Jump to content
Forum Roportal
soogee

Universul este o simulare?

Rate this topic

Recommended Posts

Ceea ce parea o tema pentru cartile de s.f. sau serialele Twilight Zone/Outer limits acum a devenit un subiect pentru savantii seriosi, cum sunt Frank J. Tipler, Nick Bostrom, Feynmann, Roger Penrose sau David Deutsch.

 

S-a lansat ipoteza potrivit careia universul nostru este rulat in continuu de un computer din alta lume. Nu trebuie sa fie o simulare perfecta, care duce la infinite calcule, ci poate sa fie si aproximativa. Si simularile noastre (jocuri video sau simulari stiintifice pentru studii) sunt tot aproximative.

 

Experimentul GEO600 din Hanovra a detectat un zgomot inexplicabil, care ar arata ca s-a dat peste "o limita fundamentala a continuumului spatiu-timp - punctul in care spatiul si timpul inceteaza sa se mai comporte sub forma armonioasa descrisa de Einstein si incep sa se dizolve in "granule", tot asa cum fotografia dintr-un ziar se fragmenteaza in puncte atunci cand este marita."

http://www.descopera.ro/stiinta/5725402-pa...olograma-uriasa

 

Ar fi un argument serios in sprijinul teoriei ca universul este holografic. S-ar explica marile probleme ale fizicii cuantice, respectiv pisica lui Schrodinger, experimentul cu fanta si fotonii.

 

Dupa cum stie orice gamer, jocurile au si buguri, erori. Si lumea noastra are destul erori, ceea ce se numeste in limbajul de specialitate ANOMALII. Ele au fost studiate de Charles Fort, iar azi exista multi cercetatori care se numesc forteani. Daca universul nostru este o simulare, erorile lui ar putea fi tot ce tine de paranormal, poltergeist, ufo, legi ale fizicii incalcate (miracole). Spiritele care profita de aceste erori ar fi hackerii ce folosesc bugurile pentru a trage avantaje (extraterestri, fantome, demoni, ingeri, entitati, etc), ori jucatori din lumea-mama, sau alt nivel al simularii.

 

Noi am putea fi avatare, arhivati si stocati, apoi iar folositi. Unii ar numi asta "invierea mortilor", altii "afterlife", "reincarnare".

 

O curioasa coincidenta face ca in istoria filosofiei sa existe teoria solipsista (numai eu am realitate, restul sunt reflectari modale, constructii ale intelectului). Intr-o lume-simulare, unde toti ar fi doar avatare, asta ar fi usor de inteles!

 

De ce ar simula cineva universul nostru? Din acelasi motiv pentru care si noi facem simulari stiintifice pe computer (studiu, experimentare, invatare), ori jocuri video (amuzament, alungarea plictiselii).

 

Exista viata dupa moarte intr-un univers simulare? Ar putea exista. Ai putea fi mutat la alt nivel, pentru a continua jocul-evolutia, ori daca ai aratat ca esti un avatar interesant poti fi recompensat cu un afterlife la un nivel mai bun.

Ar putea exista si pedeapsa, daca te-ai aratat un avatar naspa. Asta ar fi iadul (ori un loc unde sunt reciclate avatarele de doi lei, ori un nivel al jocului cu niste conditii fioroase).

 

Iisus spune de multe ori ca in functie de actele tale vei fi judecat si avansat sau retrogradat, atunci cand Stapanul se va intoarce. Oare acest Stapan de care vorbeste Iisus este cumva Master-ul jocului, Supremul Simulator?

Edited by Kosmotro
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu daca acest univers este o simulare, in schimb vad ca spre asta ne cam indreptam.

Edited by ironic

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ar fi un argument serios in sprijinul teoriei ca universul este holografic. S-ar explica marile probleme ale fizicii cuantice, respectiv pisica lui Schrodinger, experimentul cu fanta si fotonii.

la pisica lui schrodinger si experimentul celor 2 fante as mai adauga principiul incertitudinii al lui heisenberg: o regiune neobservata a spatiului este nedeterminata pana in momentul observarii ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doamne Dumbezeule.

In ce hal am ajuns.

Gata, stiu.

Ma apuc sa fac un film mega beton cu mega idei cu mega bum bum si sa inventez vaci incaltate...apoi ne vom indrepta spre universul in care vacile vor fi incaltate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate ca'i o stimulare cu limba ?!

 

aaa... pardon, vorbeati de simulare . :-

Edited by Ravl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Religia a dat tot ce putea in materie de deliruri, acum e randul stiintei. Iarta-mi remarca rautacioasa, stiu ca-ti place teoria asta, dar asta a fost primul lucru care mi-a venit in minte. Si vad ca nu ma paraseste gandul. Dar, bineinteles, e posibil. E am avut momente solipsiste in viata, deci pot ingurgita usor teorii de felul asta. Doar ca fara instructie de natura stiintifica, ce pot spune mai mult decat ca e posibil? Lucrurile care scapa explicatiei stiintifice nu pot fi explicate prin limitele stiintei din zilele noastre? Stiu eu, poate o sa se descopere ca universul nostru este doar o sfera din interiorul altei sfere (sau alt corp geometric), iar spatiul dintre marginea exterioara a sferei noastre si marginea interioara a sferei mai mari e guvernat de alte legi si cand si cand spatiile se intersecteaza si de aici erorile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Universul e o simulare cu un rezultat cunoscut dinainte. Aceste anticipari se numesc profetii.

 

1. Secarea Nilului in 7 parauri mici pe care evreii le vor trece incaltati (Isaiah 11:15)

2. Secarea limbilor de apa care inconjoara peninsula Sinai (Isaiah 11:15)

3. Secarea Eufratului (inainte de Armaghedon) (Apoc. 16:12)

4. Extinderea Israelului intre Nil si Eufrat dupa cum i-a promis D-zeu lui Avraam (Geneza, 15:18; Isaiah 27:12)

5. Aparitia Anticristului la conducerea imperiului roman reinviat care va schimba legile si sarbatorile (Apoc. 13:11,18; Isaiah 14:4,20; Daniel 8:23,25;11:36,45)

6. Venirea, moartea si invierea celor doi prooroci Enoch si Ilie (Maleahi 4:5, Apoc. 11:2) in fata intregului Pamant, fapt ce va fi transmis prin televiziune.

7. Crestinarea evreilor (Maleahi 3:3,4, Romani 11,25-27)

8. Recladirea Templului lui David pe locul moscheii musulmane din Ierusalim (Apoc. 11:1,2)

9. Apostazia - Lepadarea benevola de credinta in Iisus Christos (care va avea loc in timpul domniei Anticristului) (Luca 18:8; 2Tesaloniceni 2:3)

 

http://www.apocalipsa.faithweb.com/2.htm

 

C

Edited by Big Lebowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poate ca'i o stimulare cu limba ?!

 

aaa... pardon, vorbeati de simulare . :)

 

 

numai la prostii stimulatoare ti-e gandul monsieur. :-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×