Salt la continut


Fotografie

Pasari calatoare


 • Te rog sa te conectezi pentru a raspunde
2 replici la acest subiect

#1 The Unknown

The Unknown

  Orhidee

 • Gold Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 25394 mesaje

Scris 16 February 2016 - 01:22 PM

Acvila Arlie

 

16_7-act-acvilaarlie-mihaiproca_w700_h80

 

Porneste spre casa la data fixa, zboara peste 12.500 de kilometri, traverseaza 20 tari de pe trei continente si nu uita niciodata drumul pana la Brasov, unde isi are cuibul.

Acvila Arlie, devenita simbol national de la scoaterea ei in lume de ornitologii romani, se afla la 6.000 de kilometri de Romania. Sa-i uram "Bun venit!".

Ce minune de pasare! Daca ar fi fost doar o acvila oarecare, Arlie n-ar fi reusit sa ne tina pe toti cu sufletul la gura. Insa, calatoria-maraton pe care o face in fiecare an, din Romania pe coastele insorite ale Africii si inapoi, ne demonstreaza ca oricine poate ajunge departe, chiar daca e mic si, aparent, neinsemnat.

 

Arlie, acvila tipatoare mica, monitorizata prin satelit de specialistii Societatii Ornitologice Romane (SOR), si-a terminat vacanta in tarile calde si e in drum spre locul de cuibarit din judetul Brasov. A plecat din Namibia pe 8 februarie, in aceeasi zi ca si anul trecut, si mai are de parcurs 6.000 km pana acasa. Tot voiajul ei a fost urmarit de SOR, iar ornitologii spun ca pasarea a batut recorduri in materie de deplasare. Intr-o singura saptamana a strabatut 1.354 de kilometri, iar cel mai lung zbor inregistrat intr-o singura zi, de 369 km, l-a realizat in 11 februarie.

 

"Pe 12 februarie, Arlie trecuse granita in Zambia si se afla la o distanta de 6.700 km de cuibul ei din judetul Brasov. Calatoria e lunga: traverseaza trei continente si 20 de tari, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Egipt, Israel, Siria sau Bulgaria", ne spune Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare al SOR. Ornitologii spun ca plecarea lui Arlie si a suratelor sale din tarile Africii vesteste venirea primaverii.  

 

Arlie, iti tinem pumnii!!!  Acvila mai are 6.000 km pana la noi ...

 

stirile.rol.ro


 • 0

#2 The Unknown

The Unknown

  Orhidee

 • Gold Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 25394 mesaje

Scris 12 May 2017 - 08:17 AM

Pasarile calatoare care trec prin Arizona cad morti din cer ca se imbolnavesc de un virus ca li se usuca gatul si limba, nu pot manca sau bea apa ca le doare si mor.

La mine n-am vazut nimic pe jos dar au aratat cati pui au cazut din cuib, pasari de toare felurile de la Turturele la Soim si Cucuvea fara preselectie pe locuri publice si unde nici nu credea omul, se aduna pasari moarte sa nu se intinda boala.   Ne-a spus sa dezinfectam in apa cu clor locurile unde le dam de baut si de mancat si daca se poate sa spalam tot cu clor si cimentul pe unde umbla/zboara.  Eu cred ca voi inchide terasa cu plasa!!! si iarba n-am de ce sa dezinfectez!!!


 • 0

#3 The Unknown

The Unknown

  Orhidee

 • Gold Member
 • StricaStricaStricaStricaStricaStrica
 • 25394 mesaje

Scris 19 August 2017 - 10:22 AM

Am observat azi ca multe pasari s-au intors deja din tara sau locul de migrare ca Pasarile Colibri pleaca doar la munte in Arizona spre Nord si deja sint inapoi, e semn ca e toamna si pe aici, oricat de cald sa fie inca pe afara peste zi.  Desi am avut zile extrem de calde, n-a fost o vara chiar asa de fierbinte acest an ca deja apa rece din robinete nu este nici caldut macar cat in alti ani si asta deja de o vreme.   Ma bucur pentru pasari si animale mici din zona care sufera in lipsa de hrana cel mai mult.      


 • 0