Daniel Day-Lewis

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari2621

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Daniel Michael Blake Day-Lewis
Nascut(a): 29 aprilie 1957 in Londra, Marea Britanie
Inaltime: 187 cm

Daniel Day-Lewis este un actor britanic distins cu un premiu Oscar, un Glob de Aur si un trofeu BAFTA pentru rolul din There Will Be Blood din 2007. Este un actor extrem de selectiv cu proiectele pe care le accepta, avand pauze de pana la cinci ani intre filme.

Cariera

Daniel Day-Lewis a debutat pe scena teatrului Bristol Old Vic in anii '80. A jucat in productii de televiziune precum Frost in May si How Many Miles to Babylon, dupa care, in 1982, obtine un rol micut in Gandhi, alaturi de Ben Kingsley. In acelasi an,Daniel Day-Lewis joaca in piesa Another Country, scrisa de Julian Mitchell. Doi ani mai tarziu, Daniel Day-Lewis este distribuit in The Bounty, impreuna cu Mel Gibson si Anthony Hopkins. Urmeaza rolul lui Romeo in Romeo si Julieta si cel al lui Flute in Visul unei Nopti de Vara.

A urmat rolul unui barbat homosexual in My Beautiful Laundrette, apoi pelicula A Room with a View, alaturi de Helena Bonham Carter. In 1987, Daniel Day-Lewis este distribuit in The Unbearable Lightness of Being, impreuna cu Juliette Binoche. Pelicula este o adaptare a romanului omonim al lui Milan Kundera si este regizata de Philip Kaufman.

In 1989 joaca in My Left Foot, prestatie extraordinara distinsa cu premiul Oscar, pe langa multe alte premii. A interpretat rolul unui personaj paralizat, imobilizat in scaunul cu rotile. Pentru a intra cat mai bine in pielea personajului, Day-Lewis a mers pana intr-acolo incat a cerut sa fie mutat cu scaunul cu rotile prin platou inclusiv in momentele in care camerele de filmat nu erau pornite. Actorul a marturisit ca astfel a putut intra in contact cu toata gama de sentimente pe care le traiesc cei cu astfel de probleme de sanatate, inclusiv cu rusinea si senzatia de neputinta. 

In 1989 s-a reintors pe scena Teatrului National cu piesa Hamlet. In timpul scenei in care fantoma tatalui lui Hamlet trebuia sa apara in fata spectatorilor, Daniel Day-Lewis a lesinat, dupa care a refuzat sa mai urce pe scena. Desi colapsul a fost atribuit in mod oficial oboselii severe, au existat zvonuri potrivit carora actorul a lesinat pentru ca a vazut fantoma tatalui sau. Day-Lewis le-a confirmat ulterior, Daniel Day-Lewisin cadrul unui show de televiziune. Din acel moment nu a mai jucat pe scena teatrului.

In 1992 se lanseaza Ultimul Mohican, in care Daniel Day-Lewis interpreteaza rolul lui Gerry Conlon. Pentru pregatirea rolului, actorul a scazut semnificativ in greutate, si-a pastrat accentul nord-irlandez si in afara platoului de filmare si a petrecut mult timp in puscarie. Pentru si mai multa veridicitate, i-a rugat pe membrii echipei cu care lucra sa arunce apa rece pe el si sa-i vorbeasca urat. Rolul i-a adus cea de-a doua nominalizare la Oscar si la Globurile de Aur si cea de-a treia la premiile BAFTA.

A urmat rolul lui Newland Archer in The Age of Innocence, adaptare a romanului omonim al lui Edith Wharton in regia lui Martin Scorsese. Daniel Day-Lewis i-a avut colegi de platou pe Winona Ryder si Michelle Pfeiffer. Pentru a intra in atmosfera secolului al XIX-lea in care era plasata actiunea filmului, actorul a purtat timp de doua luni haine de epoca.

In 1996 joaca in The Crucible, ocazie cu care o cunoaste si pe Rebecca Miller, fiica lui Arthur Miller, cea care avea sa-i devina sotie.

Dupa o pauza de cinci ani, Daniel Day-Lewis s-a intors in fata camerelor de filmat cu pelicula Gangs of New York, in regia lui Martin Scorsese, alaturi de Leonardo DiCaprio. Prestatia sa i-a adus cea de-a treia nominalizare la Oscar si un binemeritat trofeu BAFTA pentru cel mai bun actor. 

In 2007, Daniel Day-Lewis a primit rolul principal in There Will Be Blood. Interpretarea sa a fost distinsa cu inca o statueta de aur, un premiu BAFTA, un Glob de Aur si un premiu din partea Screen Actors Guild. Cel din urma trofeu castigat l-a dedicat regretatului Heath Ledger, afirmand ca s-a inspirat din maniera de interpretare a actorului australian.

Doi ani mai tarziu, a aparut in Nine, alaturi de Judi Dench, Nicole Kidman, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Sophia Loren, Kate Hudson si Stacey Ferguson. Pentru perioada 2012-2013, Daniel Day-Lewis si-a anuntat prezenta in Lincoln, alaturi de Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones si Sally Field si in Silence, impreuna cu Benicio Del Toro.

Viata personala

Daniel Michael Blake Day-Lewis s-a nascut pe 29 aprilie 1957 la Londra, in Marea Britanie. Tatal sau era poet iar mama sa, profesoara. A avut o adolescenta rebela, manifestand un comportament violent si greu de controlat. 

A avut o relatie cu actrita Isabelle Adjani ce a durat 6 ani si in urma careia s-a nascut fiul lor, Gabriel Day-Lewis. In 1996 o cunoaste pe Rebecca Miller, fiica lui Arthur Miller. S-au casatorit in acelasi an si au impreuna doi copii, Ronan Cal si Cashel Blake. 

Daniel Day-Lewis si Rebecca Miller