Sari la conținut
Forum Roportal
Moftangiu

Fraude electorale

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Dupa evenimentele din Moldova de peste Prut se pot trage cateva invataminte valabile si pentru Romania.

 

Puterea afirma cu cinism, ca opozitia frustrata, recurge la acte de presiune pentru ca nu a reusit un rezultat scontat la alegeri.

Pe undeva are dreptate. Opozitia trebuia sa recurga la presiuni, inainte de alegeri, ca sa ceara introducerea unui mecanism ce garanteaza corectitudinea alegerilor. Dupa alegeri fara acel mecanism nu poti dovedii amploarea fraudelor, se pot doar indica mostre de fraude.

 

Ce reclama opozitia din Moldova?

Ceea ce raclamau si cei din opozitia din Romania inainte sa accepte sistemul fraudarii alegerilor, respectiv furtul prin vot multiplu, si in sistemul de centralizare a voturilor.

 

Care sunt metodele de fraudare a alegerilor si cum ar putea fi eliminate sau limitate efectele cel putin la o parte din ele?

 

Intai sa vedem care sunt metodele.

a) in sistemul de votare

- votul in numele celor care nu s-au prezentat la vot

- anularea buletinelor opozitiei prin stampilarea dubla/multipla

- votul multiplu prin intermediul listelor suplimentare, voturi care nu sunt centralizate si confruntate la nivel national.

- votul la indicatii personalului, (in spitale de psihiatrie)

- substituirea buletinelor si inlocuirea procesului verbal pe drumul intre sectie si circumscriptia electorala

- impiedicarea sau limitarea numarului de observatori

 

b) in campania electorala

- ingradirea accesului la mass-media

- limitarea unor categorii de alegatori sa-si exprime votul, exemplu votul valabil numai in localitatea de domiciliu, sau imposibilitatea votului electronic.

- cultivarea fricii prin masurile nepopulare pe care le-ar lua opozitia,

- ironizarea si etichetarea adversarilor

- intimidarea adversarilor politici

- utilizarea institutilor statului pentru a hartui opozantii puterii cu anchete penale

- manipularea prin sondaje de opini, descurajarea electoratului opozitiei sa se prezinte la vot prin sugerarea ca este un vot fara sanse, un vot inutil.

 

Cum se pot remedia unele deficiente, si am in vedere doar cele din categoria alegerilor propriuzise?

Prin transparenta totala a procesului electoral, posibil prin informatizarea centrelor de vot, respectiv:

- listele electorale sa fie preluate de la BEC, si in cursul zilei, sa se opereze pozitile celor care voteaza, si sa se introduca datele celor care voteaza pe liste suplimentare.

- Observatorii sa fie aceptati intr-un numar limitat la numarul membrilor comisiei, si nu mai mult de unul de la o organizatie, la aceeasi comisie.

- La inchiderea sectilor de votare stampilele sa fie introduse intr-un plic sigilat, inainte de deschiderea urnelor pentru numararea voturilor.

- dupa numararea voturilor se se introduca procesul verbal al comisiei in calculator si sa se listeze cate un exemplar celor care-l solicita (contracost).

- listele electorale cu evidenta celor care au votat, sa fie afisate in acelasi loc unde au fost afisate listele cu persoanele in evidenta circumscriptiei electorale respective.

- urnele sa fie transparente sa vada si primii votanti ca ele sunt goale.

- situatia sa fie transmisa prin internet la comisile judetene si centrale, si validarea sa se faca dupa primirea buletinelor de vot.

 

 

Biroul Electoral Central nu trebuie dotat cu calculatoare, ele pot fi inchiriate de la facultati, de la scoli, sau de la institutii publice cu operatori cu tot, pentru ca alegerile se desfasoara in zile nelucratoare.

 

Ce ar permite masurile de mai sus.

