Ziua Mondiala a Teatrului

Ziua Mondiala a Teatrulu

Detalii

CategoriiCultura
TaguriTeatru
Ultima actualizareVineri 20 martie 2020
Vizualizari204

Voteaza & Distribuie

Descriere

De 58 de ani, 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului, ziua când se sărbătorește forța incomensurabilă a acestuia de a fi ”oglinda lumii” dincolo de orice bariere geografice, lingvistice, culturale, religioase sau politice, de a descoperi lumi fascinante.

Este ziua în care, pe mii scene, înaintea spectacolelor, se citește Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului. Pandemia de coronavirus face însă ca, pentru prima dată, ziua de 27 martie să găsească teatrele închise, iar spectacolele interzise. Cu toate acestea, mesajul Zilei Teatrului își va găsi drum către public de pe scene virtuale.

Intitulat ” Teatrul ca sanctuar”, Mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului în 2020 a fost scris de Shahid Nadeem, autor dramatic din Pakistan, și va fi citit , la Timișoara, de dramaturgul pakistanez Shahid Nadeem pentru Ziua Mondială a Teatrului în 2020 va fi citit de regizorul-actor Kocsárdi Levente, într-un eveniment live Arte-Factum.

Evenimentul se va desfășura vineri, 27 martie 2020, de la ora 19, în kibbutzul său teatral fondat în Timișoara și va fi transmis live pe pagina de facebook Arte-Factum, pe platforma dedicată evenimentului și pe conturile online ale protagoniștilor.

Levente va citi Mesajul internațional, citit de Levente Kocsárdi împreună cu actori din distribuțiile spectacolelor independente produse de Arte –Factum – Oana Antonovici, Patricia Gavril, Roxana Orz, Ernest Slach, Romeo Ioan- va fi urmat de un fragment din spectacolul Doctor Faustus - theater-concert, într-o versiune special adaptată evenimentului.

Kocsárdi Levente a compus muzica, a regizat și interpretează spectacolul Doctor Faustus - live drama music show, bazat pe capodopera omonimă a lui Thomas Mann. Criza de inspirație a creatorului, vocația tragică a ratării, fragilitatea și geniului, compromisul fatal și eul supus experienței interioare a timpului, relația dintre neant și etern, disjuncția geniului de schizofrenie sunt temele care alcătuiesc arhitectura acestui inedit concert de muzică contemporană de teatru inspirat de povestea vieții compozitorului Adrian Leverkühn, rememorată de prietenul său intim Serenus Zeitblom. ”Orchestra faustiană” a concertului îi are în componență pe tinerii muzicieni Sarolta Vass (flaut, mezzo), Cătălin Sidorov (vioară), Ana Pricop (violoncel).

Universul vizual al spectacolului este creația scenografului Mihai Donici. Arte –Factum are în acest moment în portofoliul său repertorial 7 producții teatrale independente cu texte/dramatizări după mari opere ale culturii universale, ale unor autori precum Gabriel Garcia Marquez, Feodor Mihailovici Dostoievski, Salvador Dali, Thomas Mann.