Jump to content
Forum Roportal
avolina

Retete de post

Rate this topic

Recommended Posts

Daca tot am intrat in Postul Pastelui ar trebui sa-la tinem,nu credeti?Tine cineva post?Ce mancati atunci?Sau daca sunteti nevoiti sa tineti un regim alimentar cum il faceti sa fie mai ,,atragator''?

Share this post


Link to post
Share on other sites

cand am venit de la scoala si am vazut cartofii prajiti pe masa am cautat pulpita 8) prin cuptor si nu am gasit-o 8) .

of!! post :pee . eu nu tin.pana la urma a tine post nu e un simplu regim alimentar sa recunoastem, nu implica numa' abtinerea de la mancare pacatoasa :soc: :cat: . dar cum eu personal nu-i prea vad rostul in viata crestinului incerc sa imi mentin un regim alimentar obisnuit, ce-i drept cu multe mustrari de constiinta 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

mda eu tin post miercuri si vineri , nu pot tine tot postul pastelui ca asta ar insemna sa ma infometez prea tare si cum eu nu prea am timp in general sa mananc ... maine e miercuri asa ca am programat un borcan cu zacusca si un cailpgram de mere 8) iami !

Share this post


Link to post
Share on other sites

E bine cu perioada asta postului. Ca mai toate magazinele sunt pline: carne, oua..

8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,intr-adevar postul nu inseamna numai abtinerea de la anumite alimente ci presupune si nu post duhovnicesc;degeaba mancam numai fasole si cartofi daca faptele noastre sunt ca ale unui pagan!Insa cand v-am intrebat doar despre postul de bucate ma gandeam ca aici(la aceasta rubrica:Gastronomie)sa-ar potrivi subiectul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai soia poate fi un inlocuitor de succes al carnii. parerea mea!!!cel putin astazi am mancat musaca si nu mi-ar fi trecut prin gand ca e soia daca nu as fi fost anuntata.

si sunt bune si snitele de soia daca stii cum sa le prepari(adica nu e mare cainul dar nu ies intodeauna bune/se pregatesc la fel ca friptura).mama le foloseste si la sarmale...deci cam la orice papica cu carne 8) .

hmmm...dar sa ne gandim la oua si la lapte.laptele poate fi inlocuit de cel de soia(de care sincer nu am gustat).la oua tehnologia mai lucreaza... 8) :soc: 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soia e intr-adevar buna,preparata bine nici nu zici ca duci lipsa a ,,ceva mort in farfurie''.Daca ati prins vremurile cand ni se dadea soia in loc de carne(tovarasul Ceausescu avea astfel de apucaturi)poate ca va aduce amintiri amare mancarea cu soia!Pizza de post e si ea buna,urzicile(ca acum e vreme lor),bineinteles cartofii in diferite feluri preparati,dar va las si pe voi sa aduceti noi retete de post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi se pare foarte hazliu sa aud/citesc cum postul e echivalat cu infometarea. Chiar nu e cazul, there-sa plenty of fis in the sea. Sau legume in piata, ca sa fiu mai on topic :cry:

 

Sa vedem, dimineata paine prajita, margarina vegetala, dulceata/gem/jeleu, ceai, cereale, fructe, suc de fructe. Si cafea. Aici e singura problema, de obicei beau cate 2 cafele pe zi, invariabil cu lapte. In post, fara. Si e cam greu:)

 

Next, salata. Combinatii de n luate cate te. Sau invers. Frunze de salata/andive, rosii, ardei diverse sortimente, ceapa, castraveti, ridichii, patrunjel. Sau doar varza. Sau variante -razatoare': morcovi, sfecla, ridichi, gulii. Si masline. In orice, multe masline. Pot sa insoteasca un fel de mancare, sau doar o salata mare cu varianta romaneasca de bruschetta (paine prajita unsa cu ulei de masline, rosii, eventual usturoi).

 

Orez. La fel, te variante. Simplu, doar fiert. Preferabil orez cu bob foarte lung, "si mai" preferabil :clap: facut intr-un rice coocaer, astfel iese cat se poate de apropiat de cel asiatic. Clasicul pilaf, dar fara imixtiuni galinacee...orez fiert cu diverse condimente. Eventual ceva margarina vegetala.

