Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Rareş Buhai, 8 medalii de aur

Postări Recomandate

Tuesday, 13 August 2013

 

Olimpicul la Informatică cu opt medalii de aur: „Mă întorc în România numai dacă se schimbă ceva”

Autor: Andreea Ciulac

 

Unul dintre copiii geniali ai informaticii româneşti plănuieşte să meargă la studii în Anglia sau în Statele Unite. Nu zice un "nu" categoric nici întoarcerii în ţară.

 

rares_01_85b9363164.jpg

 

Pasiunea este cea care ne face mai speciali faţă de restul adolescenţilor, spune Rareş Buhai (17 ani) din Bistriţa, care a colindat lumea întreagă, dar nu ca să viziteze, ci ca să adune opt medalii de aur şi alte zeci de distincţii la marile competiţii de informatică. După mii de ore petrecute în faţa monitorului, calculatorul i-a devenit cel mai bun prieten, iar astăzi cu greu mai poate numi lucruri care să-i stârnească atât de tare interesul: "Sunt mai retras de felul meu. Îmi plac cărţile de aventuri şi uneori mai cânt la chitară".

"Îmi sacrific tot timpul pentru ce îmi place"

 

Cu o mamă asistent medical şi un tată inginer, băiatul nu a avut niciodată o situaţie materială extraordinară şi crede că nu banii stau între performanţă şi elevi, ci sacrificiul: "Fac ce-mi place şi sunt dispus să-mi sacrific tot timpul pentru asta". Mignon, cu ochi albaştri şi păr şaten tuns "a la Beatles", Rareş a fost numit de presa locală “copilul de aur al informaticii" la scurtă vreme după ce a căpătat microbul tehnologie, în clasa a V-a.

 

Numai ambiţia l-a oprit să se transfere cu şcoala la Bucureşti, locul de unde veneau cei mai buni elevi în domeniu. "M-am gândit că se poate face ceva şi dintr-un oraş mai mic. Sprijinul profesorilor contează, normal, dar site-urile cu ajutorul cărora ne pregătim sunt aceleaşi pentru toţi", povesteşte băiatul.

 

Toceala, ridicată la rang de artă de elevii români, îi este complet străină olimpicului, mai cu seamă pentru că informatica reprezintă tărâmul analizei la rece.

 

"Spre deosebire de alte olimpiade, atât pregătirea, cât şi probele de concurs se susţin pe calculator, iar problemele sunt verificate de un program, nu de oameni, astfel că nu e loc de subiectivitate. Ori e albă, ori e neagră", povesteşte Rareş. Dacă în lumea olimpicilor e un adevărat căutător de aur, în cea a tinerilor este un copil modest, care pune ban pe ban pentru a merge la facultate în afară.

"Am strâns o sumă frumuşică din premii şi voi pleca la studii fie în SUA, fie în Anglia. Sper ca atunci când voi reveni, să se mai schimbe lucrurile în ţară", este marea dorinţa a lui Rareş.

 

Medaliat din Bulgaria până în Australia

 

Competiţiile l-au purtat pe Rareş prin Bulgaria, Italia, Norvegia, Rusia şi, cel mai recent, în Australia, unde a luat aurul la Olimpiada Internaţională de Informatică. "Am zburat 30 de ore, e cel mai îndepărtat loc în care am călătorit. M-au impresionat cangurii şi urşii Koala pe care i-au văzut la grădina zoologică, deşi mă aşteptam să-i văd şi pe stradă", glumeşte adolescentul. De departe cele mai spectaculoase amintiri sunt cele din timpul probelor propriu-zise: "Imaginaţi-vă o sală imensă cu 300 de elevi aşezaţi la calculator, iar în afara ei se află un tabel unde, pe măsură ce rezolvăm fiecare problemă, se afişează punctajele în timp real. Şi părinţii mei au putut să vadă online cum m-am descurcat".



http://www.evz.ro/detalii/stiri/olimpicul-la-informatica-cu-opt-medalii-de-aur-ma-intorc-in-romania-numai-daca-se-schimb-1051867.html#ixzz2bspnqnLj

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×