Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Crezi că te tragi din daci?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Acum 10 ore, titi_greucean a spus:

Oieritul era baza 

 

Da, la nivel tribal in sensul ca nobilimea geto-daca avea turme uriase de oi, cele mai multe pasteau in Baragan, Oltenia si sudul Moldovei, iar altele pe pajistile montane, in rest grosul populatiei avea probabil mai mult capre si ceva gaini si erau mai mult vanatori-pescari-culegatori. 

Cum spuneam, probabil erau specializati in vanatoarea cu capcane, adica cam ca nativii americani. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu, m-am nascut blond, sunt germanofil si foarte inteligent. Inteleg bine simbolurile pe care unii si le atribuie cu mare emfaza.

dacia.jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Despre apă ...

După sărbătorile dobitoacelor, a calului şi a taurului, iată câteva zile de muncă.  Dar oare de ce aveau strămoşii noştrii, de exemplu Dacii, atâtea sărbători, ţinute cu străşnicie, în care nu se lucra?  Cum era calendarul dacilor?  Simplu, ei nu aveau concediu plătit şi nici săptămână de lucru cu weekend!   

Zilele de odihnă erau repartizate corect şi natural, ţinând seama de ritmurile agricole şi pastorale. Nu erau mai puţine zile de odihnă decât acordă capitalismul victorios, ba chiar mai multe. Întotdeauna sărbătorile dacilor durau trei zile… medical vorbind trei zile sunt suficiente pentru recuperarea fizică, după grelile munci pe câmp, cu turmele, sau la vânătoare!   

Dar, aici, acum, în Prahova submontană plouă ca în timpul lui taica Noe şi nu găsesc volumul lui Bacovia … se zvoneşte că sunt probleme cu alimentarea cu apă potabilă de la priza barajului de la Mâneciu Ungureni.  Inundaţiile au provocat alunecări de teren. 

De ce aţi tăiat pădurile?   Bună întrebare …  Este un paradox, dar excesul de apă ne poate lăsa fără apă potabilă!    

Apă avem, chiar prea multă.  De exemplu apa dulce curgătoare de suprafaţă sau în lacuri, pe tot globul, însumează formidabila cifră de 44 de mii de milioane de metri cubi, anual.  Ceea ce înseamnă o medie mai mult decât generoasă de aproape 7.000 metri cubi anual pentru fiecare dintre cele opt miliarde de fiinţe omeneşti.  Este o cantitate impresionantă, ţinând cont că fiecare metru cub de apă însemnă 1.000 de litri.

De exemplu Franţa dispune de 3.100 metri cubi, pe locuitor, anual,  iar România poate conta pe cel puţin 10.800 metri cubi pe locuitor şi an – şi aceasta considerând doar jumătate din debitul Dunării.  Resursele de apă dulce nu sunt egal repartizate, din nefericire, şi cu atât mai puţin în funcţie de densitatea populaţiei. Astfel, fâşia Gaza are doar 59 de metri cubi pe locuitor şi an, în timp ce Islanda are 630. 000 metri cubi de apă dulce pe locuitor şi an.   

Inegalitatea rezervelor de apă dulce nu ţine seama de tradiţionala segregaţie Nord – Sud.  Geografia răzbună, într-un fel, economia capitalistă.  După cum a scris geologul Jean Margat în lucrarea sa „L Eau en question” :  „…ţările dezvoltate şi industrializate nu sunt singurele care consumă multă apă, nici în valoare relativă, nici în valoare absolută.  China şi India, împreună, utilizează mai multă apă dulce decât Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia şi Rusia, reunite…”  

Repartiţia inegală a apei dulci, potabile, a fost, istoric vorbind, sursa dezvoltării unor civilizaţii. Despre Mohendjo-Daro, cetatea cu 50.000 de locuitori, la 10.500 de ani înaintea lui Iisus, care avea blocuri, canalizare şi la etaj şi străzi late de 20 de metri,  se pomeneşte ca despre civilizaţia marelui fluviu Indus.  După cum Babilonul era în Mesopotamia, ţara dintre ape, fructul Tigrului şi al Eufratului, iar Egiptul a fost întotdeauna legat de Nil.  Nu putem să evocăm puternica Romă făra a ne aminti de fluviul Tibru şi de marile apeducte construite în mai toată lumea antică de pricepuţii arhitecţi romani.

