Jump to content
Forum Roportal
Ampera

Peste si fructe de mare

Rate this topic

Recommended Posts

:lol2: :crazy:

Iubesc pestele si aproape orice gasim prin mare, caracatita, scoici, crab,homar..yummmy..

Hai sa incercam sa venim cu idei diferite si mi-ar placea sa stiu ce ciudatenii ati mai incercat, ce fel de combinatii de ingrediente folositi, ce fel de tehnici de gatire aveti and so on. Ar fi perfect daca o data cu reteta apare si o poza cu produsul final. Grozav ar fi sa ne apartina pozele.

 

Am sa incep eu cu o reteta de care si eu si soata suntem de-a dreptul amorezati, dar la care nu am poza facuta de mine. Am sa incep sa fac poze de acum la ce postez.

 

 

Bacalao

 

500g cod

250g cartofi taiati cubulete mici

1 ceapa taiata potrivit

100g unt

100g smantana

o mana de patrunjel

sare, piper

 

Eu de obicei pestele il tai bucati si il las peste noapte in apa rece. Se scurge pestele de apa in care a stat si se pune la fiert. La un foc mare se tine nu mai mult de 5 min. Se scoate din zeama in care a fiert, dar nu arunca zeama. O folosim mai tarziu. Lasa pestele sa se raceasca si apoi scoate oasele. Sfarama-l in bucati mici apoi. Intr-o oala mijlocie pun untul la topit si calesc ceapa. Pun apoi cartofii si acopar cu zeama in care a fiert pestele. Eu las pe foc mijlociu in jur de 15-20 minute, pana cartofii devin moi. Cand cartofii au fiert pun pestele si smantana, sare si piper dupa gust. Noua ne place cu mai multa zeama, asa ca mai pun o cana de apa si mai las la foc mic cateva minute. Patrunjelul se toaca mare si se pune si el. Eu servesc cu paine prajita.

 

Sa aveti pofta!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Somon cu praz si varza chinezeasca

 

500 g somon

2-3 fire praz

un sfert de varza chinezeasca (zisa si varza de Napa)

Sos din:

250 ml frisca nebatuta, neindulcita (eu am pus cam 100 ml frisca si restul lapte)

2 lg otet

1 lg mustar Dijon

5 lg ketchup de calitate buna

1-2 lg curry (praf)

sare, piper

 

Prazul se curata, spala si se taie. Varza chinezeasca se curata de foile exterioare, se spala si se taie fasii relativ subtiri.

Fileurile de somon se usuca cu prosop de bucatarie, se taie cubulete mai mici si se dau cu sare si piper. Se pune apa cu sare la fiert si cand fierbe se pune prazul si varza la fiert pt 3 minute. Se pun apoi la scurs. Se prepara apoi sosul prin amestecarea ingredientelor. Intr-o tava se pune prazul si varza, somonul deasupra si se toarna sosul. Se lasa la cuptorul incins la 225 gr C aprox 20-25 min.

 

S-aveti pofta! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

paella..orez cu fructe de mare..

reteta direct de la "mama" ei--ibiza

1. fructe de mare -aproximativ300 gr..ATENTIE MARE--proaspete si nu de la borcan

2.peste marin-unu, doi pesti-micuti

3.doua cepe potrivite

4.o rosie

5.un ardei verde sau rosu ( sa nu fie iute)

6.doi trei catei de usturoi.

7. o cana cu orez bob lung

8.condiment de culoare -sofran.

sare si piper dupa gust,ulei de masline-2linguri( nu mai mult)

.........................................

se pune la fiert in apa pestele,ceapa intreaga,ardeii,

dupa ce s-a facut supa de peste, se strecoara si se lasa deoparte.

daca se foloseste caracatita, aceasta se fierbe inainte mai mult de o ora ( daca este mare se taie in cubulete)

intr-o tigaie se prajesc fructele de mare timp de cateva minute in unt .

se pune in supa de peste orezul, sarea,sofranul si uleiul de masline

cand este pe jumatate fiert se adauga fructele de mare si se baga la cuptor la scazut..

se servste cu rosie coapta pe deasupra , patrunjel si piper.

.......................................

bauture un vin de Maderra..dar merge si un jidvei rece...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai da ce gusturi fine aveti ...

ia sa va trezesc eu cu ceva mai taranesc ...