1. Permit verificarea daca s-au facut corect, centralizarea voturilor si repartizarea mandatelor.

2. Impiedica eventuale "alterari" ale situatiei alegerilor pe drumul de la sectie la circumscriptie, prin inlocuirea buletinelor si a procesului verbal.

3. Se poate verifica votul multiplu.

4. Ar permite verificarea daca tata Floarea apare ca a votat desi nu a fost la vot.

Se poate face un sondaj sa se confrunte situatia de pe liste cu situatia de pe actul de identitate, si se poate estima frauda prin vot in numele celor absenti.

5. ar permite votul electronic. Votantul din Spania sau Italia, ar putea sa se conecteze la sectia de care apartine sa voteze.

 

Intebari sunt doua:

1. De ce ar evita politicienii sa introduca asemenea masuri care dau credibilitate alegerilor?

2. De ce nu solicita societatea civila asemenea masuri, si de ce nu organizeaza ONG-urile manifestatii pentru ca ele sa fie introduse in legea electorala?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu conteaza cum se voteaza, conteaza cine numara voturile.

 

Transparenta e zero.

1. Presedintii comisilor de vot, nu pot sa verifice daca in centralizarea rezultatelor s-au luat in calcul datele din procesele verbale predate, pentru ca nu se face publica situatia din respectivele procese verbale.

2. copile dupa listele cu semnaturile celor care au votat si cu listele suplimentare nu sunt afisate si cetatenii nu pot verifica daca s-a votat in numele celor absenti.

3. situatia pe judete nu este publica in cifre absolute, se publica procente ca sa nu se poata verifica centralizarea.

4. Nu se doreste informatizarea pentru ca sa nu se poata afla amploarea fraudei prin vot multiplu.

5. Pana si urnele sunt opace, spre deosebire de alte tari unde sunt transparente.

 

Putere si partidele pretind sa-i credem pe cuvant pe reprezentantii partidelor politice.

Politicienii ne considera fraieri si adevarul e ca suntem, pentru ca acceptam adevarul pe care ni-l livreaza ei.

Politicienii spun ca ne reprezinta interesele, dar desi peste 63% dintre romani considera ca alegerile sunt fraudate, pe politicieni nu-i doare nici in cot de neincrederea si absenteismul alegatorilor.

Chiar isi doresc absenteism masiv, pentru ca frauda sa aiba o pondere mai mare.

 

Primul pas spre democratie, este transparenta si informatizarea alegerilor, adoptarea de masuri care sa reduca fraudele la minim.

Editat de Moftangiu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Conform experientei de dupa Prut si aici ca si acolo comunistii sunt puternici si o sa fie in continuare pentru ca sunt bogati. Au avut grija sa stranga averi ca apoi sa investeasca banii pentru manipulare, dezinformare, minciuna...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Prin turism electoral, a avut grija Basescu de asta inante de a fi aleasa EBA la europarlamentare.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Care sunt metodele de fraudare a alegerilor ?

 

in sistemul de votare

1) - votul in numele celor care nu s-au prezentat la vot

2) - anularea buletinelor opozitiei prin stampilarea dubla/multipla

3) - votul multiplu prin intermediul listelor suplimentare, voturi care nu sunt centralizate si confruntate la nivel national.

4) - votul la indicatii personalului, (in spitale de psihiatrie)

5) - substituirea buletinelor si inlocuirea procesului verbal pe drumul intre sectie si circumscriptia electorala

6) - impiedicarea sau limitarea numarului de observatori

 

Fiindca au tot fost discutii pe forum (si nu numai) depre posibilitatile de fraudare a alegerior, am sa va spun si eu concluzia mea - nu chiar in necunostinta de cauza, ci dupa ce am fost in doua randuri observator la alegeri (o data acreditat din partea unui ziar, a doua oara observator al unei organizatii neguvernamentale). Fraudele, daca sunt, se pot pune la cale doar in afara sectiilor de votare, si anume prin voturile "plimbaretilor". Nu ma refer la campania incorecta, la influentarea alegatorilor ai alte chestii asemanatoare, ci doar la ceea ce se presupune ca s-ar putea intampla in sectiile de votare.

