Tommy Lee Jones

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriStatele Unite ale Americii, Tommy Lee Jones
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3658

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 15 septembrie 1946 in San Saba, Texas, SUA
Inaltime: 183 cm

Tommy Lee Jones este un actor si regizor american, distins cu un premiu Oscar in 1993 pentru rolul secundar din The Fugitive. A jucat in filme cunoscute precum U.S. Marshals, Batman Forever, Under Siege, Men in Black sau No Country for Old Men si este considerat unul dintre cei mai buni actori ai Hollywood-ului. 

Cariera

In 1969, Tommy Lee Jones debuteaza in piesa A Patriot for Me pusa in scena pe Broadway. Un an mai tarziu obtine si primul sau rol in filmul Love Story. Revine apoi pe Broadway in piesa Four on a Garden, pentru ca mai tarziu sa accepte saTommy Lee Jones interpreteze personajul Mark Toland in serialul de televiziune One Life to Live. Joaca in pelicule precum Jackson County Jail, Rolling Thunder si in The Betsy, alaturi de Laurence Olivier. 

In 1980 obtine prima sa nominalizare la Globurile de Aur in urma prestatiei din Coal Miner's Daughter. Trei ani mai tarziu, este distins cu Premiul Emmy pentru interpretarea excelenta a personajului Gary Gilmore din The Executioner's Song. In 1989 este din nominalizat la premiile Emmy, de data aceasta pentru prestatia din miniserialul Lonesome Dove. 

In 1990 este distribuit alaturi de Harrison Ford in The Fugitive. Prestatia sa a fost laudata de critici si i-a adus prima sa nominalizare la Oscar, castigand statueta in fata altor nume grele ale cinematografiei precum Ralph Fiennes, nominalizat si el la acea vreme pentru rolul lui Amon Goth din Lista lui Schindler

Tot in 1990, Tommy Lee Jones joaca alaturi de Val Kilmer in Batman Forever si in Men in Black alaturi de Will Smith.  Un an mai tarziu este din nou nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film pentru rolul lui Clay Shaw din JFK. Este distribuit si in Natural Born Killers, impreuna cu Juliette Lewis, Woody Harrelson si Robert Downey Jr. 

In 2005, Tommy Lee Jones este premiat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes pentru prestatia din The Three Burials of Melquiades Estrada. Doi ani mai tarziu, joaca in In the Valley of Elah si in multipremiatul No Country for Old Men, alaturi de Javier Bardem. In 2010 este distribuit in The Company Men, Captain America: The First Avenger si The Sunset Limited impreuna cu Samuel L. Jackson. Pentru perioada 2012-2013, Tommy Lee Jones si-a anuntat prezenta in Men in Black III, Great Hope Springs, Lincoln si The Emperor.

Viata privata

Tommy Lee Jones s-a nascut pe 15 septembrie 1946 in San Saba, Texas, Statele Unite ale Americii. A absolvit cursurile scolii St. Mark din Texas si ale prestigioasei Universitati Harvard. A fost casatorit de trei ori, prima data cu Kate Lardner, apoi cu Kimberlea Cloughley, cu care are si doi copii, Austin si Victoria, iar cea de-a treia si actuala sotie este Dawn Laurel.

Locuieste in Texas, intr-o suburbie a orasului San Antonio. Are multiple proprietati in Texas, dar si in Florida. Vorbeste fluent limba spaniola, fapt ce l-a ajutat in prestatia sa din  The Three Burials of Melquiades Estrada, unde a fost nevoit sa vorbeasca atat in engleza, cat si in spaniola.

Tommy Lee Jones si Dawn Laurel