Saptamana culturii evreiesti

Detalii

Categorie
Targuri / expozitii
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
388

Voteaza & Distribuie

Descriere

Saptamana culturii evreiesti la Timisoara



24 – 27 mai 2010


Contributia comunitatii evreiesti din Timisoara in domenii atat de variate precum economia, cultura, stiinta sau educatia a condus la raspandirea reputatiei acesteia dincolo de granitele Banatului...


Centrul Cultural Francez Timisoara, Comunitatea Evreilor Timisoara si JCC Timisoara s-au asociat pentru a omagia acest patrimoniu si aceasta memorie organizand in perioada 24 – 27 mai 4 seri axate pe cultura evreiasca contemporana (expozitie, spectacol, concert, film/dezbatere).


Cu invitati din Paris si Bucuresti : Laureen Topalian, Maia Morgenstern, Isabelle Durin, Radu Captari, Octavian Mardari, Michaël Ertzscheid.



Intrarea este libera la toate evenimentele.


Saptamana Culturii Evreiesti


Luni 24 mai

Centrul Cultural Francez

Bd. CD Loga nr. 46

ora 18



PATRIMONIU EVREIESC TIMISOREAN


vernisaj pictura Laureen Topalian


Laureen Topalian este o artista din Franta, multiculturala prin dubla sa origine evreiasca sefarda si armeana. O dubla mostenire a unui lung drum de culturi mereu in miscare, cu siguranta convergente, care impaca in inima lor mai multe continente, amenintate adesea de-a lungul cursului nesigur al istoriei. Aceasta dubla mostenire cultiva, regenereaza memoria si transforma aceasta artista graficiana, absolventa a Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts (Scoala Nationala Superioara de Arte Frumoase) din Paris, o personalitate artistica de un extraordinar rafinament.


Pentru a intelege si a absorbi perenitatea fina si discreta si in acelasi timp indaratnica emanata de opera sa, trebuie sa ne rezervam timp, sa rarim pasul si sa ne oprim atentia asupra desenelor si gravurilor artistei.


Aceasta se exprima in propria maniera, deschizandu-ne ochii asupra patrimoniului pe cale de disparitie a unui oras de asemenea multicultural.


Marti 25 mai

Sinagoga din cetate

Str. Marasesti nr. 6

ora 19




SEARA IDIS



Spectacol idis cu Maia Morgenstern, Radu Captari si Octavian Macarie

Expozitie de vederi vechi „Sinagogi din Timisoara"


Limba evreilor ashkenazi, plina de talc, de intelepciune si umor, idisul are o savoare aparte. Pe de alta parte muzica kletzmer traduce in sunet sentimente profunde pe care le reda celor care ii impartasesc sensibilitatea… Marea actrita Maia Morgenstern, alaturi de muzicienii Radu Captari si Octavian Mardari, aduce in fata publicului un spectacol de suflet. Memorie, bucurie, disperare se impletesc toate prin intermediul unor melodii care au animat generatii de-a randul. Sunt cantece devenite fara de varsta si fara de loc, cantece care ating inima celor care le inteleg sau doar le intuiesc cuvintele.



In aceasta seara Thomas Mochnacs ne propune la Sinagoga din Cetate o expozitie de vederi vechi „Sinagogi din Timisoara"


Miercuri 26 mai

Sala Orpheum a Facultatii de muzica

Piata Libertatii nr. 1

ora 19




ROMANTISM EBRAIC


Concert "Romantism ebraic" cu opere de Achron, Bloch, Bruch, Lalo, Sain-Saëns, Perlman, Williams interpretate de Isabelle DURIN (vioara) acompaniara la pian de Michaël ERTZSCHEID



In colaborare cu Facultatea de Muzica din Timisoara



"Muzica ebraica este direct legata de istoria poporului evreu, de ratacirile, traumatismele si durerile sale, intr-un cuvant de destinul sau tragic. Aceasta ma trimite catre o parte din identitatea mea si ma atinge intr-un mod cu totul deosebit. Acesti compozitori au stiut sa imbine in modul cel mai intim procedurile de compozitie occidentale cantecelor idis, muzicii liturgice sau ariilor de dans hasidic pe care au putut sa le adune, realizand astfel o sinteza intre muzica populara si cea culta, si totusi ramanand fideli rezonantelor sufletului evreiesc. Sunt in felul lor ultimii martori ai unei lumi disparute (Isabelle Durin) ".


Joi 26 mai

Sediul Comunitatii Evreiesti

Str. Gheorghe Lazar nr. 5

ora 18




PROIECTIE DE FILM / DEZBATERE



"La petite Jérusalem" de Karin Albou


Descriere:



Periferia pariziana, in cartierul numit "La Petite Jérusalem" (Micul Ierusalim), deoarece aici au emigrat multi evrei.


Laura are 18 ani. Ea este impartita intre educatia religioasa si studiile sale de filosofie care o pasioneaza si care ii ofera o alta viziune asupra lumii. In timp ce sora sa Mathilde incearca sa isi reinvie cuplul, Laura sucomba primelor sale sentimente amoroase.


Aceasta confruntare cu dorinta le va bulversa certitudinile.