Efectele incalzirii globale asupra plantelor si animalelor

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9328

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este esential sa se ia in considerare efectele incalzirii globale asupra plantelor si animalelor, deoarece aceleasi repercusiuni vor afecta si populatia umana in cele din urma - fie direct, fie indirect.



Incalzirea globala, fenomen indus de om ca sa fie limpede, este, fara indoiala, cea mai mare amenintare cu care se confrunta astazi planeta noastra. Faptul ca efectele incalzirii globale asupra planetei devin din ce in ce mai evidente este un semn ca se apropie un dezastru catastrofal.




incalzirea globala


incalzirea globala




Primul lucru care ne vine in minte atunci cand auzim de efectele incalzirii globale asupra vietuitoarelor este pierderea habitatului pentru specii precum ursul polar sau vulpea polara. Cu toate acestea, efectele reale merg mult mai departe de aceasta pierdere a habitatului in regiunea polara sau la altitudini mari.



De fapt, expertii, luand in considerare gradul cu care planeta se incalzeste, sunt de parere ca se va ajunge la distrugerea ireversibila a diferitelor ecosisteme in urmatorii cativa ani. Una dintre efectele cele mai vizibile ale incalzirii globale pe Pamant este scaderea numarului de specii de plante si animale, care se petrece peste tot in lume.


Efectele incalzirii globale asupra plantelor si animalelor

Sistemul climatic al planetei noastre este vulnerabil la schimbarile de temperatura la nivel mondial, astfel ca o crestere a temperaturii cu cateva grade poate avea repercusiuni grave asupra climatului mondial. Chiar daca modificari au fost nemaiauzite pana acum cativa ani, daca priviti in jur veti observa unele modificari evidente.



In timp ce retragerea ghetarilor si topirea ghetii polare se intampla sa fie semne ale unor schimbari climatice la altitudini ridicate si in zonele polare, verile excesiv de fierbinti, inghetarea timpurie a lacurilor, venirea iernii inainte de perioada normala si precipitatiile premature sunt semne ale incalzirii globale in imprejurul nostru.



Schimbarile climatice drastice alimenteaza, de asemenea, dezastrele naturale precum si cresterea frecventei uraganelor, incendiilor etc. Toate aceste schimbari nu au repercursiuni doar asupra oamenilor, ci si asupra plantelor si animalelor de pe planeta.


Pierderea habitatului pentru specii

Impactul incalzirii globale asupra naturii este cel mai bine descris de pierderea habitatului pentru numeroasele specii de plante si animale. Regiunea polara gazduieste un anumit numar de specii care s-au adaptat la conditiile de frig existente acolo. In cazul in care temperatura medie globala continua sa urce, climatul polar se va schimba la randul sau si va declansa o serie de schimbari in ecosistemul polar. Acesta va deveni dificil pentru animale cum ar fi vulpea polara, ursul polar, caribu, bufnita de zapada, etc., care pentru a se adapta la aceste schimbari rapide vor incepe sa se deplaseze inspre nord, in cautarea conditilor abiotice ideale.



Situatii similare vor aparea in regiunile de mare altitudine, in care speciile vor fi fortate sa migreze spre altitudini mai mari. Mai important, nu este vorba doar de animalele care se deplaseaza spre nord, ci si plante cum ar fi artarii de zahar. Incalzirea globala va declansa in cele din urma pierderea habitatului pentru mai multe specii, ca urmare a competitiei intesificate intre acestea si, eventual, disparitia acestora.



Unul dintre cele mai bune exemple de animale amenintate de incalzirea globala este ursul polar. De fapt, acesta merita sa fie „mascota" incalzirii globale care afecteaza animalele. Chiar daca aceasta specie de urs este inscrisa ca vulnerabila in Lista Rosie IUCN, expertii sunt de parere ca va trebui trecut in curand pe lista speciilor pe cale de disparitie. De fapt, tendintele arata ca populatia de ursi polari va scadea la o treime din ceea ce este astazi pana in anul 2050.




efectele incalzirii globale


efectele incalzirii globale asupra ursilor polari




* Acesti ursi tind sa se bazeze pe bucatile masive de gheata plutitoare atunci cand vine vorba de vanatoare, iar topirea acestora face dificila pentru acestia procurarea hranei.

* Chiar daca ursii polari pot inota, au nevoie sa se odihneasca un interval scurt de timp, iar in absenta bucatilor de gheata, lucrurile devin tot mai dificile pentru ei.

* Toate acestea ii costa sistemul biologic si reproducerea, femelele crescandu-si cu greu puii.



