Woyzeck - ora 19 - premiera

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
547

Voteaza & Distribuie

Descriere

Woyzeck" – ultima premiera a stagiunii TEATRULUI GERMAN

Premiera Teatrului German de Stat cu piesa „Woyzeck" de Georg Büchner, va vedea luminile rampei joi, 19 iunie, incepand cu ora 19 la Cercul Militar (Piata Libertatii nr. 1). Avand in vedere interesul deosebit pentru acest spectacol, o a doua reprezentatie a fost programata in data de vineri, 20 iunie, de la ora 19, in aceeasi locatie.

Nascut in 1813 la Goddelau, Georg Büchner a murit la varsta de 23 de ani in urma unei infectari cu tifos. In timpul scurtei sale vieti a scris mai multe texte care se numara in prezent printre scrierile de referinta ale literaturii germane: „Moartea lui Danton", „Lenz", „Leonce si Lena", „Woyzeck". Inceput in anul 1837, „Woyzeck" nu a mai putut fi finalizat de catre autor. Fragmentul dramatic a cazut – intr-o prima faza – prada uitarii, fiind pus in scena in premiera mondiala abia in 1913 la Residenztheater München. De la acea data a cunoscut numeroase montari in prezent fiind unul dintre cele mai jucate si mai influente drame ale literaturii germane.

Montarea cu „Woyzeck" reprezinta ultima premiera a stagiunii 2007-2008 la Teatrul German de Stat Timisoara.

Regia ii apartine actorului german Georg Peetz, cunoscut publicului din Romania printre altele datorita rolurilor Cymbelin, in „Regele Cymbelin" de Shakespeare, regia Alexander Hausvater (2004), Jonathan Jeremiah Peachum, in „Opera de trei parale" de Brecht & Weill, directia de scena Victor Ioan Frunza (2006) sau Andrei Vukov, in „Judecata" de Collins, regia Alexander Hausvater (2007). Decor a fost conceput de Georg Peetz, costumele sunt creatia lui Carmen Gaza, dramaturgia de productie a fost asigurata de Alina Mazilu, light-design-ul ii apartine lui Lucian Moga, iar pregatirea muzicala a fost preluata de Valentina Peetz. Din distributie fac parte actorii Daniel Ghidel, Andrea Nistor, Ioana Iacob, Christine Cizmas si Radu Miodrag Vulpe.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Institutului pentru Relatii Externe din Stuttgart si al Consiliului Local Timisoara.

Spectacolul se traduce la casca in limba romana.