Sari la conținut
Forum Roportal
pupa-ma in... fond!

My own personal Cloud

Postări Recomandate

Probabil ca multi dintre voi sunteti utilizatori de programe gen Microsoft SkyDrive, Google Docs (Google Drive), DropBox, SugarSync etc. pentru a sincroniza anumite fisiere intre calculatoarele voastre sau intre desktop/ notebook/ tableta si terminalul mobil. Astfel de programe au diverse limitari printre care: faptul ca fisierele noastre stau pe un server care nu ne apartine, faptul ca beneficiem gratuit de un spatiu limitat, ca nu putem sincroniza fisiere mari etc.

Astfel de programe au mai evoluat, de exemplu Dropbox a lansat un nou serviciu in colaborare cu yahoo: poti trimite "atasament" la un mesaj de e-mail fara restrictii de marime, continut etc. catre alti utilizatori de yahoo! mail si Dropbox. Cu toate acestea, multi dintre noi nu ne permitem un NAS care sa ne scuteasca de astfel de servicii, in schimb, ne permitem sa utilizam un calculator mai vechi pe post server (care sa fie in permanenta pornit si conectat la Internet). In acest caz de ce am apela la terti pentru sincronizarea fisierelor personale?

Pentru aceasta eu am utilizat isyncbox (ca sa fac sincronizare intre anumite foldere de pe desktop si laptop) dar mi-a facut multe probleme. Intre timp insa am descoperit un programel gratuit, lansat luna trecuta, care ma satisface pe deplin. Programul se numeste BitTorrent Sync si poate fi descarcat de la http://labs.bittorrent.com/experiments/sync.html

Utilizez BT Sync de cateva saptamani si functioneaza impecabil. Celelalte programe (gen barracuda drive, owncloud, sparkleshare, polkast, tonido etc.) necesita in general sa ai un IP fix si nu sunt chiar freeware, printre alte neajunsuri.

BT Sync este un programel foarte simplu bazat pe protocolul de bittorrent. Consuma foarte putine resurse si ruleaza permanent in taskbar. Se poate adauga orice folder de pe PC pentru care se genereaza o parola pe care o poti da oricui are BT Sync instalat si cu el poate lua tot ce ai pus in acel folder. Poti da drepturi doar de citire sau de citire si scriere (modificare) adica si altcineva (doua sau mai multe persoane care au parola) pot pune fisiere in acel folder. In momentul in care se adauga/ sterge sau modifica un fisier, modificarile apar la toti. Este singurul program de acest gen.

 

Scurt tutorial:

0. Instalezi BitTorrent Sync;

1. Dai dublu click pe iconul din zona de notificari (taskbar);

2. Deschizi al doilea tab: Shared Folders;

3. Apesi butonul ADD;

4. Apesi butonul GENERATE pt. a genera automat un sir alfanumeric (numit "secret") si alegi folderul pentru sincronizare, apoi dai OK;

5. La Shared Folder va aparea folderul in lista. Cu click dreapta poti alege oricand COPY SECRET si sa dai PASTE cui vrei. De asemenea, din meniul contextual poti alege "Show folder preferences" si "Advanced "de unde selectezi una dintre mai multe optiuni avansate: Secret / Read only secret / One-time secret (care expira dupa 24 ore), fie pentru full access, fie read only; tot acolo se poate schimba oricare dintre "secret"-e in orice moment sau sterge folderul din share (nu se va sterge si de pe disk, doar ca nu va mai fi sincronizat si altii nu vor mai avea acces la el).

Eu am inceput sa recomand prietenilor sa instaleze acest program si acum nu mai avem nevoie sa transferam fisiere prin serviciile de la yahoo! messenger care produceau destule probleme. Daca dorim sa schimbam fisiere, aceasta este solutia cea mai buna pe care am gasit-o pana acum. Fata de situatia in care apelam la Dropbox sau alte servicii echivalente care tin fisierele tale pe serverul lor, conditia este sa ai computerul deschis ca sa poata lua ceilalti. Daca ai sharat acelasi folder cu mai multe persoane si toate acestea au computerele deschise, in momentul in care este adaugata o alta persoana grupului, aceasta va descarca continutul simultan de la toti ceilalti, existand un spor de viteza.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×