Marion Cotillard

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMarion Cotillard
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1453

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 30 septembrie 1975 in Paris, Franta
Inaltime: 169 cm

Actrita franceza extrem de apreciata in special pentru rolul din La Vie en Rose, Marion Cotillard si-a croit un drum bine definit in lumea cinematografiei mondiale. A intrat in istoria filmului fiind prima actrita distinta cu premiul Oscar pentru un rol principal in urma unei prestatii in limba franceza, dupa ce Sophia Loren a reusit aceeasi performanta cu rolul din La Ciociara, de data aceasta in limba italiana.

Cariera

Si-a inceput cariera cinematografica cu aparitii minore pe scena teatrului si in filme de televiziune precum Highlander. La mijlocul anilor '90 a fost distribuita si s-a facut remarcata in pelicule precum My Sex Life... or How I Got Into an Argument, La Belle Verte, Taxi si Furia. Au urmat In The Highlands, alaturi de Jeanne Moreau, Les Jolies Choses si Une Affaire Privee. Pentru prestatia din Les Jolies Choses, Marion Cotillard a fost nominalizata la premiul Cesar.

In 2003 joaca alaturi de Guillaume Canet in Love Me If You Dare, o comedie romantica in regia lui Yann Samuel. Au urmat Big Fish, impreuna cu Ewan McGregor si Jessica Lange, Un Long Dimanche de Fiancailles, impreuna cu Audrey Tautou si thriller-ul Innocence.

In 2006, este distribuita in pelicula A Good Year regizata de Ridley Scott, alaturi de Russel Crowe. 

Insa ocazia vietii ei a venit in 2007, cand a fost aleasa sa-i dea viata cantaretei Edith Piaf in filmul biografic La Vie en Rose. Prestatia sa a fost o revelatie, fiind catalogata drept una dintre cele mai bune din toate timpurile si afirmandu-se ca, odata cu acest film, Edith Piaf a avut ocazia sa mai cante inca o data, pentru ultima data, pe scena. 

A devenit prima actrita franceza distinsa cu un premiu BAFTA pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, de la Stephane Audran in 1973 incoace, prima actrita premiata cu un Glob de Aur pentru o prestatie intr-o limba straina, de la Liv Ullmann in The Emigrants in 1972. In 2008, Cotillard a fost onorata cu premiul Cesar pentru cea mai buna actrita, in urma rolului din La Vie en Rose.

Pentru nemaipomenita sa performanta, actrita a fost felicitata public de catre presedintele Frantei, Nicolas Sarcozy. 

In 2009 a jucat alaturi de Johnny Depp in Public Enemies, apoi in musical-ul Nine, impreuna cu Daniel Day Lewis, Penelope Cruz, Judi Dench, Nicole Kidman si Sophia Loren.

In 2010, Marion Cotillard a fost decorata  in grad de cavaler al Ordre des Arts et des Lettres de catre guvernul francez pentru contributia sa marcanta la imbogatirea culturii franceze. In acelasi an a aparut in Inception, in rolul iubitei lui Leonardo Di Caprio.

In 2011, joaca alaturi de Rachel McAdams si Owen Wilson, in Contagion alaturi de Gwyneth Paltrow, Jude Law, Kate Winslet si Matt Damon si anunta ca va juca rolul Mirandei Tate in The Dark Knight Rises, impreuna cu Liam Neeson.

Viata personala

Marion Cotillard s-a nascut in Paris pe 30 septembrie 1975 intr-o familie de actori. Si-a inceput cariera de mica, aparand pe scena in piesele tatalui ei.

In prezent, Cotillard are o relatie cu actorul si regizorul Guillaume Canet si au impreuna un baiat, Marcel. Cei doi sunt deosebit de discreti in legatura cu relatia lor si legatura cu presa este una extrem de  ponderata. 

Este o admiratoare a trupei Radiohead si a solistei Hawksley Workman si un suporter inrait al echipei britanice de fotbal Leeds United.