 

Cartofi. Eu nu sunt o fana a cartofilor prajiti. Fierti. Simpli, cu patrunjel. Sau piure. Preferatii mei - copti. Fie simpli, fie jaccaed potato- cartoful copt, in coaja, taiat in doua si introduse in el diverse, de la branza, fasole (deh, britanicii astia) la pui cu maioneza. In cazul nostru, fasole. Sau orice alta inventie ad hoc mioritica.

 

Vizitati cu incredere raionul de legume inghetate din supermarcaet-uri. Greens, DuJardin etc., cu porumb, conopida, orez etc. Recomand cu caldura orice varianta care contine morcovi pitici ffff dulci. Se servesc as such sau cu snitele de soia langa, pentru cei ce sunt nostalgici dupa estetica unei bucati de friptura pe farfurie.

 

Ca tot am pomenit-o mai sus - soia. Imi plac preparatele din soia din Asia, dar e cu totul alta mancare de peste (stati ca nu am ajuns inca la cele 2 zile de dezlegare!). Soia din magazinele noastre nu-mi spune nimic. Nu simt nevoia sa inlocuiesc carnea cu ceva, iar gustul de soia chiar nu-mi place. Laptele de soia nici atat.

 

Paste. Cu n variante de sosuri vegetale. Desigur, verificam eticheta sa fie numai apa, faina si multe E-uri, sa nu fii scapat producatorul un albus din exces de zel. Slabe sanse, oricum. Paste eu mananc, in mod nornal, foarte des, ca mai tot ce inseamna bucatarie meridionala. Asa ca nu mananc paste mai mult de 2-3 ori in post. Pentru mine postul inseamna si renuntare la lucrurile care iti plac ceva mai mult in mod normal, asa ca fara paste.

 

Bun, pana acum a fost categoria obvious choices/lenesi/fara timp.

 

 

Pentru cei care gatesc:

 

Sarmalute de post. In foi de varza/vita/stevie. Cu orez si ciuperci.

 

Fasole. Iahnie sau batuta.

 

Pilaful de mai sus.

 

Spanac. Urzici.

 

Lasagna. Again, a se verifica lipsa oului din lasagna, daca cumparati foile din supermarcaet. Sigur, sa pot face foile si acasa. Umplutura, orice vegetal- cartofi, spanac etc.

 

Ciupercute sote.

 

Vinete. Ori facute traditional (coapte acasa), ori, din nou categoria fara timp, din supermarcaet, salata de vinete inghetata pe care doar o resuscitati si ornati cu rosii & stuff.

 

Frigarui de legume :band: Cubulete de rosii, ardei, morcovi, ceapa, ridichi etc. Mirosul e tot cel de frigaruie ;)

 

Vinete, dovlecei pane (well, ies mai greu fara ou dar se poate). Sau rondeluri mari de vinete si dovlecei grill.

 

Ardei/ rosii umpluti. Cu orez/ orez cu ciuperci.

 

Hai ca ma opresc. Dar sa nu uitam supele de legume.

 

 

Desert - fructe. De fapt, fructe oricand. Alte forme de desert, pentru mine- alune, nuci, migdale, curmale, smochine, orice alte fructe uscate/confiate, halva.

 

Desigur, exista multe prajituri si produse de patiserie de post. Nu ma tenteaza ideea. Vad postul ca o retinere nu doar de la anumite tipuri de alimente, ci si de la cantitate. Si de la anumite alimente care in mod normal iti plac foarte mult. O prajitura, fie si fara lapte/oua, e pentru mine tot o prajitura. La fel si ciocolata. De altfel, e foarte obisnuit in alte tari ca la inceputul postului sa-ti stabilesti o serie de alimente care iti plac in mod deosebit si sa renunti la ele in post.

Edited by Jane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Soia e intr-adevar buna,preparata bine nici nu zici ca duci lipsa a ,,ceva mort in farfurie''

Cubuletele de soia fierte, lasate sa se scurga bine de apa in care au fiert apoi prajite in putin ulei cu multe mirodenii (piper alb, chili, curry...sarea la sfarsit, dupa ce ai luat tigaia de pe foc), sos de rosii si 2-3 catei de usturoi taiati marunt....mmmm mie una imi place la nebunie. :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×