Sari la conținut
Forum Roportal

Cateva lucruri mai putin stiute despre masini de spalat

enrique00a

243 citiri

Mașini de spălat. Toți avem una în casă. Mă rog, conform statisticilor, doar 85% din totalul locuințelor din România sunt dotate cu mașini de spălat, în timp ce 98% dintre ele au un televizor! Cu toate acestea, acest electrocasnic devenit absolut indispensabil, încă ascunde multe secrete pentru cei mai mulți dintre noi. De exemplu, care e treaba cu rotațiile pe minut? La ce ajută? De ce ne interesează câte rotatii pe minut are o mașină de spălat (rpm)?

 

Păi, un lucru pe care nu-l vezi explicat prea des, este că în funcție de aceste rotații pe minut, hainele sunt mai mult sau mai puțin centrifugate și la finalul ciclului de spălare sunt mai umede sau mai uscate. Acest lucru este unul important de ținut cont atunci când cumpărăm mașini de spălat, mai ales dacă nu avem uscător sau balcon pentru întins rufele.

 

Astfel, la o mai mare viteză de centrifugare, rufele rămân mai uscate după spălare. Pe de altă parte, cu cât numărul de rotații pe minut (rpm) este mai mare, cu atât mai scumpă e mașina de spălat.

 

Mașini de spălat cu 600-700 rpm: lasă aproape 80% din umiditate în haine, dar avantajul este că pe majoritatea le găsești la prețuri sub 700 de lei.

Mașini de spălat cu 800-1000 rpm: lasă circa 60% din umiditate în haine și prețul lor variază între 800 și 1200 lei.

Mașini de spălat cu peste 1000 rpm: lasă mai puțin de 50% din umiditate în haine, iar prețul lor începe de la 1200 lei.

 

Evident, în circumstanțe speciale, cum ar fi campanii de reduceri ale unor magazine online sau ale unor producători de mașini de spălat, găsești și mașini de spălat mai performante la prețuri care ar corespunde în mod normal celor cu mai puține rotații pe minut.

 

Capacitatea de încărcare pentru mașini de spălat

 

Un alt lucru de care nu suntem suficient de conștienți la cumpărarea de mașini de spălat este capacitatea de încărcare a acestora. Dacă până în urmă cu circa un deceniu, mașinile de spălat aveau o capacitate de maxim 5-6 kilograme de rufe, în prezent acestea ajung și la 8-10 kilograme, ba chiar mai mult. Acest tip de mașini de spălat erau rezervate în trecut spălătoriilor publice, așa numitele laundromate, fiind mașini de spălat profesionale. Acum, majoritatea producătorilor de mașini de spălat fabrică și modele casnice cu aceste volume de încărcare, la prețuri destul de accesibile. De altfel, pe site-ul eMAG, cele mai multe modele de mașini de spălat au o capacitate de încărcare de 7-8 kilograme.

 

De aceea, pentru că în ziua de azi ne permitem astfel de mașini de spălat, nici nu mai trebuie să spălăm atât de des, întrucât trebuie să așteptăm să strângem rufe murdare de o încărcătură. Altfel, am face doar risipă de apă și de electricitate. Asta doar dacă nu beneficiem de mașini de spălat de ultimă generație, care au senzori electronici care le ajută să ajusteze consumul de apă și de detergent la cantitatea de rufe din cuvă.

 

Programe de spălare

 

Un alt lucru care a schimbat, pe nesimțite, fața mașinilor de spălat în ultimii ani, grație avansului tehnologic, este cel al programelor de spălare. Cu trecerea anilor, au apărut mașini de spălat cu 15-16 programe diferite de spălare, ba chiar și mai multe, până la 20. Cu toate acestea, conform mai multor sondaje, utilizatorul normal de mașini de spălat folosește maxim 5 din aceste programe. Așa că, dacă ești în căutarea unei noi mașini de spălat, nu ar trebui să fie unul din principalii factori după care te ghidezi numărul de programe de spălare.

Sfaturi utile pentru prelungirea vietii masinii tale!

Cel mai bine atunci când cauți o mașină de spălat este să stabilești cât de des speli și cât de multe persoane trebuie să deservească această mașină de spălat. În funcție de răspuns, vei ști ce volum trebuie să aibă mașina ta de spălat nouă. În plus, stabilește-ți un buget clar, de la început, și caută doar în intervalul dinainte stabilit. Evident, în ziua de azi, consumul responsabil este principala preocupare a producătorilor de mașini de spălat, așa că aproape toate modelele vândute în acest moment pe piață îndeplinesc cel puțin standardul A+ de eficiență.

Pe site-ul eMAG, online, de exemplu, nu este disponibil niciun model de mașină de spălat sub standardul A și doar cateva modele au standardul A. Cele mai multe, majoritatea covârșitoare chiar, îndeplinesc standardul A+++. Așadar, din acest punct de vedere aproape nu mai trebuie să-ți faci griji!

 


×