 

1. Conform Legii 35 din 2008, la birourile electorale ale sectiilor de circumscriptie sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor (de obicei judecatori sau juristi) si 7 membri desemnati de partidele participante in alegeri. Deci in interiorul sectiei este imposibil ca cineva, de la un partid sa stampileze buletine de vot si sa le bage in urna fara ca vreun membru de la un partid concurent sa nu observe. Singura posibilitate sa se intample asa ceva este in localitatile unde partidele nu isi desemneaza membri in comisii.

 

2. Acelasi raspuns si in cazul stampilarii multiple. Nu poti sa te apuci sa stampilezi ceva fara sa fii vazut de ceilalti de la alte partide.

 

3. Asta este singura posibilitate reala de fraudare. Listele suplimentare, votul calator.

 

4. Nu mai stiu daca cei internati in spitalele de psihiatrie au drept de vot, dar numarul acestora este oricum redus.

 

5. Nici substituirea asta nu prea se poate face deoarece procesul verbal al sectiei este semnat de presedinte si membrii comisiei (Cap. X). Procesul verbal semnat impreuna cu toate contestatiile se trimite la biroul electoral de nivel superior sub paza militara. Nu-l poti reface deoarece n-ai semnaturile celorlalti membri. Presupunand ca l-ai falsifica, ai intra in bucluc fiindca fiecare membru al comisiei primeste o copie dupa acest proces verbal. Si fiecare isi face numaratorile paralele.

 

6. Impiedicarea observatorilor este o problema si trebuie reclamata din timp, dar, daca sunt prezenti la sectie cei 7 membri ai comisiei, nu prea se mai pot face mishmashuri.

 

O concluzie este ca tocmai scarba si fuga de politica poate conduce catre situatii in care fraudarea ar fi posibila, in vreme ce participarea mareste controlul si reduce acest risc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1. Conform Legii 35 din 2008, la birourile electorale ale sectiilor de circumscriptie sunt alcatuite dintr-un presedinte, un loctiitor (de obicei judecatori sau juristi) si 7 membri desemnati de partidele participante in alegeri. Deci in interiorul sectiei este imposibil ca cineva, de la un partid sa stampileze buletine de vot si sa le bage in urna fara ca vreun membru de la un partid concurent sa nu observe. Singura posibilitate sa se intample asa ceva este in localitatile unde partidele nu isi desemneaza membri in comisii.

Din experienta mea de observator seful comisiei este un functionar al primariei, care nu avea curajul sa le spuna celor de la partidul primarului, care afisasera baner la intrarea in curtea unde se desfasura votul, sa dea banerul jos, iar o parte din membrii comisiei erau de la partide necunoscute in zona. Partide parlamentare sunt trei si intre reprezentantii lor pot apare intelegeri.

Buletinele se pot stampila in afara sectiei si sa le introduca in urna un votant, iar membrul din comisie sa faca disparute un numar echivalent de buletine, pentru ca buletinele nu au serie. Au fost prinse persoane care incercau sa introduca mai mule buletine de vot.

Daca reuseste sa le introduca in urna chiar daca-l vezi nu poti demonstra. Poti sa-l demasti cand este in faza de tentativa, adica un interval de timp foarte scurt, de la cabina la urna.

 

2. Acelasi raspuns si in cazul stampilarii multiple. Nu poti sa te apuci sa stampilezi ceva fara sa fii vazut de ceilalti de la alte partide.

La numararea voturilor membrii comisiei pot sa-si lipeasca un cauciuc/stampila de podul palmei si cand sorteaza si numara buletinele de vot, pe ale adversarilor aplica o a doua stampila si le pune la anulate. Este posibil pentru ca stampila este cea mai simpla posibila, cu cuvantul "VOTAT" fara elelemente de identificare a sectiei de vot spre exemplu, si pot fi confectionate dintr-o simpla guma.

