Jump to content
Forum Roportal
Diela

Sosuri

Rate this topic

Recommended Posts

n-am găsit alt topic asemănător,

deşi s-au mai scris reţete de sosuri pe alte topicuri, zic să le reunim aici

 

 

inaugurez cu o reţetă de sos pt salate

 

Sos avocado

 

Ingrediente:

 

1 avocado,taiat bucati mici

75 ml lapte

50 ml suc portocale

75 g iaurt

1 Lingura maioneza

1 Lingura suc lamaie

curry

piper

sare

 

Se amestecă toate

Share this post


Link to post
Share on other sites

sosul meu pt paste

 

1 kil de rosii

4 catei de usturoi (mai marisori)

1 lingura de ulei de masline

1 buc ardei iute rosu si uscat

1 lingura de zahar

sare, piper, busuioc

 

Rosiile le oparesc in apa fiarta le decojesc si le tai cubulete

in tigaie calesc in ulei 2 catei de usturoi striviti (cu cutitul pe fundul de tocat astfel incat sa ramana aproape intreg)+ ardeiul iute, se calesc putin pana cand usturoiul isi schimba un pic culoare apoi il arunc, peste ulei pun rosile si zaharul si le las sa fiarba cam 10-15 minute

la sfarsit pun restul de usturoi pisat foarte bine + sare, busuioc piper

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma gandeam la un sos clasic, de la bunica:

se oparesc vreo 6 rosii, asa, cat pumnul masculin, se decojesc si se toaca... (unii le dau pe razatoare, dar nu e bine, ies prea marunte, n-ai de ce sa te legi in furculita)

 

se mai ia un ardei gras, o ceapa, se toaca si se calesc impreuna pana la ceapa cristal... apoi se amesteca cu rosiile, adica se stinge caleala cu ele... pui vreo 10 boabe de piper, o frunza - doua de dafin, si apoi lasi sa scada asa.. poti adauga niste caini de usturoi (mai maturi) si taiati felii, fara sa-i calesti...

 

in sosul asta de casa poti pune orice: chiftele, bucati de carne prajita, macaroane, orice...

 

desigur, trebuie sa servesti totul cald, cu mamaliga, sa se poata inmuia acolo...

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Astazi am descoperit, printr-un accident culinar, un excelent sos de piper. Totul e la ochi, fara masuratori, avand in vedere ca initial intentionam sa iasa altceva.

 

Se fierbe o ceapa tocata marunt, pana e aproape topita. Se adauga doua cuburi de Oxo (sau orice condiment cu gust de carne de vita, mi se pare ca Oxo se gaseste doar in UK). Se ingroasa cu faina de porumb si se omogenizeaza textura cu un blender. Se adauga piper negru macinat (sau alb daca sunteti curajosi dar asa se va simti numai gustul piperului pentru ca eclipseaza orice altceva) si patrunjel uscat maruntit (patrunjelul e un ingredient cheie).

 

Ma intrebam de multa vreme cum oare se face sosul de piper, cand nu cunsumam decat la plic. Al meu a iesit chiar mai bun :yahoo: .

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

mi se pare ca Oxo se gaseste doar in UK. Se ingroasa cu faina de porumb ...

 

:yes: in State n-am auzit de Oxo ca l-ar fi reclamat la TV, eu insa-mi fac supa concentrata din oase si carne sau/si pui mereu.

 

faina de porumb fiert in lichid = mamaliga :o:

 

cornstarch = amidon de porumb se foloseste la ingrosat sosuri daca nu vrei sa folosesti faina ... usor se poate gresi la un termen

 

Dupa sarbatori o sa-l incerc ca suna fantastic, acum am destula mancare dar parca-l vad langa niste curcan afumat si inabusit ar merge excelent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, poate a vrut sa zica amidn din porumb :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E ceva obtinut din porumb, un praf fin si alb, prin urmare i-am zis faina. E pentru ingrosat sosuri, creme etc. Nu imi iesea niciodata consistenta potrivita fara. Malaiului i se zice malai :pardon: .

 

Aspir sa fac un sos pentru fructe de mare; in UK era pe piata unul excelent insa aici e groaznic. Sa vad daca gasesc ingrediente pe undeva.

Edited by Finnian

Share this post


Link to post
Share on other sites

clar e amidon din porumb, al ae asa fin si alb :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×