Tiroida hipoactiva, tratabila, dar de cele mai multe ori scapata din vedere

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10045

Voteaza & Distribuie

Descriere

Responsabila cu crearea hormonilor ce ajuta la crestere si dezvoltare, tiroida joaca un rol important in sanatatea noastra inca din adolescenta. Pentru a-si face treaba bine, glanda are nevoie de iod, pe care il absoarbe din mancare si din apa. Hormonii sunt eliberati din tiroida si circula prin corp purtati de sange; ajuta celulele sa transforme oxigenul si caloriile in energia de care au nevoie pentru a functiona normal. Tot ei determina functionarea majoritatii organelor noastre. Asadar, daca tiroida nu functioneaza corespunzator, pot aparea probleme in multe parti ale corpului dvs.

Bolile de tiroida apar cand glanda nu secreta suficienti hormoni. Daca tiroida e prea activa, ea elibereaza in sange prea multi hormoni, ceea ce se numeste hipertiroidism. Corpul foloseste energia mult mai repede decat ar trebui si activitatea chimica din corp (metabolismul) se accelereaza. O tiroida lenesa produce prea putini hormoni, ceea ce poarta numele de hipotiroidism. Corpul foloseste energia mai lent, iar metabolismul este incetinit.

Hipotiroidismul

O persoana cu hipertiroidism usor se poate simti foarte bine – de fapt, simptomele pot lipsi cu desavarsire. Daca boala progreseaza, simptomele vor aparea imediat. Cei care sufera de hipotiroidism pot fi deseori deprimati si fara nici vlaga. Pot castiga in greutate chiar daca nu mananca mult sau daca fac mai putine exercitii ca inainte. Adolescentii care au o tiroida lenesa pot creste mai incet, pot experimenta slabiciune in muschi, piele uscata, caderea parului, memorie slaba si dificultati la concentrare; fetele pot avea dereglari menstruale.

In mod normal, hipotiroidismul e usor diagnosticat la un control fizic si analize de sange, iar tratamentul cu pastile bazate pe hormoni care ii inlocuiesc pe cei secretati de tiroida pot reda echilibrul hormonal. Daca boala este identificata si tratata, pacientii pot duce o viata normala si activa. Insa multe cazuri raman neidentificate, simptomele se agraveaza si de cele mai multe ori sunt confundate cu alte boli inclusiv cu imbatranirea sau ipohondria. Printre altele, un hipotiroidism netratat poate duce la afectiuni grave ale inimii, cauzand hipertensiune si cresterea colesterolului.

Hipotiroidismul e de pana la 8 ori mai frecvent la femei decat la barbati. La femeile tinere, netratata, boala poate duce la infertilitate, greutatea de a ramane insarcinata chiar si pierdera sarcinilor. La noii-nascuti, poate duce la cretinism, ale carui simptome sunt cresterea inceata si retardarea mintala.

Va simtiti obosit sau letargic? Aveti dificultati de concentrare sau pierderi de memorie? Pielea dvs e uscata si se scorojeste? Parul vi se imputineaza? Sunteti deprimat? Constipat? Va ingrasati desi mancati mai putin decat de obicei? Sunteti excesiv de sensibil la frig? Vi se exfoliaza unghiile? Vi se ingroasa vocea? Menstruatiile va sunt dereglate?

Toate aceste simptome pot fi simptomele hipotiroidismului, o insufiecienta de tiroxina (T4) si triodotironine (T3), cei doi hormoni produsi de glanda tiroida. Hipotiroidismul este foarte inselator pentru ca simptomele lui sunt fie nevazute, fie pot fi confundate cu simptomele altor boli.