in considerare textul original arab ca fiind revelatia finala a lui Dumnezeu.



Islamul sustine ca Allah i-a revelat, in repetate randuri, Coranul lui Mohamed prin intermediul ingerului Gabriel pe o perioada de aproximativ douazeci si trei ani, incepand cu anul 610, cand Mohamed avea 40 de ani, si terminand in 632, anul mortii lui. Adeptii Islamului cred ca Sfantul Coran a fost memorat, recitat si scris de catre insotitorii lui Muhammad dupa fiecare revelatie dictata. Cei mai multi dintre tovarasii lui Mohamed, zeci de mii, au invatat Coranul pe de rost, recitandu-l in mod repetat in fata lui Mohamed pentru ca acesta sau alti Sahabas Muhammad sa-l aprobe. De asemenea, tot in timpul vietii lui, a fost elaborat si in forma scrisa.



Traditia musulmana este de acord ca, desi Coranul a fost memorat in intregime, pe cale orala, de zeci de mii de oameni, textul a fost cules intr-o singura carte, la scurt timp dupa moartea lui Mohamed, din ordinul primului Calif Abu Bakr. Hafsa, vaduva lui Mohamed si fiica a lui Umar, a fost insarcinata cu textul Coranului, dupa ce al doilea Calif, Umar, a trecut in nefiinta. Cand Uthman, al treilea calif, a observat diferente in dialectul din Coran, el i-a cerut Hafsei sa ii permita sa utilizeze textul cartii aflate in posesia ei pentru a fi impus ca standard de limbaj, adica dialectul Fus'ha (limba araba moderna standard). Inainte de a-i restitui textul Hafsei, Uthman a facut mai multe mii de copii a compilatiei coranice a lui Abu Bakar si a ordonat ca toate celelalte texte sa fie arse. Acest proces de formalizare a textului transmis pe cale orala, al lui Abu Bakar, este cunoscut sub numele de „revizuire Uthmanica". Forma actuala a textului Coranului este acceptata de catre majoritatea savantilor ca versiunea originala compilata de catre Abu Bakr .



Musulmanii privesc Coranul ca pe minunea cea mai importanta a lui Mohamed, ca dovada a profetiei sale, si ca punct culminant al unei serii de mesaje divine. Acestea au inceput, conform credintei islamice, cu mesajele dezvaluite lui Adam, considerat in Islam ca fiind primul profet, si a continuat cu Ibrahim Suhuf, Tawrat (Tora sau Pentateuhul), Zabur (Tehillim sau Cartea Psalmilor), si Injil (Evanghelia). Coranul presupune familiarizarea cu naratiuni majore relatat in scripturile evreiesti si crestine, rezumand unele dintre ele, pastrand lungimea altora, si, in unele cazuri, prezentand puncte de vedere si interpretari diferite ale evenimentelor. Coranul se descrie ca fiind o carte de orientare, oferind uneori opinii detaliate ale anumitor evenimente istorice, si subliniind deseori semnificatia morala a unui eveniment.