Moshe Idel in Romania: Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrajitoarelor si sabatianism

Moshe Idel in Romania: Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrajitoarelor si sabatianism

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 10 ani si 7 luni
Vizualizari
740

Voteaza & Distribuie

Descriere

Moshe Idel in Romania: lansarea volumului Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrajitoarelor si sabatianism

Vineri, 19 iulie, la ora 18.45, in Sala de Consiliu a Primariei Targu-Neamt (Str. Stefan cel Mare, nr. 62), va avea loc lansarea volumului Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrajitoarelor si sabatianism, semnat de laureatul prestigiosului „Israel Prize" pentru excelenta in domeniul gindirii iudaice, Moshe Idel, si aparut recent la Editura Polirom, in colectia „Plural".

Vor lua cuvintul, alaturi de autor: Tilo Schabert, filozof si politolog, Sorin Antohi, istoric al ideilor si eseist, si Adrian Serban, director editorial Polirom.

Evenimentul va avea loc in cadrul Conferintelor Eranos, ce se vor desfasura in perioada 14-20 iulie, la Targu-Neamt, orasul natal al lui Moshe Idel. Conferintele Eranos (Eranos Tagungen) au fost infiintate la Ascona (Elvetia) in 1933, la sugestia istoricului german al religiilor, Rudolf Otto, si au fost relansate de Tilo Schabert, continuator legitim al acestei traditii, si Sorin Antohi anul trecut. Editia 2013 este organizata de Eranos Conference Group (Amici di Eranos) si de Asociatia Orbis Tertius (Bucuresti), in colaborare cu Institutul de Studii si Cercetari Simbolice Iasi.

Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrajitoarelor si sabatianism, volum aparut in traducere din limba italiana de Cornelia Dumitru, este disponibil si in format electronic.

Ce au in comun un vechi zeu pagin, o planeta, o figura mesianica de la inceputurile epocii moderne si ceremoniile nocturne ale vrajitoarelor? Cum se poate concilia astrologia greco-araba cu sacralitatea religioasa a Sabatului evreiesc? Pe baza a numeroase surse edite si inedite, Moshe Idel reconstituie un parcurs fascinant al istoriei ideilor, ghidindu-ne in timp si in spatiu pentru a descoperi originile unora dintre cele mai inradacinate clisee din cultura si imaginarul modern. Daca unii autori i-au atribuit lui Saturn, astrul tutelar al evreilor, caracteristici sinistre, printre care asocierea cu vrajitoria, altii, dimpotriva, i-au conferit o semnificatie pozitiva, legata de speranta si rascumparare. Astfel, din Antichitate pina in prezent, ni se dezvaluie multiplele legaturi dintre mit si stiinta, dintre traditiile intelectuale si traditiile populare, dintre sistemele speculative si sistemele religioase care au influentat gindirea si constiinta celor ce au trait intre Orient si Occident.