Atmosfera interbelica

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8029

Voteaza & Distribuie

Descriere

Perioada interbelica este una atat de agitatie cat si de regenerare. Proaspat iesiti de sub Primul Razboi Mondial, oamenii nu mai stiau cu ce vor avea de-a face. Lasati sub semnul intrebarii, dar, fara sa stie, intr-o lume care avea sa se dezvolte in viteza, acestia au reusit sa traiasca atat idealul, cat si "prostia insangerata", precum spune Ioana Parvulescu in cartea sa, "Intoarcere in Bucurestiul Interbelic".




Perioada Interbelica


Perioada Interbelica



Populatia capitalei Romaniei, conform autoarei, a simtit si rafinamentul extrem, dar si opacitatea grosonala. Au fost generosi, ticalosi, echiliprati si fanatici, lucizi si fantasi. Lumea lor se desfasura intre bine si rau, nimeni nu era obligat sa gandeasca precum ceilalti sau sa spuna acelasi lucru. Pentru ca Bucurestiul interbelic, aminteste Ioana Parvulescu, este locul unde s-a intamplat totul.


Foarte multi considera ca zilele noastre sunt rupte din secolul vitezei. Este drept ca, mai ales pe plan tehnologic, in stiinta, lucrurile se dezvolta foarte rapid.




Moda in Perioada Interbelica


Moda in Perioada Interbelica



Insa Bucurestul interbelic a fost un oras elegant construit foarte repede, s-a creat o viata politica normala, o lume libera, o literatura de nivelul celei din tarile care au o cultura veche si bogata. Un mic sumar poate arata cat de repede s-au miscaut lucrurile:



  • In 1920, pe strazile micului Paris erau mai multi cai decat automobile;

  • La 1923, peste 20 de strazi erau deja electrificate;

  • La 1925 dispar carutele;

  • In 1929 vor disparea vagoanele de tramvai cu cai;

  • Prin 1931 se deschid cinematografe, sala de spectacole ARO;

  • In 1933 au loc tot mai multe restaurari, urmand ca in 1935 intreg orasul sa fie slefuit.


In perioada interbelica, lucrurile stateau cu totul altfel. Se vorbea cu dumneavoastra, chiar si intre prieteni, iar uneori, pana si indragostitii isi spuneau dumneata. Tinerii de atunci purtau ochelari negri, nu de soare si se duceau cu banda, nu cu gasca.




Athenee Palace Hotel - Bucuresti


Athenee Palace Hotel - Bucuresti



De asemenea, isi faceau cumparaturile de la pravalie, nu de la magazin, se plimbau cu automobilul, nu cu masina, si cand se distrau mergeau la dancing, nu la discoteca. Cuvintele fara perdea de pe atunci erau cam aceleasi, insa niciodata nu erau rostite in prezenta doamnelor.


Prin 1930 doamnele si domnisoarele purtau rochii si fuste, nu pantaloni. Un numar de inmatriculare, in Bucurestiul interbelic, arata in felul urmator: 8074-B, iar un numar de telefon, asa: 20109.


Perioada interbelica este cu siguranta una de care nu ne despartim usor, unii mereu vor fi nostagici ai acestor zari. Anii treizeci ai secolului trecut sunt fascinanti si nu vor sa dispara de pe hartie. Inca mai reprezinta subiecte importante in dezbaterile academice, literare si artistice.


Chiar daca lucrurile s-au schimbat si pasiunile s-au domolit, fascinatia pentru acesti ani, a ramas in gandurile multor oameni.