 

3. Asta este singura posibilitate reala de fraudare. Listele suplimentare, votul calator.

 

4. Nu mai stiu daca cei internati in spitalele de psihiatrie au drept de vot, dar numarul acestora este oricum redus.

La o prezenta la vot scazuta conteaza si numarul lor scazut.

 

5. Nici substituirea asta nu prea se poate face deoarece procesul verbal al sectiei este semnat de presedinte si membrii comisiei (Cap. X). Procesul verbal semnat impreuna cu toate contestatiile se trimite la biroul electoral de nivel superior sub paza militara. Nu-l poti reface deoarece n-ai semnaturile celorlalti membri. Presupunand ca l-ai falsifica, ai intra in bucluc fiindca fiecare membru al comisiei primeste o copie dupa acest proces verbal. Si fiecare isi face numaratorile paralele.

De ce nu se fac publice in media rezultatele pe sectii?

Membrii comisiei nu au nici un fedback privind datele centralizate.

Singura posibiliate de contracarare este centralizarea paralela a partidelor. Daca partidele mari ajung la intelegeri si partidele mici nu au posibilitatea sa delege reprezentanti in toate circumscriptile electorale, ele nu au posibiliateta sa faca o numaratoare paralele din lipsa de date. Corect ar fi ca toate procesele verbale sa fie publice in media. Ele se afiseaza la sectia de vot, dar multe sunt rupte la cateva ore sau minute de la afisare, sau sunt afisate intr-un loc unde accesul este dificil.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

... in interiorul sectiei este imposibil ca cineva, de la un partid sa stampileze buletine de vot si sa le bage in urna fara ca vreun membru de la un partid concurent sa nu observe. Singura posibilitate sa se intample asa ceva este in localitatile unde partidele nu isi desemneaza membri in comisii.

 

2. Acelasi raspuns si in cazul stampilarii multiple. Nu poti sa te apuci sa stampilezi ceva fara sa fii vazut de ceilalti de la alte partide.

Asa. Si daca esti vazut, ce ?

O sa fiu cat pot eu de tolerant si o sa numesc asta doar o naivitate induiosatoare. Profund induiosatoare. :tease:

 

La numararea voturilor membrii comisiei pot sa-si lipeasca un cauciuc/stampila de podul palmei si cand sorteaza si numara buletinele de vot, pe ale adversarilor aplica o a doua stampila si le pune la anulate.

Nu se deranjeaza nimeni sa apeleze la subterfugii din astea.

 

In sectiile unde membrii o dau la pace, se completeaza buletine de vot la vedere, se stampileaza pur si simplu partidul sau candidatul dorit, se opereaza in liste un numar corespunzator de alegatori care tocmai s-ar fi prezentat si se introduc buletinele in urna.

 

Reprezentantii partidelor nu sunt dispusi sa moara pentru pertidul care i-a trimis in sectia de votare. In orasele mici, oamenii se cunosc intre ei si relatiile de autoritate "morala" patologica sunt la ele acasa: "Bai, eu am facut armata cu taica-tau cand tu nici nu erai in proiect" (exprimarea fiind mult mai vulgara in realitate). "Ce-ai sa faci, ai sa ma reclami ca am stampilat voturi ? Crezi ca se uita cineva la un mucos ca tine ? Nu e treaba ta ce fac eu, du-te si uita-te pe fereastra, daca vrei sa-ti fie bine".

Editat de harald

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din experienta mea de observator seful comisiei este un functionar al primariei, care nu avea curajul sa le spuna celor de la partidul primarului, care afisasera baner la intrarea in curtea unde se desfasura votul, sa dea banerul jos.

 

Din experienta mea, bannerul ala nu conteaza. Cine s-a hotarat sa voteze si sa mearga la sectie stie deja cu cine va vota si nu este influentat de un prapadit de banner.