Pierderea habitatului declansata ca urmare a incalzirii globale are chiar mai multe efecte dezastruoase asupra speciilor rare, broasca de aur - nativa pentru padure Monteverde din Costa Rica, fiind unul dintre cele mai bune exemple. Aceasta specie a fost afectata atunci cand o epidemie fungica s-a declansat in aceasta regiune, aducand astfel un declin sever in populatia broastelor de aur. Aceasta epidemie a fost atribuita cresterii temperaturii care a dus la conditii ideale pentru dezvoltarea fungica. Cativa mormoloci au reusit sa supravietuiasca acestei epidemii insa multi au murit in cautarea unor surse de apa. Broasca de aur este reprezentativa pentru mai multe specii de amfibieni, care au cedat acestor conditii undeva intre anii 1980 si 1990.


Schimbari in sistemul de migrare

Efectele incalzirii globale asupra animalelor care migreaza au devenit, de asemenea, destul de evidente in ultimii ani. Sistemele de migrare sunt desincronizate de schimbarile survenite in conditiile climatice. Animalele se bazeaza pe schimbarile de temperatura pentru a-si incepe calatoria migratoare.


De exemplu, animalele migreaza din regiunile reci de la latitudini mai mari in regiunile calde de la tropice si inapoi atunci cand temperatura ajunge la anumite grade. Modificarile climatice determina aceste animale sa-si inceapa calatoria lor inainte de program, ca rezultat ajungand inainte de vreme la destinatie, unde nu gasesc hrana suficienta. Acest lucru este evident in diferite parti ale lumii in care speciile migratoare se intorc inainte de a timp din motive de reproducere si hrana insuficienta.


Deficitul sever de hrana

Lipsa hranei duce si aceasta la complicatii printre specii. Populatia de krill (crustacee asemanatoare crevetilor) din Oceanul Antarctic a coborat cu 80-85 la suta, iar acest lucru a lasat speciile de pinguini pentru care krillul era constituent alimentar major fara hrana. Acest lucru a scazut populatia specilor de pinguini imparat la jumatate. Pinguinii nu sunt singurii afectati de declinul populatiei krili in Antarctica, ci chiar animale cum ar fi balenele si focile se confrunta cu probleme alimentare din aceasta cauza. Nu este de mirare ca acest declin de surse de hrana a determinat mai multe specii sa recurga la canibalism ca ultima masura de supravietuire.




efectele incalzirii globale


efectele incalzirii globale asupra pinguinilor




Schimbari in comportamentul reproductiv

Toate aceste modificari induse de incalzirea globala au produs si schimbari in comportamentul animalelor. Mai multe specii nasc pui inainte sau dupa program pentru a se asigura ca momentul nasterii coincide cu disponibilitatea alimentelor. Unul dintre exemple sunt specile de pitigoi albastri (Parus caeruleus), care se hranesc cu larvele de pe frunze. Formarea larvelor inainte de timp atrag aceste vietati in numar mare. Astfel pitigoii albastri isi depun ouale cu doua saptamani mai devreme decat programul normal, pentru a se asigura ca va exista hrana pentru cand puii vor iesi din oua. Chiar si animalele care hiberneaza, cum ar fi marmotele, si-au decalar hibernarea cu aproximativ 3 saptamani.


Cresterea focarelor de infectie

Temperaturile ridicate au creat conditii ideale pentru dezvoltarea insectelor, iar acestea la randul lor au determinat cresterea parazitilor in diferite paduri ale lumii. Insectele care au fost restrictionate la regiuni tropicale la un anumit moment se gasesc acum din abundenta la latitudini inalte. Cresterea focarelor de viermi la molizi este letala pentru acesti copaci, deoarece parazitii se hrabesc cu ouale si frunzele acestor copaci.




efectele incalzirii globale


efectele incalzirii globale asupra florei




Cu aceste mentionari am acoperit o parte din efectele incalzirii globale care schimba cursul normal al naturii si vietii pe pamant. Coiotii, nativi pentru pasunile din America de Nord, si tigrii, nativi pentru regiunile din sud-estul Asiei, atenteaza astazi asupra asezarilor umane din cauza pierderii habitatului si a lipsei de hrana cu care se confrunta ca urmare a schimbarii temperaturii globale.


Acesta este doar un exemplu privind modul in care efectele incalzirii globale ne pot afecta in mod indirect. Nu ar fi surprinzator sa vedem mai multe astfel de cazuri in viitor, mai ales ca se asteapta ca mai mult de un milion de plante si animale sa fie incadrate datorita incalzirii globale pe cale ireversibila de disparitie pana in anul 2050.