 

saramura :lol:

 

peste proaspat prins din balta cu manutele voastre ...

cativa ardei iuti

niste rosii

ardei capia

usturoi din belsug

patrunjel

smantana

piper / sare / cimbru

 

pestele spalat, curatat si aruncat pe tabla incinsa cu sare ... se coace la foc iute fara frica ca se arde :o:

 

tot pe tabla se pun la copt legumele: ardeii, rosiile ... din care se face saramura: se curata de coaja, rosiile se amesteca cu usturiul, condimente ... si in sosul respectiv aruncati ardeii si pestele ... si verdeata

pentru un aspect si un gust mai aristocratic se pune si smantana cand se serveste

 

daca esti afara la gratar a se servi cu bere rece

daca esti la masa in casa ... merge cu vin alb

 

pofta mare :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
mai da ce gusturi fine aveti ...

ia sa va trezesc eu cu ceva mai taranesc ...

 

saramura :lol:

 

peste proaspat prins din balta cu manutele voastre ...

cativa ardei iuti

niste rosii

ardei capia

usturoi din belsug

patrunjel

smantana

piper / sare / cimbru

 

pestele spalat, curatat si aruncat pe tabla incinsa cu sare ... se coace la foc iute fara frica ca se arde :o:

 

tot pe tabla se pun la copt legumele: ardeii, rosiile ... din care se face saramura: se curata de coaja, rosiile se amesteca cu usturiul, condimente ... si in sosul respectiv aruncati ardeii si pestele ... si verdeata

pentru un aspect si un gust mai aristocratic se pune si smantana cand se serveste

 

daca esti afara la gratar a se servi cu bere rece

daca esti la masa in casa ... merge cu vin alb

 

pofta mare :blink:

eheheee..ce spui tu aici...

buna treaba..yum yum..

este cea mai buna mancare de peste...

mai nasol este cu prinsul lui..

...................................

stiuca la cuptor

1. o stiuca mare.

2. trei patru rosii

3. un ardei

4. patru cepe medii

5. leustean, patrunjel

6. cimbru, busuioc, nucsoara, -cate 2 lingurite

7. salvie proaspata.

8. sunculita afumata

9. o capatana de usturoi..

10.ulei, sare , piper.

......................

se tine de pe o zi pe alta la fezandat stiuca impreuna cu condimentele in frigider..( cate o lingurita din fiecare)

fezandarea se face in apa in care s-au adaugat cimbrul, busuiocul, nucsoara, sare si 50 ml vin rosu ( nu mai mult)

.......................

preparare

in burta stiucii se baga felii de rosie, ardei, ceapa, patrunjel si sunculita afumata.

se coase cu ajutorul cozilor de leustean sau sfoara ( cine nu poate altfel)

se presara cu restul de condimete

se tapeteaza cu felii de ceapa ( multa ceapa), felii de rosii si usturoi zdrobit..se presara piper

se stropeste cu ulei..

in tava se adauga zeama in care a stat pestele la fezandat..( se pastreaza din zeama pentru a putea adauga din cand in cand)

se acopera cu folie de aluminiu si se baga la cuptor la foc mic---cam 1 ora ( poate si mai mult --depinde de marimea pestelui)

dupa o ora se scoate folia si se lasa la foc iute sa se rumeneasca un pic...

se stoace o lamaie la final

vin alb super rece in sonde mari cat china.

Share this post


Link to post
Share on other sites
stiuca la cuptor

 

:lol:

ma duc la pescuit :blink:

e sezon de stiuca, cumva ? :o:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:lol:

ma duc la pescuit :blink:

e sezon de stiuca, cumva ? :o:

din iunie ?

si cel mai bine in octombrie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

va spun eu cea mai simpla si mai gustoasa metoda de a prepara somonul:

se cumpara file (nu medalion!), se taie in felii de 2-3 degete grosime, se da un praf de sare pe toate partile si se pune cu pielea in jos in tava de teflon pe aragaz, la foc mediu spre mare. se frige pana e pielea crocanta si felia patrunsa pe jumatate. se intoarce apoi pe celalalte parti, cate 2 minutele, sa se rumeneasca.

se scoate, se scurge toata grasimea din tava peste el (cui nu-i place, poa' s-o arunce, da' e pacat!), se lasa pana se raceste olecuta si se mananca cu lamaie sau cu otet.

post-12546-1211546275_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plachie

 

deci e nevoie de niste peste de apa dulce: crab, stiuca, somn ...

bucati mari prajite pe jumate in tigaie

 

ceapa ... multa, rosii cateva, ardei de cate culori aveti, un pahar cu vin alb, sare, piper, delikat, oregano, dafin

ceapa inabusita un pic cu ardeii si se stinge cu rosiile maruntite

 

intr-o tava pui pestele, putin ulei, si minunata "tocanitza" de mai sus, condimente si vin

la cuptor inca 30 de minute

de mancat cu multa pofta si mamaliga

de baut vin alb

 

sa fim sanatosi si sa ne priasca :o:

Edited by jojodor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×