Dar, de asemenea, istoria este plină de războie şi conflicte pornite pentru controlul surselor de apă dulce.  Chiar şi astăzi apa constituie subiectul unor controverse, şi aceasta, uneori, în zone foarte fierbinţi.  Astfel Israelul contestă Iordaniei controlul asupra apelor Iordanului. De asemenea Israelul ocupă înălţimile Golan, un adevărat castel de apă, privând Siria şi Libanul de acces la apă dulce.  Palestinienii contestă israeliţilor dreptul de a utiliza straturile de apă freatică în zonele ocupate, dintre care unele au fost deja colonizate.   Turcia doreşte de mai mult timp să construiască baraje hidroelectrice şi de irigaţie pe cursul superior al fluviilor Tigru şi Eufrat.  Intenţia ţării membră NATO a stârnit proteste foarte vii din partea Siriei şi Irakului care se vedeau dezmoştenite de mari cantităţi de apă.  Irakul a ameninţat chiar cu război şi bombardarea şantierului posibilului baraj. Acum Irakul şi Siria au alte probleme…  India a construit pe Gange un baraj spre marea nemulţumire a statului Bangladesh.  Statul islamic a cerut despăgubiri Indiei, tratativele fiind în curs de desfăşurare.   Egiptul şi Sudanul intenţionează să regularizeze cursul Nilului, prin amenajări complexe, spre nemulţumirea evidentă a mai săracii Etiopii, care denunţă monopolul asupra apei.  În Indochina – Vietnamul, Thailanda şi Cambogia (sau cum s-or fi numind acum, however) sunt gata să se păruiască pentru lucrările de regularizare ale fluviului Mekong – mai ales în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor internaţionale ale proiectului Mekong.   Şi ţări mult mai civilizate şi tehnologizate se luptă pentru apă. 

Astfel, Statele Unite fac puternice presiuni politice şi economice asupra Canadei.   Scopul este obţinerea de surse de apă de prima calitate prin redirijarea unor cursuri de apă canadiene spre sud, spre SUA.   După cum vedeţi, dragi jupânițe și cinstiți jupâni, maimuţele astea care au cotropit Pământul găsesc prilej de război şi dintr-un pahar cu apă! Mizerabilă specie!   Să ne mirăm că extratereştrii nu doresc să ne contacteze?  

Haideţi, haideţi, mâine Soarele o să răsară din nou, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

https://evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-27-aprilie-2023-despre-apa.html

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Astfel, Statele Unite fac puternice presiuni politice şi economice asupra Canadei.   Scopul este obţinerea de surse de apă de prima calitate prin redirijarea unor cursuri de apă canadiene spre sud, spre SUA.   După cum vedeţi, dragi jupânițe și cinstiți jupâni, maimuţele astea care au cotropit Pământul găsesc prilej de război şi dintr-un pahar cu apă! Mizerabilă specie!   Să ne mirăm că extratereştrii nu doresc să ne contacteze?"

 

*Partea asta vreau sa clarific putin: - Daca USA nu mai ofera pentru canadieni sa zicem doar, PENSII si celori care n-au lucrat o secunda in acest Stat, ca si Asigurare Medicala de la 62 de ani in sus ... imediat avem un surplus de apa, aer curat ca si ei folosesc atatea masini cat alti americani, si altele, energie electrica, alimente si alte bunuri de consum.   

Toti care intra legal in USA, isi fac acte inainte sa expire viza de turist sau de vizita, au drept la Pensie!!!   Ca-i Maria Ciobanu sau a fost mama mea, cand implineste varsta de 62 de ani deja primeste daca a venit mai devreme legal in State. 

(Ce se da in Romania celori care au lucrat o viata intreaga in firmele agricole: - CAP, IAS, GOSTAT, etc.  ... 5 dolari pe luna!!!  ca au avut o bucatica de pamant pentru Vie si casa, ca erau obisnuiti ca mai mult sa beau vin decat apa.)    

Haine mai ales ca natiunea la Nord de USA coboara si in Phoenix la cumparaturi de haine ca avem un magazin aici, doar 1 in toata America/USA unde se vand hainele din magazinele scumpe care nu s-au vandut in ultimele 6 luni/sezonul modei trecute. 

Pretul este 2 bani si sint haine nefolosite cu etichete, dar si cele duse inapoi care au costat 5000 dolari si imbracati odata, se vor vinde cu 30 de dolari cel mult.   Pantofi, curele, posete, tenisi, Jeansi, haine de copiii, jucarii, dulciuri scumpe, si bomboane in borcane unde borcanul este mai scump decat marfa in el si din astea.   