 

Buletinele se pot stampila in afara sectiei si sa le introduca in urna un votant, iar membrul din comisie sa faca disparute un numar echivalent de buletine, pentru ca buletinele nu au serie. Au fost prinse persoane care incercau sa introduca mai mule buletine de vot. Daca reuseste sa le introduca in urna chiar daca-l vezi nu poti demonstra. Poti sa-l demasti cand este in faza de tentativa, adica un interval de timp foarte scurt, de la cabina la urna.

 

Tocmai, ca persoanele alea au fost prinse. Dupa parerea mea, asta arata cat de puerila este metoda incercata si cat de repede il dau in gat ceilalti, de la celelalte partide.

 

La numararea voturilor membrii comisiei pot sa-si lipeasca un cauciuc/stampila de podul palmei si cand sorteaza si numara buletinele de vot, pe ale adversarilor aplica o a doua stampila si le pune la anulate. Este posibil pentru ca stampila este cea mai simpla posibila, cu cuvantul "VOTAT" fara elelemente de identificare a sectiei de vot spre exemplu, si pot fi confectionate dintr-o simpla guma.

 

Asta este un pic trasa de par - a la Mr. Bean :)

 

Te asigur ca manevra ar fi vizibila si data in gat de ceilalti.

 

La o prezenta la vot scazuta conteaza si numarul lor scazut.

 

Corect. Atunci ar fi de preferat sa ai o prezenta mai buna la vot. Asta era unul din motivele pentru care eu, unul, mi-as dori ca votul sa fie obligatoriu.

 

Membrii comisiei nu au nici un fedback privind datele centralizate.

Singura posibiliate de contracarare este centralizarea paralela a partidelor. Daca partidele mari ajung la intelegeri si partidele mici nu au posibilitatea sa delege reprezentanti in toate circumscriptile electorale, ele nu au posibiliateta sa faca o numaratoare paralele din lipsa de date.

 

Cred ca nu este asa. Membrii comisiei de la acea sectie au feedback pe procesul verbal compeltat de ei, pe care il iau in copie si il duc la partid. Tot acolo ajunge si procesul verbal de centralizare pe nivelul imediat superior, de la omul lor din comisia aceea. Se verifica usor daca s-au inregistrat si insumat corect procesele verbale de la sectii.

 

Corect ar fi ca toate procesele verbale sa fie publice in media. Ele se afiseaza la sectia de vot, dar multe sunt rupte la cateva ore sau minute de la afisare, sau sunt afisate intr-un loc unde accesul este dificil.

 

Repet. Partidele care si-au desemnat reprezentanti in comisie (care are 7 membri!), au deja aceste date. Presa le poate obtine fara probleme. Realitatea este ca media nu este interesata sa publice asemenea liste, fiindca li se par plictisitoare.

 

Asa. Si daca esti vazut, ce ?

 

O sa fiu cat pot eu de tolerant si o sa numesc asta doar o naivitate induiosatoare. Profund induiosatoare.

 

Probabil ca esti tolerant, dar in acelasi timp s-ar putea sa fii si necunoscator in privinta a ce se intampla la sectiile de votare. Daca i-ai vedea cum stau cu ochii unii pe altii ca pe butelie ai intelege. De ce crezi tu ca cineva si-ar da toata osteneala sa faca o campanie, sa bage bani, sa mobilizeze oameni, sa puna afise, bannere, sa dea galeti, malai si bautura, sa mobilizeze ciomagari si autobuze si apoi sa stea cu bratele incrucisate in timp ce alt partid manareste voturile?

 

Au fost sectii de votare a caror activitate a fost intrerupta, au fost oameni saltati cu jandarmii, au fost chemati jurnalistii, au fost procese verbale anulate etc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Iti amintesti ca in cei cca 20 de ani de democratie romaneasca sa fie cineva condamnat pentru fraudarea votului ? Poate sunt dar eu nu-mi aduc aminte.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×