Mel Gibson

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMel Gibson, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1814

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Mel Columcille Gerard Gibson
Nascut(a): 3 ianuarie 1956 in Peekskill, New York, SUA
Inaltime: 177 cm

Mel Gibson este actor, regizor, producator si scenarist de origine americana. A jucat in Mad Max, in seria Arma Mortala, in Braveheart, The Patriot si What Women Want. A regizat Braveheart, premiat la Oscar pentru Cel mai bun film si Cea mai buna regie, iar in 2004, Patimile lui Hristos, productie pentru care a fost deopotriva apreciat si hulit.

Cariera

Mel Gibson a fost intampinat cu aprecieri pozitive la debutul in cinematografie. A fost comparat cu clasici precum Steve McQueen, Clark Gable si Humphrey Bogart. A studiat actoria la Institutul National de Arte Dramatice, in cadrul caruia a jucat rolul principal din Romeo Julieta, alaturi de actrita Judy Davis. Imediat dupaMel Gibson absolvirea facultatii, a inceput filmarile la Mad Max, insa a continuat in paralel si cu activitatea din teatru. A jucat alaturi de Geoffrey Rush in Waiting for Godot si cu Sissy Spacek in Love Letters. 

Primul sau film in care a fost distribuit a fost Summer City, in 1977. Doi ani mai tarziu, obtinea rolul principal in Mad Max. Joaca in drama de razboi Gallipoli, pelicula ce i-a adus premiul pentru cel mai bun actor, oferit de catre Institutul Australian de Film. Urmeaza The Year of Living Dangerously, The Bounty si The River, primul sau film american. 

In 1987, Mel Gibson apare in Arma Mortala, film ce i-a consolidat statutul de actor de prima mana al Hollywood-ului. Joaca apoi in Tequilla Sunrise, Arma Mortala 2, Bird on a Wire, Air America (alaturi de Robert Downey Jr.) si Hamlet. Filmele de referinta ale anilor '90 sunt Forever Young, Arma Mortala 3 si 4, Maverick si Braveheart. De asemenea, si-a imprumutat vocea pentru a-i da viata personajului John Smith in animatia Pocahontas.

Anii 2000 i-au adus lui Gibson aparitii in The Patriot alaturi de Heath Ledger, Chicken Run, What Women Want, We Were Soldiers si Signs. Mel Gibson s-a orientat si catre regizarea si productia de filme. A debutat la carma regizorala cu pelicula The Man Without a Face in 1993, dupa care a urmat Braveheart, film ce i-a adus Oscarul pentru cel mai bun regizor.

In 2004 lanseaza Patimile lui Hristos, cu Jim Caviezel, Maia Morgenstern si Monica Bellucci, un film controversat ce a avut incasari record de peste 370 de milioane de dolari in SUA. Parerile despre film au fost la extreme, de la critici dure la aprecieri laudative. Pelicula a starnit valuri de controverse, o data din cauza violentei explicite, dar si pentru antisemitismul care razbate din film, spun criticii.

Doi ani mai tarziu, Mel Gibson regizeaza Apocalypto, a carui actiune este plasata in Yucatan, Mexic, in perioada de declin a civilizatiei Maya. Productia sa a fost primita cu bratele deschise de critici si a avut succes la box office. 

In 2011 joaca in The Beaver, impreuna cu Jodie Foster, iar pentru 2012 si-a anuntat prezenta in Get the Gringo, o drama de actiune despre un criminal care invata cu ajutorul unui baiat de 9 ani sa supravietuiasca intr-o inchisoare din Mexic.

Viata personala

Mel Columcille Gerard Gibson s-a nascut pe 3 ianuarie 1956 in New York, SUA, intr-o familie cu 11 copii. La varsta de 12 ani se muta impreuna cu familia sa la Sydney, Australia. Absolveste cursurile Institutului national de Arte Dramatice din Sydney.

O cunoaste pe Robyn Denise Moore imediat dupa filmarea peliculei Mad Max. Cei doi s-au casatorit in 1980 si au impreuna sapte copii. In 2006 se despart, iar Robyn demareaza procedurile de divort, care se finalizeaza la sfarsitul anului 2011. Gibson a inceput o relatie cu rusoaica Oksana Grigorieva, cu care are o fata, Lucia, nascuta in octombrie 2009. Cei doi s-au despartit un an mai tarziu, in urma unui scandal de proportii, ambii invocand violenta domestica in motivatiilor lor.

Mel Gibson si Robyn Denise Moore

In 1985, revista People l-a declarat pe Mel Gibson cel mai sexy barbat in viata. In 1995 refuza titlul onorific de cavaler al artelor oferit de guvernul francez, in spirit de protest impotriva testelor nucleare pe care Franta le desfasura in Pacificul de Sud-Est. In 2004, Gibson a fost ales Barbatul Anului alaturi de Michael Moore de catre revista Time. Din nou, Gibson a refuzat sa participe la sesiunea foto si la interviu.