Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Pasari calatoare

Postări Recomandate

Acvila Arlie

 

16_7-act-acvilaarlie-mihaiproca_w700_h80

 

Porneste spre casa la data fixa, zboara peste 12.500 de kilometri, traverseaza 20 tari de pe trei continente si nu uita niciodata drumul pana la Brasov, unde isi are cuibul.

Acvila Arlie, devenita simbol national de la scoaterea ei in lume de ornitologii romani, se afla la 6.000 de kilometri de Romania. Sa-i uram "Bun venit!".

Ce minune de pasare! Daca ar fi fost doar o acvila oarecare, Arlie n-ar fi reusit sa ne tina pe toti cu sufletul la gura. Insa, calatoria-maraton pe care o face in fiecare an, din Romania pe coastele insorite ale Africii si inapoi, ne demonstreaza ca oricine poate ajunge departe, chiar daca e mic si, aparent, neinsemnat.

 

Arlie, acvila tipatoare mica, monitorizata prin satelit de specialistii Societatii Ornitologice Romane (SOR), si-a terminat vacanta in tarile calde si e in drum spre locul de cuibarit din judetul Brasov. A plecat din Namibia pe 8 februarie, in aceeasi zi ca si anul trecut, si mai are de parcurs 6.000 km pana acasa. Tot voiajul ei a fost urmarit de SOR, iar ornitologii spun ca pasarea a batut recorduri in materie de deplasare. Intr-o singura saptamana a strabatut 1.354 de kilometri, iar cel mai lung zbor inregistrat intr-o singura zi, de 369 km, l-a realizat in 11 februarie.

 

"Pe 12 februarie, Arlie trecuse granita in Zambia si se afla la o distanta de 6.700 km de cuibul ei din judetul Brasov. Calatoria e lunga: traverseaza trei continente si 20 de tari, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Egipt, Israel, Siria sau Bulgaria", ne spune Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare al SOR. Ornitologii spun ca plecarea lui Arlie si a suratelor sale din tarile Africii vesteste venirea primaverii.  

 

Arlie, iti tinem pumnii!!!  Acvila mai are 6.000 km pana la noi ...

 

stirile.rol.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pasarile calatoare care trec prin Arizona cad morti din cer ca se imbolnavesc de un virus ca li se usuca gatul si limba, nu pot manca sau bea apa ca le doare si mor.

La mine n-am vazut nimic pe jos dar au aratat cati pui au cazut din cuib, pasari de toare felurile de la Turturele la Soim si Cucuvea fara preselectie pe locuri publice si unde nici nu credea omul, se aduna pasari moarte sa nu se intinda boala.   Ne-a spus sa dezinfectam in apa cu clor locurile unde le dam de baut si de mancat si daca se poate sa spalam tot cu clor si cimentul pe unde umbla/zboara.  Eu cred ca voi inchide terasa cu plasa!!! si iarba n-am de ce sa dezinfectez!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am observat azi ca multe pasari s-au intors deja din tara sau locul de migrare ca Pasarile Colibri pleaca doar la munte in Arizona spre Nord si deja sint inapoi, e semn ca e toamna si pe aici, oricat de cald sa fie inca pe afara peste zi.  Desi am avut zile extrem de calde, n-a fost o vara chiar asa de fierbinte acest an ca deja apa rece din robinete nu este nici caldut macar cat in alti ani si asta deja de o vreme.   Ma bucur pentru pasari si animale mici din zona care sufera in lipsa de hrana cel mai mult.      

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Chiar acum imi povestea sotul o intamplare cu acesti puisori de rate, ca el se plimba langa un canal artificial prin care primim apa dupa ce trece prin uzina de filtrare si purificare.  Pana atunci tot feluri de zburatoare se balacesc acolo iar pe margine este construit un mal larg unde se plimba oamenii si cu biciclete sau carucioare de copiii.  Deja-l cunosc ratele ca puii fug la el ca de obicei le da cate ceva, dar azi mama-rata nu le-a lasat si el nu stie din ce motiv, il gonea pe el mai la vale si era foarte serioasa de acesta decizie. 

Pe mal mai si pescuiesc europeeni din est desi este interzis ca si prinderea ratelor si gastelor salbatice si este foarte clar afisat si se anunta si la stiri ca vine cu amenda usturatoare!!!

Cel aproape de noi este asfaltat, sint 9 canale din asta care traverseaza orasul.

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Inseamna ca nu-s foarte multe, daca-l cunosc, la noi sunt puzderie. Nu sunt foarte speriate, dar nici indraznete, nu vin niciodata cand cineva le da mancare.☺

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Zic ca micuta asta merita un loc undeva, chiar daca nu se încadrează la topicul asta. A gasit-o al meu saptamana trecuta, era uda fleasca, accidentata si speriata. Acum e bine.

IMG-20180723-WA0006.jpg

Editat de Zero*
  • Like 3
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, asa pare. Si am inteles ca asa si era, n-am apucat sa o vad, i-a dat-o unei cunostinte care a dus-o la tara, de unde si-a luat singura zborul în padure.  Nu-i o pasare care sa se adapteze la apartament, o deranjeaza si lumina zilei si se hraneste cu chestii care -s mai greu de procurat, singurul lucru pe care l-a mâncat pana sa-si ia zborul a fost carnea de pui cruda.

Azi am mai descoperit ceva in parc - anul asta am observat ca au aparut tot felul de pasari, unele pe care nu le-am mai observat vreodata  - o pasare ciudata, de la distanta semana cu un pinguin in miniatura, de aprospe (atat cat ne-am putut apropia) semana cu un pescarus ciudat. Avea o coada f lunga si subtire, formata doar din cateva pene.

Editat de Zero*
Adaugare
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

E un pic mai mare decat prepelita, cam aceeasi dimeniune a unei potarnichi. Intr-adevar, penajul e ciudat. Sunt si aici ceva asemanator cu ea, cantecul lor seamana cu un fluierat. Nu pot sa-mi dau seama ce pasare e, dar pot sa zic sigur ca e migratoare.  :o:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×