Sari la conținut
Forum Roportal
VEMANS

Cat mai rezista UE si in ce forma ?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Este foarte greu sa realizezi o Uniune Europeana opozabila Statelor Unite ale Americii . Atata timp cat uniunea europeana pastreaza individualitatile de limba ,educatie, comportament , traditie istorica , etc.viitorul ei este incert. Intotdeauna guvernele statelor componente se vor simtii mai apropae de cei care i-au ales decat de ceilalti . In UE nu se poarte vorbi de amalgamul care a rezultat in USA prin "topirea" identitatii individuale a emigrantilor intrun tot unitar , cetateanul american.

O incercare de supravietuire a UE ar putea fii si cea descrisa in urmatorul articol

Cum să salvăm euro fără Germania conform http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/web_exclusive/salvam-euro-Germania_0_538746216.html

 

Credeti ca UE are sanse ? Ce ar trebui schimbat pentru ca UE sa aiba viitor?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca UE nu trebuie neaparat sa intre in vreo rivalitate cu Statele Unite, asa ca nu are nevoie pe termen scurt sa recurga la presiuni de unificare. Pe termen lung fenomenul va fi cred inevitabil.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dupa cate stiu eu , sper sa nu ma insel , acesta a fost scopul principal al creari UE : o contrapondere fata de USA.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu imi aduc aminte de asa ceva. Aceasta idee nu a aparut niciodata in vreun document oficial. Initial, in 1957 a aparut Comunitatea Carbunelui si Otelului, apoi dupa anii 70 redenumita Comunitatea Europeana, toate aceste forme de integrare economica fiind sustinute de americani. Era in timpul razboiului rece si aceste grupari erau menite sa fie o contrapondere la Uniunea Sovietica si CAER.

 

Din Comunitatea Europeana a aparut Uniunea Europeana de astazi. Cred ca numai dupa a doua jumatate a anilor 90 a aparut ideea sa-i lasam de brat pe americani. Apoi s-a accentuat la mijlocul anilor 2000, daca nu ma insel.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Au fost doua opinii una de piata comuna si alta de stat federal

S-a mers pe ideea de piata comuna, dar in perspectiva, daca nu functioneaza ca piata probabil unii vor insista pentru un stat federal european.

Acum este o struto-camila, mai mult decat piata dar nu-i federatie.

 

Englezii sunt adeptii pietei comune dar fara moneda unica, din cauza asta ei nu au acceptat moneda Euro.

Moneda unica atrage aparitia Bancii Europene, legiferare si adminstrare centralizata, etc... adica inevitabil se ajunge la o federalizare sau se strica sandramaua.

Germanii si Francezii au sustinut o UE federala, cu gandul ca ei vor fi la comanda avand economii mai prospere.

 

Integrarea Germaniei într-o Europă unită, aproape de eşec. Se prefigurează o Europă germană

 

Germania şi Franţa vor introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor în UE

 

Melescanu -Crearea Statelor Unite ale Europei nu e posibila - nici romanii n-ar accepta

 

"Nu este primul asemenea punct de vedere, de la inceputul crearii Pietei Comune si apoi a Uniunii Europene au abordat doua abordari - o abordare federalista, sa fie uniune de state, ceea ce este si in prezent, cu elemente de materie fiscala, economice integrate. Nu cred ca Europa e pregatita acum pentru crearea unor State Unite ale Europei, nu e vorba de punctul nostru de vedere, e vorba de o evaluare realista a situatiei, asa cum este.

 

Melescanu: Moneda euro risca sa dispara

 

"UE este intr-o etapa foarte dificila. Criza economica si financiara internationala a afectat si UE, sigur, nu in mod egal toate tarile. Pentru ca moneda euro sa functioneze sunt absolut de acord ca e nevoie sa fie completata de politici la nivel bugetar european. Altfel, e greu sa faci sa functioneze o moneda unica in state care au politici bugetare, fiscale diferite. Este absolut necesar! Fara aceasta, cred ca euro va avea foarte multe dificultati", a spus Melescanu, la Rfi.
Editat de Moftangiu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

U.E. sub forma federativa ,este doar o varianta de lucru a teoreticienilor Europei Unite.

Diferentele de abordare si chiar divergentele dintre membrii UE in acest moment ,fac imposibila pe termen scurt si mediu ,chiar si incercarea de a supune serios dezbaterii politice oficiale,o astfel de posibilitate.

Pe termen lung sau foarte lung,in perspectiva unui viitor imprevizibil in momentul de fata,probabil ca Uniunea Europeana ca entitate federala se va infaptui.

Criza financiara globala ce zguduie lumea in acest moment ,poate avea un efect de coagulare a UE ,sub forma unei piete comune economice dar si financiare ,consolidate.Momentan acesta este obiectivul.

UE va rezista si chiar va iesi mai puternica si mai bine conturata politic si administrativ din aceasta criza.Economic si financiar pierderile nu pot fi evitate, insa vor determina o strangere a randurilor pe doua directii: austeritate si disciplina fiscala.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu cred intr-o varianta de Statele Unite ale Europei. Sunt conflicte seculare, diferente, limba, traditii, etc. Asta nu se poate. Ar fii bine sa fie o constitutie comuna, legi comune. Statul social trebuie sa moara. El este principalul vinovat pentru criza actuala. "Europa" este un stat social. Cine se desteapta la timp si il elimina sau cel putin il diminueaza o sa fie ferit de multe probleme ulterioare. Avem exemple clare in acest sens. Sa fim inteligenti si sa invatam din asta. Toata clasa politica este responsabila pentru populism inclusiv Basescu care a castigat prin promisiuni exagerate, populism.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Va fi o Europa federala... cred ca cel mult in 10 ani. Economiile puternice nu isi pot face gard in jurul lor si sa se izoleze. Initiativa germana de a "prelua" o parte din suveranitatea "statelor" incapabile sa supravietuiasca in lumea actuala intr-o forma fezabila economic e normala. Germania nu traieste izolat pe planeta, iar ca sa aiba o piata de desfacere cat de cat aproape si care sa poata absorbi ceea ce produce, e normal sa doreasca sa ridice economia statelor estice(exceptand Polonia care se ridica singura). Franta are idei similare, doar ca e cum a fost mereu - diplomata. Solutia franceza insa nu imi pare buna. Nu e cazul sa mai lasi puterea si suveranitatea cuiva care te darama prin lene, incapacitate si risipa, atat timp cat ai legaturi cu respectivul fara sa le poti inlatura. Personal sunt de acord cu o "hostile take-over" a tarii noastre care a demonstrat in timp ca nu poate face nimic din cauza mentalitatii comune a populatiei, mentalitate expusa pe diferite topicuri pana acum.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×