Haine de iarna cumpara mai mult canadienii, se anunta in magazin ca-s bineveniti vecinii nostri si pentru ei baga muzica franceza sa se simta si mai bine.   Eu cant incet ca-mi sint cunoscute melodiile, iar cand afla ca eu vorbesc si franceza, au mii de intrebari femeile.  Din toate magazinele americane cu nume de Nordstrom,  Macy's,  Saks Fifth Avenue,  Neiman Marcus si din aceasta categorie marfa ramasa se vinde doar AICI.  La granita Canadiana au probleme cu stocul dar vin rude si prieteni, se imparte marfa si trec fara probleme, ca pare doar bagaj personal.  

Deci America/USA este bun cand se poate lua ceva de aici pe nimic, iar pe toti NE uresc canadienii cand sintem acolo!!!  Iti spune in fata si nu se da in judecata ca aici pentru discriminare.  In Hotel nu-ti da camera chiar daca s-a rezervat cu mult timp inainte!!!   Neaga totul si dolarul vor la egalitate sau mai putin considerat banul din USA desi dolarul canadian mereu este mult mai putin in valoare.   Nici Credit Card American nu vor sa accepte doar cei chiar disperati pentru venituri!!!   Din experientele mele canadiene citez doar cateva!!!   

Mai nou si am mai mentionat asta, barbatii vin ca turisti dar cauta femei pentru casatorit, varsta sau aspectul, NU CONTEAZA ca-i da drept la munca si CETATENIE AMERICANA in timp mai scurt ca de obicei, si asta le aduce norocul.  Divorteaza imediat acolo, avocati sint implicati ca se merita!!!   Acum scrie in ziar Canada va trimite medicamente pentru avorturi ... dar la fel nu mai gasesc articolul dupa 2 secunde.  

Se comporta mai rau da DACII canadienii si vor sa plece de acolo dar nu prea au unde toti.   Avem rude acolo si toti se retrag aici ca si-au maritat copiii cu americani mult mai invarsta, doar pentru acest scop ca acolo nu le mai venea timpul de vazut un doctor specialist nici in 2 vieti umane!!!    

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

220px-Dacia_82_BC.png   Oare cine a desenat harta asta???     Cultura și civilizația dacică

Teoria cea mai plauzibilă asupra etimologiei numelui de „daci” este aceea prin care „daci” este pus în legătură cu cuvântul dáos din frigiană (limbă înrudită cu limba tracilor), care se traduce cu „lup”[3]. După mărturiile anticilor dacii înșiși își spuneau dáoi.[4] Acest lucru poate explica forma de lup a stindardului geto-dacic.

O altă variantă a etimologiei numelui de „daci” este acea prin care această denumire provine din limba dacă prin cuvântul daca, care se traduce cu „pumnal” sau „cuțit”.[5] Aceste arme erau caracteristice geto-dacilor.

"... tot masivul Carpatic, până spre Morava, Vistula, Nistrul nordic și teritoriul la est de acest fluviu, era locuit de tracii nordici, cunoscuți mai târziu sub numele de daci și geți."

Medicina dacilor[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Medicina dacilor.

Platon, în dialogul său Harmides, 156 e - 157 b, îi atribuie lui Socrate unele afirmații despre medicii traci ai lui Zamolxis, care credeau că tot așa cum nu se cuvine să încercăm a vindeca ochii fără a fi vindecat capul, tot așa nu trebuie să tămăduim capul fără a ține seama de trup, cu atât mai mult nu trebuie să încercăm a vindeca trupul fără a încerca sa tămăduim sufletul. Arian, în Fragmente, III, 37, scrie despre descântecele și vrăjile menite să îndepărteze influențele malefice sau, dimpotrivă, să le atragă contra unor oameni. Acestea erau stăpânite mai ales de către femei. Geto-dacii aveau și cunoștințe farmaceutice . Medicul grec Discoride (De materia medica, II-IV) reproduce 35 de denumiri de plante medicinale din limba dacă la care Pseudo-Apuleius mai adaugă încă 14. La Sarmizegetusa a fost descoperită o trusă medicală, care conținea printre altele și o tabletă medicamentoasă din cenușă de la vulcanii mediteraneeni, cenușă folosită ca absorbant pentru răni. La Poiana s-a găsit un craniu dac cu urme de trepanații.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cultura_și_civilizația_dacică

 

Editat de The Unknown
Duplicat

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×